Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cehia cumpără din SUA elicoptere în valoare de 650 de milioane de dolari
15 dec 2019 / 09:09
Departamentul Apărării din SUA a anunțat că secretarul Apărării, Mark Esper și ministrul ceh al Apărării, Lubomir Metnar, s-au întâlnit la Pentagon pentru a finaliza vânzarea elicopterelor UH-1Y, transmite defence blog.
de  Eduard Pascu
AH-1Z Viper

În cadrul întâlnirii pentru semnarea acordului au fost abordate și teme precum relația de apărare de lungă durată și problemele de securitate reciprocă, potrivit unui oficial al apărării.

Flota mixtă de elicoptere AH-1Z și UY-1Y, oferă combină sisteme de arme integrate pentru atac la sol, luptă aeriană și maritimă. AH-1Z este singurul elicopter echipat cu racheta AIM-9 Sidewinder care oferă cele mai avansate capabilități de luptă aer-aer. Mai mult costurile de întreținere a acestor elicoptere sunt mici.

Achiziționarea a patru elicoptere AH-1Z și opt elicoptere militare UH-1Y reprezintă prima vânzare militară străină a unei flote mixte. Bell anticipează că livrarea către Cehia va începe în 2023 și va fi finalizată până în 2024.

Vânzarea, despre care Esper a spus că este un „moment istoric”, se ridică la aproximativ 650 de milioane de dolari și este cea mai mare achiziție militară făcută de Cehia din SUA. Secretarul Apărării a declarat că este un pas înainte în înlocuirea elicopterelor rusești cu echipamente interoperabile NATO.

„Continuăm să fim uniți ca aliați NATO pentru a descuraja o Rusie din ce în ce mai agresivă. De asemenea, vom continua să lucrăm împreună pentru a aborda amenințările și provocările pe care le prezintă China, în special în ceea ce privește tehnologia 5G”, a spus Esper. El a remarcat eforturile conducerii Cehiei în a atrage atenția asupra securității rețelelor 5G din Europa.

Vezi și: Un raport al serviciilor de informaţii din Cehia denunţă spionajul rus şi chinez

Ştiri Recomandate