Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
China a dat în premieră undă verde Gărzii de Coastă să tragă asupra navelor străine
Beijingul a adoptat o lege care, în premieră, acordă explicit permisiunea Gărzii de Coastă să tragă asupra unor vase străine, o decizie ce ar putea face ca apele disputate din apropierea Chinei să fie şi mai agitate, relatează Agerpres, citând Reuters.
de  Tudor Curtifan
Sursă foto: Captură de pe contul Wechat al Gărzii de Coastă a Chinei via Global Times

China are dispute privind suveranitatea maritimă cu Japonia în Marea Chinei de Est şi cu mai multe state din sud-estul Asiei în Marea Chinei de Sud. Autorităţile chineze au trimis Garda de Coastă pentru a alunga vase de pescuit ale altor ţări din zonele pe care le revendică, ceea ce uneori a dus la scufundarea acelor vase.

Principalul organism legislativ chinez, Comitetul Permanent al Congresului Naţional al Poporului, a adoptat legea Gărzii de Coastă vineri, potrivit relatărilor din media.

Potrivit proiectului de lege publicat anterior, Garda de Coastă are permisiunea să folosească "toate mijloacele necesare" pentru a opri sau a preveni ameninţările din partea vaselor străine.

Legea specifică circumstanţele în care pot fi folosite diferite tipuri de arme, cele care pot fi ţinute în mâini, instalate pe nave sau aeriene.

 

Beijingul dă undă verde Gărzii de Coastă și să demoleze structuri ale altor state pe recifuri revendicate, dar și să inspecteze vasele străine Legea permite personalului Gărzii de Coastă să demoleze structurile altor ţări construite pe recifuri revendicate de China şi să inspecteze vasele străine în apele revendicate de China.

De asemenea, noua legea le dă angajaţilor Gărzii de Coastă prerogativul de a crea zone temporare de excluziune, "după necesităţi", pentru a opri alte nave să pătrundă într-o anumită regiune.

Răspunzând preocupărilor, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a declarat vineri că legea este conformă cu practicile internaţionale.

Primul articol al legii explică faptul că legea este necesară pentru a apăra suveranitatea, securitatea şi drepturile maritime ale Chinei.

Noua lege vine la şapte ani după ce China a fuzionat mai multe agenţii din domeniul maritim pentru a forma un birou al gărzii de coastă.

După ce biroul a intrat sub comanda Poliţiei Armate a Poporului în 2018, a devenit o ramură a forţelor armate chineze.

Ştiri Recomandate