Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Conflictul dintre Bruxelles și Varșovia se amplifică. Tribunalul Constituțional a stabilit incompatibilitate cu unele articole din tratatele UE
08 oct, 10:56
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a salutat vineri decizia prin care Tribunalul Constituţional a stabilit că unele articole din tratatele Uniunii Europene sunt incompatibile cu Constituţia ţării, transmite Agerpres, care citează Reuters.
de  Tudor Curtifan
premierul polonez Mateusz Morawiecki

Decizia de joi contestă un pilon al integrării europene şi escaladează vertiginos o dispută între Bruxelles şi Varşovia, despre care Comisia Europeană afirmă că provoacă îngrijorări serioase.

Guvernul partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) este implicat într-o serie de dispute pe valori cu Bruxellesul în ce priveşte independenţa justiţiei, libertatea presei, drepturile LGBT şi altele.

Prim-ministrul ceruse Tribunalului Constituţional să se pronunţe dacă legislaţia UE are întâietate în faţa Constituţiei Poloniei.

'Noi vrem o comunitate de respect şi nu o grupare a celor care sunt egali şi mai egali. Aceasta este comunitatea noastră, Uniunea noastră', a scris el vineri într-o postare matinală pe Facebook, referindu-se la Uniunea Europeană.

'Acesta este tipul de Uniune pe care îl dorim şi acesta este tipul de Uniune pe care îl vom crea', a adăugat Morawiecki.

El a mai scris că Polonia vrea să rămână în 'familia europeană a naţiunilor'.

Criticii afirmă însă că, prin contestarea supremaţiei dreptului comunitar, guvernul polonez condus de PiS pune în pericol nu doar viitorul pe termen lung al ţării în UE, dar şi stabilitatea Uniunii.

Ştiri Recomandate