Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
"Așa-numitele Republici Populare din Donețk și Luhansk", încercările Moscovei de a legitima situația din zonele de conflict din Ucraina
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Departamentul de comunicare strategică al Armatei Ucrainene a explicat cum încearcă Rusia să legitimeze entitățile care luptă contra Guvernului de la Kiev.
de  Ciprian Dumitrache

Departamentul de comunicare strategică a declarat pe pagina sa de Facebook că utilizarea unor sintagme precum: "teritoriile autoproclamatelor/așa-numitelor Republici Populare din Donețk și Luhansk”, ”Sud-Estul Ucrainei”, ”Estul Ucrainei”, sunt de natură a induce în eroare opinia publică, putând avea consecințe juridice în arena geopolitică.

Prin folosirea termenilor de ”est” și ”sud-est” se extinde artificial aria conflictului, creându-se percepția unei zone de conflict mult mai întinse, care s-ar putea întinde până în regiunea Harkiv sau Zaporoje.

De asemenea, prin utilizarea expresiei ”așa-numita/autoproclamata republică” se induce ideea, atât de dorită de propaganda rusească, a caracterului special al acestor teritorii care le-ar putea conferi dreptul de a revendica un statut special, diferit de restul regiunilor Ucrainei.

Formulările recomandate de autoritățile ucrainene pot fi de genul: ”teritoriile temporar ocupate din Donețk și Luhansk” sau ”zona ocupată a Donbasului”.

"Pentru ca Ucraina și lumea să vorbească despre război într-un "limbaj comun", este necesar să se utilizeze termenii corespunzători care vor forma un spațiu mediatic apropiat de realitate. Aceeași percepție a războiului permite căutarea mai rapidă și mai eficientă a soluțiilor la probleme și evitarea conflictelor cauzate de lipsa unei înțelegeri comune a evenimentelor". De asemenea, "utilizarea unei terminologii unice corespunzătoare dreptului internațional va ajuta la crearea de noi mecanisme de combatere a amenințărilor informaționale și formarea unui narativ ce va exclude metodele rusești de propagandă", se arată în postarea publică.

Ştiri Recomandate