Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Consiliul Europei le amintește statelor membre obligația de a primi refugiați afgani
Consiliul Europei le-a reamintit luni celor 47 de state membre de obligaţiile în ceea ce priveşte primirea persoanelor care fug din Afganistan, subliniind ''capacitatea individuală şi colectivă'' a ţărilor de a le asigura protecţia, relatează AFP.
de  Tudor Curtifan
Un soldat american, jucându-se cu câțiva copii afgani în timpul misiunilor de evacuare de pe aeroportul din Kabul. Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD)

"Statele membre trebuie să se angajeze oficial să gestioneze venirea persoanelor care fug de situaţia oribilă din Afganistan, în conformitate cu obligaţiile lor în privinţa drepturilor omului", a transmis comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, printr-o declaraţie publică.

"Venirea afganilor care cer protecţie poate fi o provocare, dar ea trebuie abordată în conformitate cu principiile drepturilor omului în vigoare, şi nu folosită ca o oportunitate de a eroda şi mai mult sistemul de protecţie în Europa", a adăugat ea.

Dunja Mijatovic le-a cerut statelor să ia trei măsuri: să accelereze şi să amplifice pregătirile pentru venirea solicitanţilor de azil, să se asigure că lupta împotriva imigraţiei ilegale nu încalcă drepturilor omului şi să pună capăt procedurilor de expulzare spre Afganistan.

"Statele membre ale Consiliului Europei, dintre care multe au fost active în Afganistan în ultimii 20 de ani, au nu doar un imperativ moral şi juridic să primească afgani în căutare de protecţie, dar au şi capacitatea de a o face", a adăugat ea.

"Deciziile care ar încălca drepturile omului, departe de a fi inevitabile, vor fi, prin urmare, rezultatul unei lipse de curaj politic", a spus Dunja Mijatovic.

Ştiri Recomandate