Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
China, noi provocări cu ocazia zilei naționale în timp ce Taiwanul ia în calcul modificarea apelului de instruire a rezerviștilor
01 oct, 17:05
Un avion ASW (Anti-Submarine Warfare) de tip Y-8 al Republicii Populare Chineze a continuat provocările la adresa Taiwanului.
de  Darius Muresan
Aeronavă Y-8 a Chinei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Aeronava chineză Y-8 a pătruns în  Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ), precizează Taiwan News, care citează Forțele Aeriene Taiwaneze.

Este al zecelea incident de acest fel din ultimele două săptămâni. La fel ca și în cazul celorlalte provocări, sursa citată precizează că aeronavele Taiwanului a fost ridicate pentru a intercepta avioanele chineze.

Incidentul de azi coincide cu data de 1 octombrie, când Bijingul sărbătorește ziua aniversară a fondării Republicii Populare Chineze.

Totodată, un alt material al sursei citate precizează că Armata taiwaneză are în vedere aducerea unor modificări în ceea ce privește pregătirea rezerviștilor. Astfel, rezerviștii vor fi mobilizați în fiecare an, timp de două săptămâni, pentru instruire. În prezent mobilizarea loc pentru instruire se face din doi în doi ani, timp de aproximativ o săptămână. Proiectul nu este încă oficial.

Taiwanul și China s-au despărțit în 1949, când forțele naționaliste conduse de Chiang Kai-Shek au fost nevoite să se retragă pe insula Taiwan, în urma înfrângerii în fața forțelor comuniste conduse de Mao. Astfel, aproape de sfârșitul războiului civil chinez din 1949, Partidul Comunist Chinez a înființat Republica Populară Chineză, răsturnând guvernul naționalist pe continentul chinez.

De atunci, atât Taiwanul cât și China susțin că sunt reprezentanții adevăratului stat chinez.

Ştiri Recomandate