Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Are vreo șansă noul Su-75 Checkmate să învingă F-35? Rusia speră, dar experții nu pariază pe un proiect aflat doar pe hârtie
15 ian, 11:51
Federația Rusă a prezentat oficial în vara anului trecut noul său avion de generația a V-a - Su-75 Checkmate (Șah-mat), aeronavă menită să contracareze pe piața aviației militare avioanele de generația a V-a americane produse de Lockheed Martin, F-35 Lightning II.
de  Tudor Curtifan
Sursă foto: F-35 @official Website

Noua aeronavă urmează să efectueze primul zbor în anul 2023, iar livrările din producția de serie sunt planificate pentru 2026. 

Rușii au prezentat deja extern Su-75 în cadrul Dubai Air Show 2021, expoziție desfășurată în Emiratele Arabe Unite.

Iar pentru concura cu F-35 pe piața externă, rușii încearcă să pluseze cu prețul estimat pentru Su-75 Checkmate, undeva la 25-30 de milioane de dolari, infinit mai ieftin decât F-35.

La finalul lunii noiembrie a anului trecut presa rusă a anunțat că industria de apărare de la Moscova a început dezvoltarea primului prototip pentru Su-75 Checkmate

 

Rusia provoacă F-35 în Emiratele Arabe Unite și vine cu o ofertă ce implică cooperarea industrială cu EAU dacă alege Su-75 Checkmate, aeronavă aflată încă doar pe hârtie

 

Agnes Al Helou, corespondent pe Orientul Mijlociu al publicației americane Defense News, a analizat „setea” pe care statele din Orient o au pentru aeronave militare de generația a V-a și contextul în care Rusia va încerca aici să „învingă” F-35 produs de americanii de la Lockheed Martin.

Aceasta spune că ceea ce face Moscova e să încercă să facă oferte atractive folosindu-se de cooperarea industrială cu statele din Orientul Mijlociu, în contextul în care experta admite că e o cerere tot mai mare a statelor din regiune pentru aeronave de generația a V-a.

Agnes amintește de faptul că Federația Rusă discută activ cu Emiratele Arabe Unite cărora le-a avansat propunerea de a produce împreună sisteme ale Su-75 Checkmate.

Amintim că EAU au suspendat recent achiziția de F-35, cu toate că au fost foarte interesate de aeronava americană de generația a V-a. EAU au suspendat achiziția, una controversată și trecută sub administrația Trump, după ce a refuzat clauzele draconice impuse de SUA care se tem că spionajul chinez și relația dintre China și EAU al putea reprezenta o vulnerabilizare a programului F-35 Lightning II. 

Și totuși, Emiratele au lăsat o „ușă deschisă”, precizând că discuțiile cu americanii pentru F-35 ar putea fi reluate în viitor.

CITEȘTE ȘI: Lovitură pentru SUA: După contractul istoric pentru Rafale, EAU suspendă achiziția de F-35. Spionajul chinez ar fi mărul discordiei

 

Cât de reale sunt discuțiile EAU pentru Su-75 Checkmate? Poate fi o strategie pentru a pune presiune pe SUA

 

1. LTS „Check... (lts-prc-e2prc-80prc-9echeckmateprc-e2prc-80prc-9d-rusia_32730700.jpg)

LTS „Checkmate”, noul avion de generația a V-a, răspunsul rus pentru F-35. Sursă foto: Kremlin

 

E exact ceea ce Agnes Helou a semnalat pentru Defense News. Faptul că rușii discută cu EAU despre Su-75 nu înseamnă în niciun caz că Emiratele Arabe Unite renunță la F-35. „Să nu uităm că Checkmate e abia în faza experimentală”, amintește Agnes.

Întrebată dacă ar trebui ca Lockheed Martin să se îngrijoreze cu privire la faptul că Su-75 Checkmate va concura împotriva F-35 iar Moscova plusează oferind tentanta cooperare industrială EAU, aceasta a spus, zâmbind, „nu”.

Agnes conchide că e posibil ca prin discuțiile cu Rusia despre Su-75, Emiratele Arabe Unite doar să încerce să pună presiune pe SUA pentru a vinde F-35 în condițiile dorite de Emirate.

Potrivit datelor furnizate de dezvoltatori, Checkmate va fi capabil să parcurgă până la 3.000 de kilometri, va avea o viteză de până la doi Mach și va purta o încărcătură de maximum 7.400 de kilograme. Acesta va putea să atace simultan până la șase ținte aeriene, navale și terestre, inclusiv drone de atac și avioane străine de generația a cincea.

Șeful Rostec, Serghei Chemezov, a estimat costul noului avion la 25-30 de milioane de dolari. Potrivit declarațiilor ministrului rus al industriei și comerțului, Denis Manturov, pentru reducerea costurilor, Checkmate va fi unificat cu avioanele de vânătoare Su-35 și Su-57.

CITEȘTE ȘI: Rusia prezintă un video spectaculos în care noul Su-75 lansează o rachetă către un F-35 (VIDEO). „Acesta este Checkmate”

Ştiri Recomandate