Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
China pune accent pe dezvoltarea vehiculelor marine fără pilot
Cercetătorii și inginerii din industria apărare din China au dezvăluit mai multe programe active de dezvoltare a vehiculelor subacvatice autonome, care demonstrează intenția țării de a construi și de a dezvolta sisteme din ce în ce mai sofisticate și capabile pentru aplicații militare și civile, transmite Jane.
de  Eduard Pascu

În noiembrie, Academia Chineză de Științe (CAS) a anunțat că a efectuat un test de 37 de zile în Marea Chinei de Sud, cu un UAV dezvoltat intern (Hai Wing 2000). Acest vehicul submarin a parcurs distanța totală de 1.086 mile marine. Deși institutul nu a dezvăluit traseul misiunii AUV, distanța, care reprezintă un record național pentru astfel de vehicule, este echivalentul unei călătorii dus-întors de la Baza Yulin a Armatei Populare către Insulele Spratly.

Hai Wing 2000, în formă de torpilă, este dezvoltat de către Departamentul de Tehnologie a Vehiculelor Subacvatice Autonome al Academiei Chineze de Științe. Hai Wing 2000 are 3 m lungime și o greutate de 200 kg. Potrivit institutului, prototipul UAV poate atinge viteze de până la 2 kt și are o adâncime maximă de funcționare de 2.55 m.

UAV este echipat cu o gamă largă de senzori care sunt proiectați să efectueze scanarea mediului, inclusiv fluxurile de curenți marini, temperatura apei, salinitatea și urmele de substanțe chimice. Cercetătorii spun că pe vehicul a fost încorporată tehnologia inteligenței artificiale (AI) care permite acestuia să-și optimizeze rezistența prin intermediul tehnicilor inteligente de navigație și de gestionare a consumului.

Cea mai recentă probă pe mare vine după testări ample în lacul Qiandao din provincia estică a Chinei, Zhejiang, care au durat 28 de zile și a cuprins 157 de teste de scufundare. Acestea au validat designul hidrodinamic al UAV, algoritmi de navigație și sisteme de alimentare și propulsie, deschizând calea pentru testări ulterioare.

Vezi și: China cere SUA să înceteze să-şi mai încordeze muşchii în Marea Chinei de Sud

Ştiri Recomandate