Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
80.000 de soldați ruși rămân la granița cu Ucraina. Este sau nu retragerea trupelor ruse doar la nivel declarativ?
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Oficiali ai Statelor Unite, dar şi ai NATO au precizat în repetate rânduri, luna trecută, ca Rusia, prin desfăşurarea de trupe şi tehnică militară la graniţele cu Ucraina a încercat să transmită un mesaj noii administraţii de la Washington, dar şi Kievului pentru a nu încerca o ofensivă militară în Donbas şi pentru a nu se apropia mai mult de Occident.

Moscova a negat toate acestea susţinând că desfăşurarea de trupe şi tehnică militară la graniţele cu Ucraina nu trebuie să sperie pe nimeni pentru ca acestea sunt parte a unor exerciţii militare care se desfăşoară pe teritoriul Federaţiei Ruse.

După ce Ucraina, Statele Unite şi NATO au făcut apel către Moscova să detensioneze situaţie din regiune – Rusia desfăşurând la graniţele cu Ucraina aproximativ 100.000 de militari – pe 22 aprilie ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, a precizat că începând cu 23 aprilie, trupele şi tehnica militară din districtele militare sudice și occidentale, inclusiv din Crimeea, vor începe să revină la bazele de unde au fost dislocate.

Dar, potrivit unei analize realizat de The New York Times retragerea trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina a fost mai mult la nivel declarativ, în realitate fiind în continuare prezenţi acolo zeci de mii de militari ruşi.

Rusia a retras doar câteva mii de soldați de la granița cu Ucraina, au declarat înalți oficiali ai administrației Biden, în ciuda semnalelor venite luna trecută de la Moscova, precizează sursa citată.

Înalți oficiali ai Departamentului Apărării au declarat că aproape 80.000 de soldați ruși au rămas în apropierea unor zone care sunt la graniţa Rusiei cu Ucraina – cea mai mare acumulare de trupe pe care Rusia a desfăşurat-o de când a anexat Crimeea în 2014.

Conform promisiunilor lui Serghei Şoigu, trupele ruse din districtele militare sudice și occidentale vor începe să se retragă de la granițele sudice ale Rusiei, la punctele de desfășurare permanentă, începând cu 23 aprilie şi până la 1 mai.

Dar multe dintre unități militare retrase au lăsat, în zonele în care au fost desfăşurare, camioanele și vehiculele blindate. Acest sunt aspecte care nu trebuie ignorate, deoarece trupele ruse ar putea reveni în zonele şi perimetrele din imediata vecinătate a graniţelor cu Ucraina, foarte uşor, asta dacă Vladimir Putin ar decide să transmită un alt mesaj Occidentului.

Analiștii militari au remarcat că desfășurarea trupelor ruse la graniţa cu Ucraina a fost organizată în mod intenţionat pentru a fi vizibilă de către toate statele Occidentale. Rusia a făcut toată desfăşurarea de trupe ruse la vedere, fără perdea sau diversiuni care să distragă atenţia de la amploarea acestora, deoarece a vrut să fie perceputa ca o demonstraţie de forţă a capacităţilor sale de luptă. După spuse mai multor experţi occidentali, un mesaj adresat noi administraţii a SUA.

Putin a căutat modalități de a testa noua administraţie Biden, a fost fraza pe care mulţi experţi în relaţii internaţionale şi studii de securitate au tot folosit-o. Dar situaţia putea scăpa oricând de sub control sau ar fi putut determina apariţia unei crize major de securitate în regiune, deoarece numărul mare de militari ruşi desfăşuraţi la graniţa cu Ucraina a generat multiple semne de întrebare cu privire la intenţiile Moscovei.

Acest lucru este susţinut şi de Ian Lesser, vicepreședintele German Marshall Fund, care este de părere că ’’există un risc permanent ca lucrurile să meargă prost, semnalele fiind interpretate greșit. O aeronavă ar putea fi doborâtă. S-ar putea întâmpla orice.”

 

Forţe armate ruse continuând să fie desfăşurate în număr mare la frontiera cu Ucraina

 

The New York Times citează mai mulţi oficiali americani care spun că intenţiile şi obiectivele lui Putin, prin această desfăşurare de trupe ruse, sunt in continuare neclare. Inclusiv această stare de ambiguitate ar putea face parte din calculele liderului de la Kremlin.

Generalul Michael S. Repass, fost comandant al Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale al SUA din Europa, este de părere că Rusia a păstrat o forță militară considerabilă în regiune și a retras doar un număr mic de trupe.

„Asta îmi sugerează că ar putea dori să revină mai târziu, când calendarul și circumstanțele sunt mai avantajoase pentru Rusia. Acest lucru se va întâmpla din nou”, a spus generalul Repass.

Secretarul de stat Antony J. Blinken a fost joi la Kiev pentru a reafirma sprijinul necondiţionat al SUA pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea să teritorială în fața agresiunii continue a Rusiei.

Şeful diplomaţiei americane i-a cerut joi Rusiei să înceteze comportamentul său ''agresiv'' faţă de Kiev, forţe armate ruse continuând să fie desfăşurate în număr mare la frontiera cu Ucraina, în pofida unei recente retrageri, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

"Sperăm că Rusia îşi va înceta acţiunile periculoase şi agresive", a spus Antony Blinken în timpul întrevederii pe care a avut-o la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. "Suntem conştienţi că Rusia şi-a retras unele forţele de la frontiera sa cu Ucraina, însă vedem că rămân forţe semnificative", a subliniat el, promiţând să conlucreze cu Ucraina pentru ca ea "să se poată apăra ea însăşi împotriva unei agresiuni".

La rândul său, Zelenski a denunţat retragerea "prea lentă", anunţată de Moscova la 23 aprilie, după săptămâni de tensiuni izbucnite în urma desfăşurării a zeci de mii de soldaţi la frontiera comună ruso-ucraineană şi în peninsulă ucraineană Crimeea anexată de Rusia în 2014.

Această demonstraţie de forţă a alimentat temeri la Kiev şi în Occident privind o posibilă ofensivă sau chiar o invazie rusă, cu atât mai mult că această desfăşurare masivă a fost însoţită de o escaladare a violenţelor în conflictul cu separatiştii proruşi. 

 

NATO vede în continuare o prezenţă semnificativă a trupelor ruse la graniţa cu Ucraina

 

,Am remarcat o anumită reducere a numărului trupelor ruse, dar sunt în continuare zeci de mii. Şi mai observăm că Rusia a menţinut multe arme, echipament pre-poziţionat, şi de asemenea impune restricţii în Marea Neagră, inclusiv restricţii de acces către Marea Azov prin Strâmtoarea Kerci'', a precizat Stoltenberg, citat de agenţia DPA, declaraţie dată în marja reuniunii miniştrilor europeni ai apărării.

Potrivit secretarului general al NATO, ''există o prezenţă rusă semnificativă şi acum sunt mult mai multe trupe în Ucraina şi în jurul ei decât înainte de recenta creştere'' a efectivelor şi echipamentelor militare ruseşti la graniţa cu această ţară, unde separatiştii proruşi controlează provinciile estice Doneţk şi Lugansk.

''Prin urmare, NATO trebuie să rămână vigilentă şi să monitorizeze îndeaproape evoluţiile'', a subliniat Stoltenberg.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Turcia pregătește un plan de pace pentru războiul din Ucraina. Dacă va accepta condițiile, Kievul ar spune adio aderării la NATO și teritoriilor deja cucerite de ruși
Forțele ruse încearcă să îngenuncheze Harkivul prin lovituri aeriene repetate. Ultimul atac, din cursul zilei de joi, realizat cu rachete Iskander-M
NATO: Ucraina are dreptul la autoapărare, inclusiv atacând ținte militare din afara Ucrainei
Termocentrala ucraineană Trypillia, distrusă în totalitate în urma unui atac rusesc | Zelenski: Avem nevoie de sisteme de apărare, nu de vorbe goale
Israelul promite să atace Iranul în cazul "răzbunării" promise de iranieni pentru consulatul bombardat din Siria: Vom fi capabili să răspundem foarte rapid cu o acțiune ofensivă decisivă
Ucraina are nevoie de militari iar într-un final a adoptată noua lege a mobilizării. Modificările aduse sunt majore iar unele au născut controverse
Rușii au lovit centrala termică Trypilska din regiunea Kiev, una dintre cele mai mari din Ucraina (Video)
Au fost publicate imagini din satelit care confirmă că centrul rus de antrenament Borisoglebsk a fost serios avariat (Foto/Video)
Încă o noapte agitată pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei: Drone, bombe de aviație și rachete rusești au lovit ținte în adâncimea teritoriului ucrainean, până la granița cu Polonia
Hamas e practic învinsă militar în Gaza după 6 luni. Israelul va face curățenia finală de teroriști în ofensiva care va urma în Rafah
Drone de sute de dolari, la concurență cu Javelinele. Oficial NATO: În ultimele luni, dronele FPV au distrus peste două treimi din tancurile rusești
Iron Dome-ul naval, folosit pentru prima dată de Israel. Sistemul de apărare aeriană C-Dome a doborât o dronă care amenința portul Eilat
Odată cu retragerea israeliană din sudul Fâșiei Gaza nu ne îndreptăm spre rezolvarea conflictului, ci am putea asista la deschiderea unui nou front
Rusia intenționează să șteargă Harkovul de pe fața pământului. S-a propus o inventariere rapidă a sistemelor Patriot pentru vedea ce poate fi trimis imediat Ucrainei
”Elitnîi Raket”. Modernele rachetele de croazieră rusești Kh-101 au probleme; britanicii presupun că sunt asamblate în grabă
Rușii au "proiectat" un tanc "țestoasă", fiind total învelit într-o ''carapace'' de metal (Foto/Video)
Drone ucrainene au atacat un centru de antrenament pentru pregătirea piloţilor, aflat în regiunea rusă Voronej (Video)
Rușii schimbă tactica. Loviturile s-au axat pe infrastructura energetică a Ucrainei mai puțin apărată de sistemele antiaeriene
A venit rândul Flotei ruse de la Marea Baltică. Un incendiu a izbucnit la bordul corvetei ”Serpuhov”, staționată în Kaliningrad
Estonia a localizat, împreună cu Cehia, aproape 2,5 milioane de piese de artilerie
Donbasul și Crimeea la Rusia sau continuarea livrărilor de arme pentru Ucraina? Cât de ușor îi va fi lui Trump să-și pună în aplicare Planul de pace în 24 de ore
Chiar dacă înregistrează tot mai multe pierderi pe front, forțele rusești accelerează ritmul operațiunilor ofensive în Ucraina
Israelul își retrage trupele din sudul Fâșiei Gaza, dar sfârșitul războiului este departe
Ucraina și-a făcut calculul. Pentru a închide complet cerul în fața rachetelor Rusiei e nevoie de 25 de sisteme Patriot cu șase până la opt baterii fiecare
Ucraina are nevoie urgentă de soldați. Zelenski cere Radei să renunțe la populism și să aprobe noua lege a mobilizării după patru luni de dezbateri
Zelenski se teme de epuizarea sistemelor de apărare antiaeriană ale Ucrainei. Intensitatea bombardamentelor ruse epuizează rachetele interceptoare ucrainene
Record de blindate pierdute într-o singură luptă de ruși după un blitzkrieg eșuat. Ucrainenii au distrus 73 de blindate într-un atac masiv rus
SUA sunt în alertă maximă. Iranul ar putea lansa în aceste zile un atac asupra unor obiective israeliene sau americane în Orient după ce IDF a eliminat înalți oficiali militari iranieni
Noi atacuri masive asupra Ucrainei, polonezii ridică din nou avioane de luptă. Morți și răniți după ce rușii au lovit clădiri rezidențiale în Harkov

Ştiri Recomandate

”Scutul” Republicii Moldova, construit cu bani de la UE. Estonia cumpără radare, blindate și echipament de bruiaj pentru Chișinău
Armata rusă a capturat primul vehicul de asalt M1150 ABV de pe frontul din Ucraina (Foto/Video)
Forțele ucrainene pentru Operații Speciale au țintit și distrus un alt sistem rusesc de apărare antiaeriană BUK (Foto/Video)
În ciuda aprobării ajutorului militar oferit de SUA, Europa ar trebui să-și sporească sprijinul pentru Ucraina
Coreea de Sud prezintă rachetă balistică CTM-290 de care Polonia este foarte interesată (Foto/Video): A fost semnat deja un contract de achiziţie
Rusia a respins propunerea ONU de interzicere a amplasării armelor nucleare în spațiu
Raport ISW: Eficiența pe câmpul de luptă din Ucraina a noului ATACMS ar putea fi diminuată de întârzierile în ceea ce privește acordarea ajutorului american
Analiştii militari spun că Rusia încearcă să distrugă liniile de aprovizionare ale forțelor armate ucrainene înainte de sosirea ajutorului american
Ucrainenii insistă pentru ,,Patriot made in Ucraina". Propunerea e producerea sistemelor americane împreună cu SUA
Bombardierele strategice americane B-1B au părăsit teatrul de operații european, după o lună de dislocare la Baza Aeriană Morón din Spania
Noul pachet de ajutor al SUA conține și rachete ATACMS. Primele tranșe din ajutorul de un miliard pentru Kiev ajung ”în câteva ore”
Rușii mai încasează o lovitură combinată: Depozite de combustibil și o uzină metalurgică de pe teritoriul Rusiei, ținta dronelor ucrainene
Pentagonul confirmă: Ucraina a primit rachete ATACMS la începutul lunii și le-a folosit în Crimeea
Orban e gata să joace cartea chineză, dar cu ce cost. Beijingul devine cel mai mare investitor și transformă Ungaria într-o uriașă fabrică de baterii
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot
O delegație din Coreea de Nord merge în Iran: Cooperarea bilaterală sporită dintre cele două țări naște noi îngrijorări
Complexitatea frontului din Ucraina pune unele probleme chiar şi unui soft cu inteligență artificială dezvoltat de Armata SUA
Rusia are planuri mari: Primele S-500 , prezentate ca ”anti-hipersonice”, vor fi trimise la trupe până în decembrie
Rușii au scos la paradă armele capturate în Ucraina: Mai multe Javelin, mitraliere și lansatoare de grenade suedeze Carl Gustav
Probleme în conducerea militară israeliană. Un important comandant al Armatei Israeliene și-a anunțat demisia marcând începutul unei posibile serii de demisii ale altor ofițeri
"Nu putem fugi de costul agresiunii Rusiei", spune secretarul general al NATO
În timp ce Rusia ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, administraţia Biden se grăbeşte să semneze proiectul de lege privind ajutorul militar
Noua strategie de război a Ucrainei: Sarcina noastră este de a crea un ''arbore defensiv'' care să ne protejeze soldații aflaţi pe linia frontului
4.000 de drone chinezești DJI Mavic 3 vor ajunge în dotarea Ucrainei în urma unui contract în valoare de 14 milioane de dolari
Oficial american: Ucraina nu dorește avioane A-10, dar o altă țară ar putea să fie interesată de ele
O grupare navală franceză, condusă de portavionul Charles de Gaulle, a început executarea operațiunii “Akila” în Marea Mediterană, sub comanda NATO
De ce Pakistanul, singura țară islamică deținătoare de armament nuclear, nu intervine în conflictul din Gaza
Statele Unite ar putea avea ocazia să scoată regimul sirian de sub influența Iranului: Bashar al-Assad vorbeşte despre discuţii ocazionale pe care le-a avut cu americanii
“Cel mai bogat om din structurile de forță ale Rusiei” a fost reținut pentru luare de mită. Timur Ivanov, adjunctul ministrului rus al apărării, riscă 15 ani de închisoare
Senatul SUA aprobă ajutorul pentru Ucraina, în timp ce forțele ruse obțin câștiguri semnificative pe frontul de est
Pe urmele Poloniei? Obuzierele K9 deschid ușa României pentru armele sud-coreene. Tancuri K2 și MLI-uri Redback, de interes pentru Armată
Întârzierea sprijinului american a călit Armata Ucrainei. Implicațiile deciziei privind ajutorul pentru Ucraina merg foarte departe, spune Kievul
pixel