Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ce jocuri propagandistice face Rusia în cazul HMS Defender (Foto/Video). Distrugătorul britanic a fost hărţuit de avioane şi nave ruseşti
Propagandă/Dezinformare
Data actualizării:
Data publicării:
În cursul zilei de ieri, Ministerul rus al Apărării, a alertat mass-media internaţională, prin transmiterea unui comunicat de presă în care preciza că o navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice, după ce acesta ar fi intrat în apele teritoriale ruseşti din Marea Neagră, iar un avion rusesc a lansat bombe în calea sa. La scurt timp, Marea Britanie a venit cu un răspuns precizând că incidentul naval nu a avut loc în condiţiile relatate de Moscova. Văzând că cele relatate nu mai stau atât de bine în picioare, Rusia a publicat şi imagini de la incidentul naval din Marea Neagră, doar că pe înregistrări nu apare momentul când pe direcţia de deplasare a distrugătorului HMS Defender sunt lansat bombe. Oare de ce? 
Sursa foto: Twitter, pagina Swiftheadline
EXCLUSIV
Sursa foto: Twitter, pagina Swiftheadline

Să refacem firul întâmplărilor! Ministerul rus al Apărării a precizat ieri, într-un scurt comunicat, dar fără a oferi prea multe detalii, că o navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice după ce acesta ar fi intrat în apele ruseşti din Marea Neagră, iar un avion rusesc a lansat bombe pe direcţia de deplasare a navei.

Ulterior au apărut alte informaţii care sugerau că incidentul ar fi avut loc la ora 11:52 dimineața, pe 23 iunie, şi ca distrugătorul HMS Defender al Marinei Regale Britanice, care opera în partea de nord-vest a Mării Negre, a încălcat granița și a intrat trei kilometri în apele teritoriale rusești, în largul Capului Fiolent aflat în apropierea Sevastopolului.

La 12:06 și 12:08, o navă rusă de patrulare a efectuat focuri de avertizare, iar la 12:19 un Su-24M a efectuat focuri de avertisment folosind 4 bombe OFAB-250.

 

Demontarea unui show militar propagandistic, marca Rusia

 

Ministerul britanic al Apărării a negat miercuri declaraţiile Ministerului Apărării din Rusia conform cărora distrugătorul HMS Defender al Marinei Regale britanice a pătruns în apele teritoriale ruseşti din Marea Neagră şi a fost somat să retragă de acolo cu focuri de avertisment şi bombe lansate în calea sa de forţele ruse.

''Nu au fost trase focuri în direcţia HMS Defender şi nu recunoaştem alegaţia că au fost lansate bombe în calea sa (...) Credem că ruşii desfăşurau un exerciţiu de trageri în Marea Neagră şi avertizau în prealabil navele asupra activităţii lor'', notează pe Twitter Ministerul britanic al Apărării.

Ulterior, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a precizat că HMS Defender se deplasa dinspre portul ucrainean Odesa către Georgia, pe o rută recunoscută internaţional.

''Aşa cum este normal pentru această rută, HMS Defender a intrat în coridorul recunoscut internaţional pentru separarea traficului. Nava a părăsit în siguranţă coridorul la ora 09:45 BST (British Summer Time). Aşa cum este procedura de rutină, navele ruseşti i-au acoperit trecerea şi a fost atenţionată cu privire la exerciţiile din vecinătatea să extinsă'', a explicat Wallace.

După reacţia Marii Britanii, Ministerul rus al Apărării a publicat mai multe materiale video încercând să sugereze amploarea manevrelor militare la care a recurs pentru ’’a pune pe fugă’’ distrugătorul HMS Defender. În imagini se pot observa mai multe nave ruseşti şi avioane Su-30 și Su-24.

Interesant că, într-o grabă disperată de a convinge mass-media internaţională că incidentul a avut loc, site-ul de propagandă al ministerului rus al Apărării, a uitat că anterior mass-media rusă a relatat că un Su-24 a lansat bombe pe direcţia de deplasare a HMS Defender, iar acest moment nu apare pe înregistrările video. Ceea ce naşte semne de întrebare: Oare de ce? Au uitat ruşii să prezinte cea mai importantă parte a acţiunii lor? 

Răspunsul l-am dat mai sus, citând cu comunicat al Ministerul britanic al Apărării: ''Nu au fost trase focuri în direcţia HMS Defender şi nu recunoaştem alegaţia că au fost lansate bombe în calea sa’’.

 

Propaganda rusă profită de relatările unui jurnalist britanic aflat la bordul distrugătorului HMS Defender

 

Jurnalistul britanic Jonathan Beale, un corespondent BBC, se afla miercuri la bordul distrugătorului britanic HMS Defender, în timpul incidentului din Marea Neagră. Beale a relatat a că distrugătorul HMS Defender a fost survolat de mai mult de 20 de avioane rusești și încadrat în mers de două nave rusești de coastă, care s-au apropiat mult, încercând să-l oblige să-și schimbe direcția. 

Corespondentul BBC a declarat că distrugătorul britanic HMS Defender a fost hărțuit în Marea Neagră de Forţele Armate Ruse. În timpul transmisiunii sale, s-au auzit pe fundal avioane militare ruse zburând foarte aproape pe deasupra navei britanicie. 

„Mă aflu la bordul unei nave de război în Marea Neagră. Echipajul se afla deja la posturi când ne-am apropiat de extremă sudică a Crimeei, ocupată de Rusia. Sistemele de armament de la bordul distrugătorului erau deja încărcate’’, preciza Jonathan Beale. 

,,HMS Defender urma să navigheze în limita de 19 kilometri a apelor teritoriale ale Crimeei. Căpitanul a insistat că urmează un traseu sigur de-a lungul unui culoar naval recunoscut internațional. Două nave de coastă rusești care urmăreau nava Marinei Regale au încercat să o oblige să schimbe cursul. La un moment dat, unul din vasele rusești s-a apropiat la circa 100 de metri’’, sugerează jurnalistul britanic.

Beale a vorbit şi despre avertismente ostile transmise de ruşi prin radio, în timp ce echipajul navei HMS Defender era pregătit pentru o posibilă confruntare cu militarii ruşi care continua provocările, atât pe cale maritimă, cât şi pe cale aeriană.

,,Avertismente din ce în ce mai ostile au fost transmise prin radio – inclusiv unul care spunea «dacă nu schimbați cursul, deschid focul». Am auzit niște focuri în depărtare, dar probabil că mult în afara razei de pericol’’, mai spune Jonathan Beale.

Mass-media rusă a folosit repede, în avantajul său, declaraţiile jurnalistului britanic, precizând că acest lucru contrazice declarațiile venite de Ministrul britanic al apărării, care au negat orice confruntare.

 

De trei ori FALS!!!

 

Jurnalistul britanic Jonathan Beale nu a precizat în niciun moment ca pe direcţia de deplasare a navei HMS Defender au fost lansate bombe, deci nu contrazice declarațiile venite din partea Ministrul britanic al apărării cu privire la acest incident. Britanicii au spus clar şi răspicat că: ''Nu au fost trase focuri în direcţia HMS Defender şi nu recunoaştem alegaţia că au fost lansate bombe în calea sa’’.

 

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Discurs de dictator: Biden “vorbește prostii”, Rusia nu doar că nu va ataca niciun stat NATO, dar vrea dezvoltarea relațiilor cu acestea
Alegerile anticipate din Serbia au intrat în vizorul Moscovei. Vectorii de influență lucrează peste program
Putin a susținut prima conferință anuală de presă de la începutul invaziei din Ucraina: ”Va fi pace când ne vom atinge obiectivele”
Ofensiva rusă a intrat în cea mai periculoasă etapă și trece la „desant” propagandistic: ”SUA acceptă ca Ucraina să rămână în granițele Liovului”
”Războiul a șters 15 ani de modernizare a Armatei”. Pierderile Rusiei în Ucraina sunt uluitoare, dar Kremlinul știe să ascundă problemele sub preș
Granițele Rusiei nu se termină nicăieri. Kremlinul a venit cu un mesaj provocator, chiar lângă granița cu Estonia
Putin îi ia în vizor pe baltici, din cauza minorității ruse. Dacă Letonia „îi tratează pe rușii locali ca pe niște porci”, se va confrunta cu același „porc”
Kremlinul le pregătește un ”Acord de loialitate” străinilor care doresc să intre în Rusia
Modelul ”agenților străini” îi face cu ochiul lui Orban: Fidesz depune un proiect de lege privind „protecția suveranității naționale”
Moscova interzice accesul în țară pentru 11 deputați PAS. Chișinăul: Menținem poziția împotriva dezinformării / Maia Sandu ajunge în Ucraina
Rușii anunță că un pilot ucrainean a „defectat” și a aterizat în Rusia cu un Su-27 după un scenariu cusut cu ață albă. Ucraina neagă denunțând o „operațiune psihologică” rusă
Zelenski: Kremlinul plănuiește o campanie de destabilizare a Ucrainei. Există riscul declanşării unei lovituri de stat
„Scandalul” manualelor și „limba moldovenească”, explicat logic de Ucraina. România poate sta liniștită: Limba română e recunoscută
Cine mișcă-n front, merge la închisoare. Cel mai recent exemplu arată de ce Putin are zero opoziție: 7 ani de carceră pentru câteva hârtii anti-război
Panică, discreditare şi tentative de asasinat. Rusia a lansat un nou atac informațional asupra Ucrainei, numit Maidan-3
Presa rusă de stat în degringoladă. După ce agențiile de presă au anunțat “o regrupare” a trupelor ruse “în poziții mai avantajoase” mai la est de Nipru, știrile au fost retrase
Purtătorul de cuvânt al MAE i-a răspuns Mariei Zaharova: Pentru cei care refuză să accepte realitatea, limba moldovenească nu există. Există dovezi istorice
Serviciul de informații al apărării din Ucraina: Știri false despre moartea lui Putin, menite să testeze reacția rușilor
Foreign Policy: România, câmp de luptă pentru propaganda rusă. Degeaba avem Patriot și Himars. Dacă pică în mâinile Kremlinului, s-a terminat
Hamas s-a infiltrat duminică până la un punct de control israelian. Israelul extinde operațiunile în Gaza, dar pare că a pierdut prima rundă în războiul informațional
UE pregătește noi sancțiuni pentru Rusia, în timp ce serviciile de informații ale SUA avertizează 100 de țări despre amestecul Rusiei în procesele electorale ale acestora
Rusia se laudă că folosește aruncătoare de flăcări TOS-2 Solntsepek pe care prizonierii ucraineni le consideră printre „armele teribile ruse”
Responsabil de crime de război abominabile în Ucraina, Putin se declară un „om al păcii” și avertizează Israelul înainte de invadarea Gazei
Zelenski: Vor fi pași comuni cu România pentru apărarea antiaeriană a porturilor de la Dunăre / Cele două țări au convenit un Parteneriat Strategic (Iohannis)
Medvedev trasează direcția propagandei ruse: Israelul a fost atacat cu arme NATO ajunse în Gaza din Ucraina
Rusia folosește cu succes termenul de "agent străin" pentru a manipula opinia publică - agenția britanică de informații
Șefa Agenției federale ruse pentru problemele tineretului a anunțat transformarea totală a tinerilor ruși în patrioți
Presa rusă de propagandă publică o înregistrare video în care apare din nou ''în viaţă'' comandantul Flotei ruse din Marea Neagră

Ştiri Recomandate

Şeful de stat major al armatei germane: În cinci-opt ani, Rusia ar putea fi pregătită să atace teritoriul NATO, deoarece a trecut la o economie de război
Ce face atât de special sistemul radar rusesc ''Container 29B6'', care a fost lovit pentru a doua oară cu drone ucrainene? (Foto/Video)
"Ucraina merită o a doua șansă pentru a contraataca". Se cere Congresului SUA să aprobe un ajutor suplimentar pentru a ajuta Ucraina să obțină victoria
Decizie istorică azi în SUA. Aprobarea ajutorului militar Ucraina-Israel ar fi o uriașă gură de oxigen pentru forțele Kievului
Rușii avansează rapid pe front, profitând de lipsa de sisteme de apărare cu care se confrunta forţele ucrainene: Aviaţia rusă ataca nestingherită orașului Chasiv Yar
Secretarul general al NATO se pronunță asupra doborârii bombardierului rusesc Tu-22: Ucraina are dreptul la autoapărare
O nouă demonstrație de forță a SUA: 12 bombardiere B-2 „stealth” în aer deodată
Kaan, primul avion cu caracteristici stealth dezvoltat de Turcia: Al doilea prototip se apropie de finalizare, urmează testele de zbor
Atacul Israelului asupra Iranului - Mass-media a difuzat imagini realizate din satelit cu stația radar avariată
Baza unei unități paramilitare a armatei irakiene a fost bombardată (Foto/Video): Statele Unite precizează că nu sunt implicate
Cinci nevoi urgente ale Ucrainei, prezentate în timpul reuniunii Consiliului Ucraina-NATO: Cel mai important, viteza de reacţie pe care o au aliaţii occidentali
Țările Baltice cer insistent Congresului SUA să deblocheze ajutorul pentru Ucraina: Este necesar sprijinul SUA, iar noi vom face și mai mult pentru a ajuta
Un colonel rus de rang înalt a fost ucis în urma unui atac efectuate de Ucraina asupra orașului Luhansk
Şeful spionajului militar ucrainean explică modul în care Ucraina distruge aviația strategică rusă: Bombardierul rusesc Tu-22M3 a fost doborât de sistemul de rachete S-200
"Ucraina nu ne va dezamăgi, iar noi să nu-i dezamăgim pe ei". Mass-media și analiştii occidentali comentează atacul rusesc de la Dnipro și doborârea bombardierului rusesc Tu-22
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Războiul hibrid, rafinat de chinezi. Directorul FBI: China a infiltrat hackeri care pot să atace în orice moment infrastructura critică a SUA
Diplomat israelian: Rusia este interesată de un război major în Orientul Mijlociu. Trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii
Escadrila 48 începe să prindă contur în România. Primele 3 avioane F-16 au ajuns la Câmpia Turzii
Rusia își consolidează apărarea la frontiera cu Finlanda: În Republica Karelia, a fost formată o brigadă de rachete dotată cu sisteme Iskander-M
Deși Argentina a luat fața Kievului când a cumpărat 24 de F-16 din Danemarca, F-urile rămân ”în familie”: Statul sud-american vrea statutul de „partener global” al NATO
MiG-31 în versiunile I și K, cu rachete hipersonice Kinjal, realimentate aerian și rază mai lungă. Diferența dintre versiuni, dezvăluită în premieră de ruși
”Slăbirea adversarilor” și ”Campanie ofensivă de informare”. Documentul secret al Moscovei de politică externă recunoaște: Viitorul lumii depinde de rezultatul războiului din Ucraina
Israelul a lansat un atac limitat asupra unor obiective militare din Iran, dar nu nucleare. Iranienii spun că nu există pagube
O nouă ”defecțiune tehnică”, marca Rusia: Bombardierul Tu-22M3 a fost lovit de ucraineni cu sistemul S-200 (Armata ucraineană)
Polonia vrea și ea sub Iron Dome-ul european. Varșovia s-ar putea alătura European Sky Shield Initiative (ESSI)
Greșeală neforțată? Un bombardier Tu-22M3 se prăbușește spectaculos în Rusia (Video). Avionul a căzut după o misiune de luptă
Germania va trimite Ucrainei un nou sistem de rachete IRIS-T. Vicecancelarul german Robert Habeck promite continuarea sprijinului acordat ucrainenilor
O dronă de cercetare MQ-4C Triton a SUA monitorizează în Mediterană mișcările Rusiei și transportul de armament în Libia
După ce a vândut avioanele F-16 către România, Portugalia confirmă achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II
Serbia i-a reținut pe directorul adjunct al Poliției din Kosovo și pe alți patru ofițeri de poliție
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
pixel