Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cehia renunţă la sistemele sovietice 2K12 Kub şi alege sistemul israelian de apărare antiaeriană Spyder
Ministerul ceh al Apărării a informat în această săptămâna Ministerul israelian al Apărării cu privire la decizia sa de a-și dota armata cu un sistem israelian de apărare antiaeriană produs de compania Rafael Advanced Defense Systems.
de  S.I. Catalin

Publicaţia Military Leak precizează că Ministerul ceh al Apărării a optat deja pentru sistemul mobil de apărare aeriană Spyder. DefenseRomania a precizat încă din toamnă anului trecut că Ministerul ceh al Apărării va începe discuţii cu guvernul israelian pentru achiziţionarea unui sistem de apărare antiaeriană cu rază scurtă şi medie fabricat de compania israeliană de stat Rafael.

Prin această achiziţie, Armata Cehiei vrea să înlocuiască vechile sisteme sovietice de apărare antiaeriană 2K12 Kub (denumirea NATO: SA-6 Gainful).

Ministerul ceh al Apărării intenționează să achiziționeze 4 baterii SPYDER-MR ca parte a unui acord government-to-government, evaluat la aproximativ 430 milioane dolari, cu livrări preconizate în 2023. 

Acesta este un alt pas semnificativ în consolidarea relațiilor din domeniul militar între cele două țări, după ce în anul 2019 au semnat un acord în urmă căruia Praga va primi sisteme radar avansate ELM-2084.

Contractul se ridică la aproximativ 125 de milioane de dolari, iar gigantul israelian din domeniul apărării ELTA va livra Cehiei opt sisteme de radar 3D mobil ELM-2084. Acordul dintre Israel și Cehia include și transfer de know-how și tehnologie, precum și cooperare industrială.

SPYDER (Surface-to-Air PYthon și DERby) este un sistem israelian de apărare aeriană cu rază medie și scurtă de acțiune dezvoltat de Rafael Advanced Defense Systems cu asistența Israel Aerospace Industries (IAI). Rafael este principalul contractor, iar IAI este principalul subcontractant pentru programul SPYDER. 

SPYDER este un sistem de rachete sol-aer capabil să intercepteze şi să doboare avioane, elicoptere, vehicule aeriene fără pilot, drone și muniții ghidate). Sistemul SPYDER poate fi montat pe camioane Tatra, Mercedes-Benz Actros, MAN TGS, Scania P, Dongfeng sau TELAR.

Lansatorul SPYDER este conceput pentru a trage rachete sol-aer Python-5 și Derby. Există două variante ale SPYDER: SPYDER-SR (rază scurtă de acţiune) și SPYDER-MR (rază medie de acţiune).

Ştiri Recomandate