Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Confruntarea serviciilor. FSB spune că a arestat un agent al Ucrainei infiltrat adânc în Federația Rusă
07 iun 2021 / 11:51
Conflictul dintre Federația Rusă și Ucraina nu se desfășoară doar la nive politic sau militar, ci și la nivelul serviciilor de informații dintre cele două state.
de  Tudor Curtifan

Potrivit agenției de presă Tass, care citează biroul de informații al FSB rus, serviciul Rusiei a arestat un agent al serviciilor de informații ale Ucrainei care a reușit să obțină informații sensibile pe teritoriul Federației Ruse.

FSB susține că întreaga operațiune a fost coordonată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), dar rușii ar fi intrat pe fir și l-au arestat pe agentul ucrainean.

Sursa citată precizează că agentul Ucrainei nu a reușit să pună în pericol securitatea Federației Ruse. Acesta a fost arestat, interogat, iar în cele din urmă expulzat în Ucraina.

Expulzarea a avut loc pe data de 3 iunie 2021, iar agentului ucrainean i s-a interzis accesul în Federația Rusă pentru o perioadă de 25 de ani.

Potrivit celor de la FSB, în timpul interogatoriului, agentul a recunoscut că e în contact cu SBU de mai mult timp, fiind coordonat cu obiectivul de a „submina interesele de securitate ale Federației Ruse”.

Sursa citată precizează că după arestare, operatori SBU din Kiev au încercat să distrugă prin dispozitive operate de la distanță datele și informațiile pe care agentul ucrainean le-ar fi avut salvate în telefonul mobil, însă FSB ar fi reușit să „blocheze” atacul.

Nu se precizează ce informații a obținut și se aflau în telefonul agentului, și nici natura acestora. 

 

Conflictul dintre Ucraina și Federația Rusă

 

Rusia a anexat peninsula Crimeea după un referendum controversat în 2014. Guvernele occidentale consideră în continuare Crimeea drept parte a teritoriului ucrainean.

Imediat după anexarea ilegală a Crimeei, în estul Ucrainei a izbucnit un conflict armat între separatiștilor pro-ruși și forțele armate ale Ucrainei. Astfel au luat naștere așa-numitele Republici Populare din Donețk și Luhansk. 

În ciuda tuturor evidențelor și a dovezilor de necontestat cu privire la implicarea atât financiară, cât și militară a Rusiei în susținerea conflictului din Donbas, Moscova neagă implicarea ei în luptele din estul Ucrainei.

 

Ştiri Recomandate