Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Blindate și avioane de vânătoare sârbe, la 2 km de Kosovo. Tensiunile în regiune au crescut și mai mult
27 sep, 15:37
Tensiunea a crescut şi mai mult, luni, între Kosovo şi Serbia, după decizia Belgradului de a desfăşura patru vehicule blindate ale armatei sale lângă graniţa cu fosta sa provincie, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse.
de  Tudor Curtifan
Sursă foto: Ministerul Apărării din Serbia

Amintim că DefenseRomania a anunțat încă de săptămâna trecută că Serbia a trecut trupele de la frontiera cu Kosovo în stare de pregătire pentru luptă superioară.

Televiziunea de stat sârbă (RTS), citată de Agerpres, a difuzat luni imagini cu aceste blindate, precum şi cu elemente ale armatei sârbe echipate cu arme automate, precizând că se aflau la 2 km de graniţa cu Kosovo.

Avioanele de luptă sârbe au survolat de mai multe ori zona de frontieră sâmbătă şi duminică.

La Pristina, prim-ministrul albanez Edi Rama, aflat în vizită la Kosovo, a descris acţiunile Belgradului ca "manevre militare teatrale", declarându-se convins că "dialogul este singura soluţie".

 

Kosovo a interzis intrarea pe teritoriu său a vehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare sârbeSerbia acuză Kosovo vecin de "provocări" după desfăşurarea recentă a forţelor speciale ale acestuia în apropierea a două posturi de frontieră din nordul Kosovo, Jarinje şi Brnjak. Sârbii sunt majoritari în nord şi refuză autoritatea guvernului de la Pristina.

Această desfăşurare a trupelor a urmat după decizia guvernului din Kosovo de a interzice intrarea pe teritoriul său a vehiculelor cu plăcuţe de înmatriculare sârbe şi de a le înlocui cu plăci kosovare temporare, o "măsură de reciprocitate", afirmă Pristina.

Sute de sârbi au protestat de atunci împotriva acestei decizii şi au blocat traficul cu camioane pe drumurile ce duc la două puncte de trecere a frontierei.

Punctele de trecere a frontierei dintre Serbia şi Kosovo, un teritoriu de 1,8 milioane de locuitori populat majoritar cu albanezi, sunt desemnate drept "pasaje administrative" de Belgrad, care nu recunoaşte independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie.A

Ştiri Recomandate