Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Beijingul cere explicaţii Washingtonului în privinţa incidentului militar în care a fost implicat submarinul american USS Connecticut
08 oct 2021 / 16:58
China a cerut vineri explicaţii Statelor Unite după ce submarinul nuclear american USS Connecticut a lovit un obiect neidentificat în timp ce naviga în apele din zona Indo-Pacifică, incident în urma căruia 11 membri ai echipajului submersibilului au fost răniţi, relatează agenţia EFE.
de  S.I. Catalin
Submarinul nuclear american USS Connecticut, sursă foto: United States Department of Defense

''China îşi exprimă grava preocupare cu privire la submarinul american care a lovit un obiect necunoscut în Marea Chinei de Est'', a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, care a cerut Washingtonului ''detalii'' cu privire la acest incident, să clarifice scopul prezenţei acelui submarin în respectiva zonă şi să precizeze dacă în urma coliziunii s-au produs scurgeri radioactive ori a fost afectat mediul marin.

Marea Chinei de Est este o zonă strategică cheie pentru rutele comerciale între estul Asiei şi Oceanul Indian şi de asemenea este bogată în petrol, gaze naturale şi resurse piscicole, fiind scena unor tensiuni recurente întrucât Beijingul revendică un control complet asupra acesteia şi a amplasat instalaţii militare pe mai multe insule din spaţiul maritim revendicat total sau parţial şi de Vietnam, Filipine, Malaezia, Brunei sau Taiwan.

Marina americană nu a precizat cu ce tip de obiect a intrat în coliziune submarinul, dar un funcţionar a declarat sub protecţia anonimatului pentru publicaţia specializată Navy Times că topografia zonei nu indică existenţa vreunei mase de pământ în faţa submersibilului. Conform aceleiaşi surse, nici nu există indicii conform cărora coliziunea ar fi avut un ''caracter ostil'' sau că submarinul a lovit o altă ambarcaţiune.

CNN anunță că deși mai mulți marinari americani au fost răniți ca urmare a incidentului, din fericire, niciunul nu a suferit răni care să le pună viața în pericol.

Flota Statelor Unite din Pacific a mai precizat că submarinul se află în stare operabilă iar sistemele de propulsie nucleară nu au fost afectate în urma coliziunii.

U.S. Navy s-a rezumat să mai sublinieze că incidentul este în curs de investigare.

Submarinul nuclear USS Connecticut din clasa Seawolf a intrat în serviciul U.S. Navy în 1998.

Nu putem să nu semnalăm că incidentul vine pe fondul degradării relațiilor dintre SUA și aliații Washingtonului și China.

Ştiri Recomandate