Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
David Barnea, șeful recrutării spionilor, noul șef al Mossad
David Barnea, în vârstă de 56 de ani, în prezent director adjunct al Mossad îl va înlocui, la începutul săptămânii viitoare, pe Joseph (Yossi) Cohen la conducerea celebrei agenției de informații din Israel.
de  Eduard Pascu
Lunetist Sursa foto: Israel Defense Forces/Facebook

Cohen și-a anunțat plecarea începând cu data de 1 iunie după ce a condus Mossad-ul timp de mai bine de cinci ani. Una dintre marile realizări ale sale este normalizarea relațiilor dintre Israel și statele arabe din Golf, acțiuni care au dus la semnarea unor acorduri de pace cu Emiratele Arabe Unite și Bahrein, transmite The Jerusalem Post.

David Barnea s-a alăturat Mossad-ului în anul 1996 ca ofițer de caz. Din 2013 s-a aflat la conducerea diviziei Tzomet specializată în recrutarea de agenți și șef adjunct al Keshet, divizia de ascultare electronică. Principala țină a lui David Barnea a fost recrutarea spionilor împotriva țintelor prioritare: Iran, Hamas, Hezbollah.

2. David Barn... (david-barna-sef-mossad-sursa-foto-mossad-twitter_08763400.jpg)

David Barnea Sursa foto: Mossad/Twitter

Procurorul general, Avichai Mandelblit a anunțat azi că David Barnea, actualul șef adjunct al Mossad îl poate succeda pe Yossi Cohen în funcția de șef al renumitei agenții de spionaj, asta după ce procurorul înghețase numirea până la numirea unui nou guvern.

Acesta a spus că situația politică din prezent pare să nu ducă la un nou guvern până la 1 iunie când Cohen renunță la funcție.

Numirea a fost aprobată ulterior de Comitetul consultativ al serviciului public, condus de fostul judecător al Curții Supreme, Eliezer Goldberg, mai precizează sursa citată.

Din punct de vedere tehnic, agenția face parte din biroul primului ministru, astfel încât nu sunt necesare aprobări ale Guvernului sau Knesset (Parlamentul Israelian).

Numirea lui Barnea a fost lăudată atât de fostul șef al agenției, Danny Yatom, cât și de fostul șef adjunct, Ram Ben Barak. Cei doi sunt cunoscuți pentru criticile aduse lui Benjamin Netanyahu, iar sprijinul lor a arătat că Barnea este respectat în comunitatea de informații.
În același timp, se pare că Barnea va adopta același stil agresiv ca și precedentul șef, Cohen, mai precizează sursa citată.

Acest lucru este în contrast cu predecesorul lui Cohen, Tamir Pardo, care marja pe colectarea informațiilor, asumându-și puține riscuri operaționale și a încercat să mențină agenția mai mult în culise.

Ştiri Recomandate