Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acordul privind trimiterea trupelor elene în Africa, pentru a sprijini Franța, naște controverse la Atena
13 oct 2021 / 13:27
Grecia este martora unor controverse interne cu privire la posibilitatea de a trimite forțe militare în Africa, în sprijinul Franței, în temeiul unui acord de apărare comun între Atena și Paris.
de  Nicolae Iordan
Sursă foto: Ministerul Apărării din Grecia - Facebook

Acordul încheiat între cele două țări la sfârșitul lunii septembrie, descris de prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis ca fiind "istoric", ridică controverse în ceea ce privește responsabilitățile și obligațiile Atenei.

"Acordul strategic de cooperare militară și de apărare" dintre cele două țări include "participarea la operațiile conduse de Franța în Sahelul african pentru a sprijini interesele comune, la care se adaugă participarea la unități militare sau operații comune".

Alianța de stânga radicală, cel mai mare partid grec de opoziție, consideră că acordul menționat anterior indică schimbări în doctrinele politicii externe ale Atenei. Partidul a subliniat necesitatea ca Grecia să stea departe de coasta africană, subliniind tragediile și instabilitatea din regiune.

Într-un discurs adresat Parlamentului, Alexis Tsipras, liderul Alianței de Stânga, a avertizat guvernul asupra riscurilor la care se vor expune soldații greci în Africa.

Tsipras s-a angajat să schimbe termenii care permit forțelor elene să meargă în Africa, dacă va câștiga următoarele alegeri din 2023.

Nikos Panayotopoulos, ministrul grec al Apărării, a declarat că, prin participarea la operațiile militare franceze pe coasta africană, forțele grecești “vor câștiga o experiență operațională importantă".

 

 

Ştiri Recomandate