Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Căderea Zidului Berlinului. 30 de ani de la prăbușirea Cortinei de Fier
Istorie
Data publicării:
Pe 9 noiembrie se împlinesc 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, conceput de liderul comunist al Germaniei Răsăritene Walter Ulbricht și construit în anul 1961 pentru a opri exodul din Republica Democrată Germania (RDG) către Republica Federală Germania (RFG), potrivit The Guardian.

După sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, Germania și Berlinul au fost divizate în patru zone de ocupație. Inițial, puterile învingătoare au decis să guverneze împreună Germania, în granițele stabilite în anul 1947. Cu toate acestea, izbucnirea Războiului Rece a făcut ca zonele de ocupație franceză, britanică și americană să fie unite în Republica Federală Germania (RFG), în 1949. Prin urmare, zona de ocupație sovietică a Berlinului a fost procalamată, în același an, Republica Democrată Germania (RDG).

Zidul Berlinului a fost construit în contextul în care, între 1949 și 1961, mai mult de 2.6 milioane de nemți din RDG, dintr-o populație totală de 17 milioane, au reușit să fugă. Dintre aceștia, mulți erau profesioniști calificați, iar pierderea lor a fost puternic resimțită în RDG.

 

Zidul Berlinului, granița dintre comunism și lumea liberă

 

Cu RDG-ul aflat pe punctul de a se prăbuși din cauza problemelor economice și sociale, autoritățile au luat decizia de a închide granița cu RFG-ul, ridicând un zid pe 13 august 1961. Autoritățile din est priveau zidul ca pe o barieră de protecție, ce îi protejau pe cetățeni de lumea occidentală.

Zidul avea o lungime de 154.5 kilometri și o înălțime de 3.6 metri, fiind prevăzut cu 300 de turnuri de pază, aplasate la intervale regulate.

Casele de pe străzi, precum Bernauer Strasse, aflate la granița dintre RFG și RDG, au devenit o parte a construcției de frontieră. Autoritățile au ordonat îngrădirea intrărilor din față și a ferestrelor. Există cazuri documentate ale unor oameni ce au sărit pe ferestre pentru a evita să fie blocați în propriile case, în zona de est.

Zidul era doar granița exterioară. În spatele acesteia se afla așa-numita "bandă a morții", ce conține tranșee, paturi de cuie și alte dispozitive de apărare. Oriunde granița trecea prin apă, au fost puse în aplicare mecanisme similare de apărare pentru a împiedica indivizii să fugă.

Cel puțin 138 de oameni și-au pierdut viețile în timp ce încercau să evadeze, trecând zidul, dar aproximativ 5.000 de persoane au reușit să scape. Cei care au scăpat s-au ascuns în mașini, s-au strecurat prin punctele de frontieră, au înotat prin canalul Teltow și s-au târât prin tuneluri special construite de echipe de voluntari dedicați. Un caz spectaculos a fost cel al unui artist de circ, ce a evadat mergând pe un fir elecric aflat în uz, rupându-și ambele brațe pe parcurs.

Cei mai mulți dintre cei ce au încercat să evadeze au fost bărbați cu o vârstă medie de 25 de ani.

În toamna anului 1989, în Republica Democrată Germană au avut loc demonstrații de masă antiguvernamentale. Liderul est-german Erich Honecker a demisionat pe data de 18 octombrie 1989 și a fost înlocuit de Egon Krenz. Noul guvern a decis să le elibereze vize cetățenilor pentru a vizita Germania Occidentală.

 

1989, anul care a schimbat lumea. Căderea Zidului Berlinului

 

Intensificarea protestelor în toamna anului 1989 a pus presiune asupra autorităților din Germaia de Est, cerându-se diminuarea restricțiilor de călătorie.

În seara de 9 noiembrie 1989, un purtător de cuvânt al Guvernului, Günter Schabowski, a declarat într-o conferință de presă că cei din RDG vor fi liberi să călătorească în Germania de Vest: "Călătoriile private în afara țării pot fi acum solicitate fără condiții prealabile". Fiind întrebat când se va întâmpla acest lucru, purtătorul de cuvânt a ezitat, dar, spre șocul și amuzamentul celor prezenți la conferința de presă, a spus că "imediat".

Astfel, imediat după ce presa a informat că granițele au fost deschise, oamenii au început să se adune în număr mare la punctele de control din ambele părți. Fiind copleșiți de numărul mare de oameni, grănicerii au renunțat să verifice pașapoartele.Vecinii din vest i-au întâmpinat cu bucurie pe cei din RDG, iar 9 noiembrie a rămas în istorie ca ziua Căderii Zidului Berlinului.

Civilii au început să închirieze ciocane contra cost pentru a dărâma zidul, primind porecla de "Mauerspechte", ciocănitori de zid. Zgomotul produs de ciocane la impactul cu betonul armat s-a auzit luni întregi. Inițial, soldații au încercat să repare porțiunile distruse de "Mauerspechte", dar aceste tentative au fost abandonate. Grănicerii au acceptat demolările și le-au permis oamenilor să treacă prin găurile făcute.

Majoritatea bucăților din zid au rămas neclintite și au fost necesari mai mult de doi ani pentru eliminarea completă a acestuia.

Un program oficial de demolare a fost implementat în vara anului 1990.

Inițial, nu se dorea păstrarea unor bucăți din zid în Berlin. Ani mai târziu, oamenii au început să vorbească despre necesitatea unei culturi a memoriei (Erinnerungskultur).

Bucăți din zid au fost trimise în peste 50 de țări, fiind privite drept obiecte comemorative, ca simboluri de solidaritate și prietenie. O bucată din zid a intrat și în patrimoniul Academiei Române, având o înălțime de aproximativ 4 metri şi o greutate de 3,5 tone.

 

Bucăți din zid au ajuns în toată lumea

 

Unele porțiuni din zid au ajuns în moduri inedite în posesia unor state. O bucată din zid a ajuns în Kingston, Jamaica, fiindu-i oferită atletului Usain Bolt, după ce acesta a depășit recordului mondial la proba de 100 de metri, în 2009, cu un timp de 9,58 secunde, informează Mediafax.

O altă bucată din Zidul Berlinului a ajuns în Cape Town, Africa de Sud, după ce a fost aleasă de Nelson Mandela.

Un loc inedit unde a fost amplasată o parte din Zidul Berlinului îl constituie o toaletă din Las Vegas.

Segmente din zid se află și în Seul, Coreea de Sud, în New York, SUA, în Muzeul în aer liber Europos Parkas, aflat lângă Vilnius, Lituania.

Indonezia, Franța, Marea Britanie, Israel, Costa Rica și Japonia se mai numără printre țările ce au expus bucăți din zid în semn de solidaritate.

Porțiuni mari din zid au fost refolosite în construcția unor autostrăzi și a unor locuințe.

Alte segmente din zid au fost și continuă să fie scoase la licitație. Două bucăți din zid sunt estimate la 22.000 de dolari, la o licitație ce va avea loc în Sussex, Marea Britanie, în martie.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt și Iosif Vissarionovici Stalin, în timpul Conferinței de la Yalta. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Conferința de la Yalta și 'împărțirea lumii'. Churchill, Stalin și 'trădarea' României
Podul lui Traian. Construcția lui Apolodor din Damasc peste Dunăre, din timpul campaniei împotriva Daciei, încă un punct de reper
Alex Vraciu, pilotul militar de origine română care a scris istorie pentru SUA: Șase bombardiere japoneze doborâte în opt minute
Putin rescrie 'legal' istoria. În Rusia vor fi pedepsiți cei care compară URSS cu Germania nazistă
Un episod uitat: Avionul în care se afla tânărul Ceaușescu s-a prăbușit în URSS. Accidentul putea schimba destinul comunismului românesc
Ceaușescu și Pol Pot - dușmanul dușmanului meu este prietenul meu 
Rebeliunea legionară. Trei zile de lupte sângeroase între Armată, fidelă lui Ion Antonescu, şi Mişcarea Legionară
Franța ar fi fost complice la genocidul din Rwanda
Desert Storm: Eliberarea Kuweitului, o demonstrație de forță a SUA. Prima operațiune militară din războiul modern
Moldova: Un gram de dreptate pentru victimele stalinismului. Cei născuți în gulagurile sovietice vor avea statut de victime ale comunismului
Congresul SUA, ocupat pentru a doua oară în istorie. Casa Albă și Capitoliul au fost incendiate acum două secole după căderea Washingtonului
EXCLUSIV
Ceaușescu, Rețeaua R și Securitatea. Cine a tras în noi, după '22? Ultimul stalinist al Europei, între Revoluție și lovitură de stat
1989. Operațiunea Trandafirul: Noaptea asasinilor și macabra incinerare a morților Timișoarei împușcați la Revoluție
Charles de Gaulle și criza din 13 mai 1958: O lovitură de stat?
Proiect educațional despre istoria României, în sprijinul românilor din Ucraina și Serbia
Asasinarea lui Nicolae Iorga de un comando de legionari. Mareșalul Ion Antonescu a preferat să se uite în altă parte
Nicolae Ceaușescu, la al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român, desfășurat între 20 și 24 noiembrie 1989
EXCLUSIV
Congresul al XIV-lea: Ultima șansă a lui Ceaușescu de a ieși la pensie. 'Când o face plopul mere şi răchita micşunele'

Ştiri Recomandate

Senatul SUA dezbate ajutorul pentru Ucraina, în timp ce forțele ruse obțin câștiguri semnificative pe frontul de est
Pe urmele Poloniei? Obuzierele K9 deschid ușa României pentru armele sud-coreene. Tancuri K2 și MLI-uri Redback, de interes pentru Armată
Întârzierea sprijinului american a călit Armata Ucrainei. Implicațiile deciziei privind ajutorul pentru Ucraina merg foarte departe, spune Kievul
Mobilizarea de catifea din Ucraina. Care au fost principalele frâne în calea recrutării. Lecții valabile și pentru statele NATO
„Trolling de cel mai înalt nivel”. Ucraina folosește baloane care imită zborul aeronavei F-16
România semnează contractul pentru avioane F-35. Tîlvăr: Vom avea vești bune în 2024
Hanwha vrea să transforme România într-un hub industrial în Europa. Obuziere K9 și mașini de luptă Redback sunt propunerile
Reuşită pentru industria cehă de apărare: Germanii de la KNDS, dispuşi să producă tancul Leopard 2A8 în Cehia
Noul bombardier invizibil H-20 al Chinei "nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru SUA: Acesta nu se va ridica la înălțimea proiectelor militare americane
Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea: S-a stabilit un angajament cu privire la creşterea cooperării la nivelul industriei de apărare
Bloomberg: Ajutorul american poate da un răgaz Ucrainei, dar o schimbare rapidă a situaţiei de pe câmpului de luptă este puțin probabilă
Impactul ajutorului militar american asupra războiului din Ucraina: Este o lovitură dată credinței arogante a lui Putin că timpul este de partea sa
Marea Britanie anunță cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată Ucrainei: Acesta include rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, muniție și vehicule blindate
Monarhiile din Golf se tem că un conflict regional le-ar perturba serios proiectele de dezvoltare
Armata României are undă verde pentru deminarea în Marea Neagră în misiuni comune cu Turcia și Bulgaria - MCM BLACK SEA
Bombe nucleare B61, în coasta Rusiei? Polonia vrea arme nucleare americane pe teritoriul ei pentru a contracara Rusia în Kaliningrad
Iranul nu intenționează să răspundă atacului israelian, pe care îl descrie drept „nesemnificativ”
Franța face o demonstrație de virtuozitate: Rachete de croazieră lansate de pe două nave au lovit simultan ținta
Șeful republican al Camerei Mike Johnson și-a schimbat poziția față de ajutorul pentru Ucraina după ce a văzut informațiile prezentate de CIA privind intențiile Rusiei în Europa
Operațiunea recrutarea. Un sfert dintre candidați au picat testele fizice pentru a putea deveni militari în Armata României
Toți ochii către Coreea de Sud: România, la un pas de K9 Thunder. Când ar putea fi semnat contractul pentru obuziere autopropulsate
Marina rusă pierde o navă valoroasă, de dinainte de Primul Război Mondial: Nava de salvare Komuna avea capacități unice pentru Flota din Marea Neagră
NATO se pregătește să apere coridorul Suwalki. Polonia și Lituania au început exercițiul comun “Brave Griffin 24/II”
Cheltuielile militare globale din 2023 au depășit 2,4 trilioane de dolari. Sunt pe creștere toate statele NATO, exceptând România, Grecia și Italia
SUA au decimat în Ucraina Armata Rusiei fără să piardă niciun soldat. Un senator american anunță ATACMS: Podul dintre Crimeea și Rusia trebuie distrus
Forțele ruse au capturat un Leopard 2A6 al armatei ucrainene (FotoVideo): Este de așteptat ca tancul capturat să fie supus unei examinări înainte de a fi prezentat publicului
Mesajul transmis de Statele Unite către Putin a fost că este prea devreme pentru a deschide șampania. Senator american: America a revenit în ofensivă
Şeful spionajului militar ucrainean: Ucraina se va confrunta cu o situație dificilă începând cu jumătatea lunii mai, dar nu se va întâmpla un Armaghedon
Premieră pentru U.S. Army: Primește primul tanc M10 Booker, dezvoltat în cadrul programului militar MPF
Prima avariere confirmată a unui Patriot (Foto/Video): SUA "extrag" de pe frontul din Ucraina un sistem de rachete avariat
Implicațiile deciziei privind ajutorul american pentru Ucraina merg foarte departe – biroul președintelui Zelenski
Rușii se apropie de încercuirea orașului Chasiv Iar. Trupele ruse au preluat controlul asupra localității Bogdanivka
pixel