Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Concernul ucrainean Ukroboronprom a semnat acorduri cu trei companii americane din industria de apărare
În cadrul vizitei efectuate de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în Statele Unite, reprezentanții concernul de stat Ukroboronprom au avut întâlniri de afaceri și au încheiat acorduri de cooperare cu companii americane din industria de apărare, după cum a informat serviciul de presă al Ukroboronprom.
de  Cătălin Costea

În comunicatul emis de concern se precizează că rezultatul intalnirilor constă în semnarea a trei acorduri de cooperare în domeniul dezvoltării de tehnică militară, în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari.

Negocierile purtate cu Lockheed Martin Corporation s-au finalizat cu o decizie privind cooperarea în dezvoltarea de proiecte și programe comune, planificarea și organizarea activității de cercetare-dezvoltare, după cum susține partea ucraineană.

În urma întâlnirii cu reprezentanții Harris Global Communications a fost semnat un acord care prevede implementarea de proiecte comune pentru furnizarea de sisteme de comunicații către Ucraina, inclusiv integrarea acestora în sistemele de armament din toate categoriile de forțe armate.

Cel de-al treilea acord a fost semnat în urma discuțiilor purtate cu președintele companiei internaționale Day & Zimmermann Lone Star și prevede dezvoltarea de proiecte pentru modernizarea și crearea unor noi facilități de producție cu capital străin pentru o parte din cele peste 100 de întreprinderi militare pe care Ukroboronprom le gestionează.

În plus, pe 30 august, compania americană Global Ordnance din Sarasota, Florida, a informat că a încheiat un acord de cooperare pe mai mulți ani cu Ukroboronprom, în baza căruia suma afacerilor ar putea ajunge la 500 milioane USD.

"Acordurile semnate și înțelegerile aduc cooperarea între țările noastre în domeniul industriei de apărare într-o nouă etapă și confirmă interesul partenerilor americani în cooperare cu apărarea ucraineană", a declarat președintele Ukroboronprom, Yuri Gusev.

Comentariul autorului: Evenimentele politice în care a fost angrenată administrația ucraineană în ultimele 10 zile, respectiv întâlnirile președintelui Zelenski cu Angela Merkel (imediat după vizita acesteia la Moscova) și cu Joe Biden, vor marca cu siguranță modul în care Ucraina va continua să se poziționeze față de principalele probleme cu care se confruntă.

Președintele ucrainean a primit asigurări de sprijin în privința menținerii transportului gazelor naturale rusești, aderării la NATO, modernizării Forțelor Armate, menținerii sancțiunilor asupra Rusiei în problema anexării Crimeei și, în anumite condiții, sprijin în soluționarea conflictului din Donbas.

După întâlnirea dintre cei doi președinți, Casa Albă a anunţat un nou pachet de asistenţă pentru Ucraina în valoare de 60 de milioane de dolari și și-a exprimat angajamentul ferm faţă de integritatea teritorială a Ucrainei.

Astfel, este de așteptat ca Kievul să caute să-și tempereze tonul și reproșurile față de Occident privind întârzierea aderării la NATO sau sprijinul în problema Donbas, și să se concentreze mai mult pe reformele interne și pe posibilitatea de a accepta soluțiile propuse pentru încheierea conflictului din estul țării.   

 

 

Ştiri Recomandate