Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Criză la nivelul UE. Franța amenință că UE va 'avansa' fără Ungaria și Polonia
19 noi 2020 / 12:03
Uniunea Europeană analizează "soluţii practice" pentru a rezolva conflictul său cu mai multe state-membre din est, care blochează planul de relansare european, însă va avansa fără ele în cazul în care nu va exista o soluţie, a declarat ieri secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, potrivit Agerpres, care citează publicația franceză AFP.
de  Tudor Curtifan
Viktor Orban, premierul Ungariei. Sursă foto: Orbán Viktor Facebook

"Împreună cu preşedinţia germană a (Consiliului) UE căutăm soluţii practice", însă "vom vedea, dacă va fi nevoie în ultimă instanţă, cum să avansăm fără ţările care blochează" planul de relansare, a spus Beaune în faţa Senatului francez.

Ungaria şi Polonia şi-au exprimat luni vetoul atât faţă de bugetul UE, cât şi faţă de planul de relansare, motivând acest lucru prin faptul că bugetul include o clauză care condiţionează accesul la fondurile europene de respectarea statului de drept.

Şefii de stat şi de guvern din UE s-au pus de acord în iulie, după un summit maraton de patru zile şi patru nopţi, asupra unui plan de relansare calificat drept 'istoric' pentru sprijinirea economiilor ţărilor lor în vederea depăşirii crizei provocate de pandemie. În valoare de 750 miliarde de euro, planul este legat de bugetul UE pentru 2021-2027, care depăşeşte 1.000 miliarde de euro.

Amintim că o astfel de soluție a fost menționată și de Olanda, prin vocea premierului Mark Rutte, unul din cei mai vocali susținători ai condiționării fondurilor de statul de drept. Olanda, deși nu la nivel oficial, a „arătat pisica” precizând că Planul de Relansare în valoare de 750 de miliarde de euro poate fi trecut prin acorduri interguvernamentale care ar lăsa Ungaria pe dinafară.

Ştiri Recomandate