Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
De la libertatea necenzurată a internetului la Panopticonul chinezesc
Strategica
Data publicării:
Panopticon este cuvântul care exprimă fizic un tip de clădire instituțională iar teoretic definește un sistem de control proiectat de filosoful și teoreticianul englez Jeremy Bentham în secolul al XVIII-lea. Conceptul inventat se referă la organizarea fizică a unei pușcării pentru a permite observarea tuturor prizonierilor de către un singur agent de securitate, fără ca deținuții să poată spune dacă sunt urmăriți sau nu. 
China
EXCLUSIV
China

Deși este imposibil din punct de vedere fizic pentru un singur paznic să observe toate celulele deținuților simultan, faptul că deținuții nu pot ști când sunt urmăriți înseamnă că sunt motivați să acționeze ca și când sunt urmăriți în permanență. Astfel, deținuții sunt obligați în mod eficient să își regleze propriul comportament. Arhitectura constă dintr-o rotundă cu o casă de inspecție în centrul acesteia. Din centru, managerul sau personalul instituției pot urmări deținuții. Bentham a conceput planul de bază ca fiind în egală măsură aplicabil spitalelor, școlilor, sanatoriilor și azilului, dar și-a dedicat majoritatea eforturilor pentru dezvoltarea unui proiect pentru o închisoare panopticon. Închisoarea lui este cea mai cunoscută acum sub termenul „panopticon”.

 

China, represiune și control social

 

Recenta controversă privind represiunea și controlul social implementat de Partidul Comunist Chinez în regiunea de nord-vest a Xinjiang, împotriva minorității turcomane și musulmane a uighurilor, a redeschis discuția privind „statul general de supraveghere” chinez. Astăzi, China are multe instrumente și metode la dispoziție pentru a obține, în timp real, un control total asupra cetățenilor săi.

Toate componentele adunate la un loc, prin sinergie, constitutie un singur model de supraveghere. Potențialul acestui mecanism, atât la nivel teoretic cât și la nivel practic a devenit real datorită transformării tehnologice a Chinei. Guvernul central a conceput un sistem, incluzând ultima tehnologie de colectare a datelor biometrice, care asociat cu o obiectivul menținerii ordinii și controlului social, constituie un aspect nu numai de noutate dar și un avertisment pentru toți ceilalți.

Introducerea în China, acum doi ani a sistemului de credit social (un set de „modele” pentru a verifica „fiabilitatea” oamenilor prin asocierea lor cu un scor și o listă neagră) a produs un imens angrenaj de reacții fizice și psihologice asupra celei mai populate țări din lume.

Orașele inteligente hiper-controlate și tot ceea ce este pus la dispoziție de inteligența artificială și controlul informației sunt astăzi folosite, pentru a răspunde necesarului Chinei de a își aserta autoritatea nu numai în interior, dar și pentru a răspunde oricărei forme de conflict venit din afară. Un mecanism complet care induce sentimentul descris în definiția panopticon-ului, unde cetățenii nu știu niciodată când sunt observați, ca atare provocând noi forme de interacție socială și personală. 

 

Control total și ireversibil

 

Libertatea fluxului de informație, lărgirea orizontului cunoașterii precum și capacitatea de influențare a comportamentului social al individului au fost astfel înscrise într-un algoritm care acordă puncte sociale, pe o scală a valorilor pe care numai Partidul Comunist o poate evalua și modela. Cetățenii nu au nici un fel de autoritate asupra evoluției acestei scale astfel încât controlul asupra lor este total și ireversibil. Asemănător cu evaluarea de credit din Occident, unde cetățenaul nu are nici un fel de autoritate asupra modelului de profilare, sistemul chinez de credite sociale a dus la instituirea unui sistem de pedepse și recompense. Dacă sistemul de profilaj de credit rămâne extrem de contreversat, dar limitat la capacitatea unui vestic de a lua credit, sistemul panopticonului devine generalizat și imposibil de sancționat de către subiecții săi.

Evoluția chineză actuală reprezintă produslui accelerării raționamentului pe care partidul comunist l-a formulat de ceva timp. Originea Panopticon-ului chinezesc de azi se află de fapt în anii ’70 și provine din cercetările stiințifice în cibernetică. Așa cum știm, cibernetica este știința care studiază controlul și interacția dintre oameni și mașini. Creatorul științei cibernetice, în 1948 a fost Norbert Wiener căruia i se și atribuie descoperirea cuvântului cibernetică.

Pentru China, Wiener-ul chinez este Qian Xuesen, considerat părintele programului chinez de dezvoltare a rachetelor. Om de știință chinez locuind principal în SUA, a fost vânat în timpul McCarthyismului, deoarece a fost acuzat de simpatii comuniste. El și alți oameni de știință chinezi au fost primii care au configurat modele de inginerie socială care, folosite de-a lungul timpului de către Partidul Comunist, au convers în ceea ce este cunoscut astăzi sub numele de Proiectul de Aur. Instituirea orașelor inteligente și sistemul de credit social sunt două exemple concrete ale aplicării teoriilor sociale ale lui Qian. Concret Qian a propus utilizarea, pentru prima dată, a inteligenței artificiale ca instrument de control social. Noile tehnologii permit China să contureze ceea ce a schițat Qian, prin dorința de a împărți spațiile și oamenii pentru a permite un control mai bun de către autorități.

 

Sistemul de credit social, o formă de supraveghere în masă

 

Inițiat în 2014 sistemul de credit social chinez a devenit operațional in 2018, urmând ca în anul 2020 să fie operaționalizate toate elemente sale definitorii. Sistemul va fi unificat și va exista un punctaj unic de credit social la nivelul întregului sistem pentru fiecare cetățean și afacere. Sistemul este considerat o formă de supraveghere în masă care folosește un sistem de recunoaștere facială și o tehnologie de analiză a datelor. În 2019, se estimează că 200 de milioane de camere CCTV de monitorizare ale rețelei "Skynet" au fost folosite în China continentală, opt orașe chineze clasându-se printre primele zece regiuni cele mai monitorizate din lume, în timp ce numărul de camere de supraveghere este de așteptat să va ajunge la 626 de milioane până în 2020, când sistemul de credit social devine pe deplin efectiv.

Efectele sociale asupra individului, provocate de către acest sistem au început gradual să se facă simțite. Până în 2018 puține restricții și doar sporadic au fost puse în aplicare cetățenilor chinezi pe care sistemul de supraveghere îi nota sub media creditului social impus la nivel național. Începând din noiembrie 2019, pe lângă comportamentul financiar necinstit și fraudulos, alte comportamente pe care unele orașe le-au enumerat oficial ca factori negativi ai calificărilor de credit includ  folosirea la maximum a muzicii sau consumul de alcool pe stradă.

Încălcarea regulilor de trafic rutier, de la cele mai simple până la cele mai grave, neprezentarea la programarea pentru o vizită medicală sau lipsa nemotivată la muncă, rezervările la restaurant sau hotel fără a face notificarea de anulare, sortarea incorectă a deșeurile personale etc sunt elemente de scădere a creditului social. Pe de altă parte, inducerea de compartamente sociale considerate benefice cum ar fi donarea de sânge, donațiile pentru acțiuni de caritate, voluntariatul pentru servicii comunitare și așa mai departe reprezintă puncte de creștere a creditului social.

 

Sistemul va produce schimbări majore în China

 

În iunie 2019, potrivit Comisiei Naționale de Dezvoltare și Reformă din China, 26,82 milioane de bilete de avion, precum și 5,96 milioane de bilete pentru trenuri de mare viteză au fost refuzate persoanelor aflate sub media națională a creditului social. Anumite informații personale ale persoanelor din lista neagră sunt făcute accesibile în mod deliberat pentru societate și sunt afișate online, precum și la diverse locații publice, precum săli de cinema și autobuze. Pe de altă parte, persoanele cu medie ridicată a creditului social primesc recompense, cum ar fi reducerea timp de așteptare pentru tratament medical sau rezolvarea altor probleme in relația cu autoritățile, reduceri la hoteluri, probabilitate mai mare de a primi oferte de muncă și așa mai departe.

Acest model de condiționare a comportamentului social, economic și politic va deveni, din 2020 normă generalizată, provocând schimbări majore la scara întregii Chine. Problema fundamentala a Chinei a fost și rămâne gestionarea statului și înțelegerea complexului peisaj național, social și economic.

Astfel, pentru conducerea actuală construcția sistemului de credit social, cercetarea și dezvoltarea actuală sunt concentrate în mare măsură pe domenii precum analiza și integrarea infomației care pot asigura implementarea unui control mult mai efectiv a tendințelor sociale tradiționale sau celor nou apărute. Progresele tehnologice, șocul acestora asupra utilizatorilor precum și saltul făcut în utilizarea inteligenței artificiale formează angrenajul din spatele proiectului de gestionare socială a Chinei. Un proiect care se dovedește viabil doar dacă libertățile fundamentale, valorile si schimbul de valori au loc. Așa cum arată astăzi panopticon-ul chinez, nici una dintre formele naturale de interacție dintre om și mașină, dintre cetățean și autoritate nu sunt respectate.

Pericolul unei derive orweliene este pe cât de real pe atât de substanțial. Atunci cînd mașina decide că un cetățean are sau nu drepturi, statul și națiunea dispar complet și ireversibil. Iar puterea concentrată în mâna unui singur decident, care nu are complexitatea neuronală și nici nuanțele umane, este probabil cea mai dură formă de dicatatură. China își joacă sufletul său prin acest sistem.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Sursă foto: Agerpres
EXCLUSIV
Tot ce trebuie să știi după masacrul de la Moscova și de ce Statul Islamic a atacat Rusia. Vulnerabilități și oportunități pentru Kremlin
Avioane F-35 românești la Mihail Kogălniceanu? Modernizarea istorică a bazei coincide cu achiziția României de avioane F-35
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială
O delegație militară NATO vizitează Kievul pentru prima dată de la începutul invaziei ruse: Pesimiștii nu câștigă războaie. Cu ajutorul nostru, Ucraina poate și va învinge
Kuleba explică declarațiile lui Macron despre dislocarea aliaților în Ucraina: E vorba de instructori, nu de luptători
Arme pentru Ucraina, din bani rusești. Rusia „ia foc” și denunță „furt și banditism” propunerea de a achiziționa din fondurile rusești înghețate arme pentru Ucraina
Franța e a 4-a putere nucleară dar e pe punctul de a accelera mult producția. Cele 290 de focoase actuale, considerate insuficiente
Un oficial din Departamentul de Stat al SUA confirmă: Rusia a folosit rachete din Coreea de Nord de cel puțin 10 ori în Ucraina
Germania a anunțat un nou ajutor militar important pentru Ucraina. Dar, Taurus nu e pe listă
Secretarul american al Apărării deschide ''al 20-lea Ramstein'': Lumea liberă nu va lăsa Ucraina să eșueze. Vom fi cu toții mai puțin în siguranță dacă Putin va reuși să câştige
Rachete Taurus pentru Ucraina: Lista avioanelor de pe care pot fi lansate rachetele germane nu include aeronave de tip sovietic
Rusia încearcă să lanseze o ofensivă pe mai multe fronturi. Cum poate răspunde Ucraina şi de ce nu va putea câștiga războiul doar cu drone?
Kaja Kallas, contracandidata lui Klaus Iohannis la NATO: Putin se pricepe foarte bine să răspândească frică, dar se teme de un război cu Alianţa
S-a calculat impactul asupra întregii lumi în cazul în care China blochează militar Taiwanul. Greșelile Europei în fața Rusiei, lecție pentru statele din Pacific
Rusia se adaptează cu o viteză incredibilă și face o armată low-tech, de tip sovietic, pentru un conflict cu NATO
Infanteria grea a SUA „blindează” Europa de Sud-Est. Mii de mijloace de luptă, tancuri Abrams și vehicule Bradley dislocate de americani
"Cei care nu vor să susțină Ucraina nu aleg pacea, ci înfrângerea", declară președintele Franței, Emmanuel Macron
Franța examinează ideea trimiterii de trupe în Ucraina încă din iunie 2023 | Macron: O eventuală victorie a Moscovei ar "reduce credibilitatea Europei la zero"
Ion Petrescu, colaj DefenseRomania, foto arhivă proprie și MApN
EXCLUSIV
România, 20 de ani de la aderarea la NATO. Care ne-ar fi fost soarta fără summitul de la Praga din 2002? Ion Petrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Statele Unite şi Polonia sunt un model pentru ceea ce însemna parteneriat de securitatea transatlantică: Varşovia, apel către alți aliați de a crește cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB
Lupta partizanilor anti-Putin pe teritoriul rus: Prima reacție a Rusiei după incursiunea transfrontalieră a legiunii Libertatea Rusiei și Batalionului Siberian
Conceptul de război cibernetic și electronic a fost adus la un nou nivel. Experții din SUA cer Congresului investiții majore pentru a contracara China și Rusia
Angel Tîlvăr: Prezența militarilor americani pe teritoriul României consolidează menținerea stabilității regionale

Ştiri Recomandate

Secretarul general al NATO se pronunță asupra doborârii bombardierului rusesc Tu-22: Ucraina are dreptul la autoapărare
O nouă demonstrație de forță a SUA: 12 bombardiere B-2 „stealth” în aer deodată
Kaan, primul avion cu caracteristici stealth dezvoltat de Turcia: Al doilea prototip se apropie de finalizare, urmează testele de zbor
Atacul Israelului asupra Iranului - Mass-media a difuzat imagini realizate din satelit cu stația radar avariată
Baza unei unități paramilitare a armatei irakiene a fost bombardată (Foto/Video): Statele Unite precizează că nu sunt implicate
Cinci nevoi urgente ale Ucrainei, prezentate în timpul reuniunii Consiliului Ucraina-NATO: Cel mai important, viteza de reacţie pe care o au aliaţii occidentali
Țările Baltice cer insistent Congresului SUA să deblocheze ajutorul pentru Ucraina: Este necesar sprijinul SUA, iar noi vom face și mai mult pentru a ajuta
Un colonel rus de rang înalt a fost ucis în urma unui atac efectuate de Ucraina asupra orașului Luhansk
Şeful spionajului militar ucrainean explică modul în care Ucraina distruge aviația strategică rusă: Bombardierul rusesc Tu-22M3 a fost doborât de sistemul de rachete S-200
"Ucraina nu ne va dezamăgi, iar noi să nu-i dezamăgim pe ei". Mass-media și analiştii occidentali comentează atacul rusesc de la Dnipro și doborârea bombardierului rusesc Tu-22
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Războiul hibrid, rafinat de chinezi. Directorul FBI: China a infiltrat hackeri care pot să atace în orice moment infrastructura critică a SUA
Diplomat israelian: Rusia este interesată de un război major în Orientul Mijlociu. Trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii
Escadrila 48 începe să prindă contur în România. Primele 3 avioane F-16 au ajuns la Câmpia Turzii
Rusia își consolidează apărarea la frontiera cu Finlanda: În Republica Karelia, a fost formată o brigadă de rachete dotată cu sisteme Iskander-M
Deși Argentina a luat fața Kievului când a cumpărat 24 de F-16 din Danemarca, F-urile rămân ”în familie”: Statul sud-american vrea statutul de „partener global” al NATO
MiG-31 în versiunile I și K, cu rachete hipersonice Kinjal, realimentate aerian și rază mai lungă. Diferența dintre versiuni, dezvăluită în premieră de ruși
”Slăbirea adversarilor” și ”Campanie ofensivă de informare”. Documentul secret al Moscovei de politică externă recunoaște: Viitorul lumii depinde de rezultatul războiului din Ucraina
Israelul a lansat un atac limitat asupra unor obiective militare din Iran, dar nu nucleare. Iranienii spun că nu există pagube
O nouă ”defecțiune tehnică”, marca Rusia: Bombardierul Tu-22M3 a fost lovit de ucraineni cu sistemul S-200 (Armata ucraineană)
Polonia vrea și ea sub Iron Dome-ul european. Varșovia s-ar putea alătura European Sky Shield Initiative (ESSI)
Greșeală neforțată? Un bombardier Tu-22M3 se prăbușește spectaculos în Rusia (Video). Avionul a căzut după o misiune de luptă
Germania va trimite Ucrainei un nou sistem de rachete IRIS-T. Vicecancelarul german Robert Habeck promite continuarea sprijinului acordat ucrainenilor
O dronă de cercetare MQ-4C Triton a SUA monitorizează în Mediterană mișcările Rusiei și transportul de armament în Libia
După ce a vândut avioanele F-16 către România, Portugalia confirmă achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II
Serbia i-a reținut pe directorul adjunct al Poliției din Kosovo și pe alți patru ofițeri de poliție
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
SUA au dislocat în România un sistem M-LIDS, cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei americane. Trageri reale cu efectuate la Capu Midia
De ce sunt tinerii atât de vulnerabili la campaniile de propagandă rusă. Daniela Munteanu (E-ARC): Nu există un glonț de argint în stoparea dezinformării
Israelul duce F-35 la un alt nivel. Zilnic sunt în aer între 35 și 39 de avioane F-35I iar numărul orelor de zbor a crescut cu 565%
U.S. Air Force nu va cumpăra mai mult de 100 de bombardiere B-21 Raider: S-ar putea să inventeze ceva mai bun până când toate aceste avioane vor fi construite.
Un nou episod din „drone la Mihail Kogălniceanu”: Baza 57 confirmă că un UAV s-a apropiat aseară la doar 4 km de turnul de control
pixel