Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cehia a ales sisteme de apărare antiaeriană israeliene Spyder pentru înlocuirea sistemelor sovietice
Guvernul ceh a anunţat luni achiziţionarea din Israel a patru baterii ale sistemului de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acţiune Spyder pentru a înlocui, până în 2026, arme învechite de fabricaţie sovietică, relatează Agerpres, care citează AFP.
de  Darius Muresan
Sistem Spyder, sursă foto: Rafael

Ministerul ceh al Apărării a indicat, într-un comunicat, că tranzacţia se ridică la 13,7 miliarde de coroane cehe (540 milioane de euro) pentru acest sistem fabricat de grupul public israelian Rafael.

Conform contractului, contribuţia companiilor cehe la fabricarea acestor baterii va reprezenta peste 30% din valoarea sa.

Ministerul a adăugat în comunicat că a examinat nouă sisteme diferite de la şapte producători.

''Spyder-ul israelian a apărut ca fiind cel mai eficient în urma comparaţiei. Aceasta este o soluţie adaptată la nevoile cehe, compatibilă cu standardele NATO şi care prevede o contribuţie din partea industriei cehe'', se arată în comunicat.

Ministrul ceh al Apărării, Lubomir Metnar, a salutat această achiziţie ca pe un pas înainte pentru renunţarea la un sistem de fabricaţie sovietică datând din anii '70 şi care ''nu mai corespunde standardelor actuale de apărare aeriană''.

Republica Cehă a aderat la NATO în 1999, la 10 ani după ce fosta Cehoslovacie a îndepărtat regimul comunist totalitar care s-a aflat timp de patru decenii la conducerea ţării.

Ştiri Recomandate