Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Declarații controversate despre ieșirea Franței din NATO. Melenchon: Alianța nu ar mai trebui să existe după prăbușirea URSS
24 sep, 10:47
În Franța a avut loc o dezbatere prezidențială televizată între liderul opoziției stângii radicale franceze Jean-Luc Melenchon și controversatul fost jurnalist Eric Zemmour, posibil candidat la alegerile prezidențiale de anul viitor.
de  Tudor Curtifan
Armata Franței, defilând la Paris pe sub Arcul de Triumf. Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța @Ministère des Armées

În dezbaterea care a avut loc la BFMTV, Melenchon și Zemmour, cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse, au ajuns la un singur numitor comun, unul însă cel puțin controversat: NATO nu ar mai trebui să existe și ar fi trebuit desființat după prăbușirea URSS-ului și încheierea Războiului Rece, iar Franța ar trebui să facă un pas în spate și să iasă din cea mai puternică alianță militară din istorie.

Melenchon e cunoscut pentru pozițiile sale controversate. Liderul stângii radicale a candidat și în 2017 când a militat pentru retragerea Franței din NATO și din tratatele europene, considerând că acestea pun bazele unei Europe neoliberale. Melenchon conduce mișcarea politic populistă radicală de stânga „Franța nesupusă”.

 

Extrema stângă din Franța militează pentru ieșirea Parisului din NATO și desființarea celei mai puternice alianțe din istorie

 

„Poziția mea constantă o cunoașteți, nu cred că avem (n.a. - Franța) nimic de-a face cu această alianță militară care nu mai are nicio menire. Ea a fost creată pentru confruntarea cu URSS”, a precizat Melenchon.

De partea cealaltă Eric Zemmour a precizat că e de acord cu afirmația lui Melenchon, acuzând NATO că a devenit o alianță prin care SUA pune presiune politică pe parteneri.

„Spun și eu acest lucru de ani de zile. Cred că NATO ar fi trebuit să se dizolve în anii 1990 când URSS s-a prăbușit și Pactul de la Varșovia a fost rupt”, a completat Zemmour.

Controversatul editorialist Eric Zemmour pledează pentru ca Franța să identifice noi aliați, inclusiv cu Federația Rusă, în timp ce Parisul continuă să lucreze cu SUA, Marea Britanie sau Germania.

Alegerile prezidențiale din Franța vor avea loc anul viitor. Pentru Jean-Luc Melenchon va fi a treia oară când candidează. În 2017, liderul stângii radicale a fost votat de şapte milioane de alegători în primul tur - o surpriză, însă nu a fost suficient pentru a ajunge în turul al doilea, în care s-au confruntat lidera extremei drepte, Marine Le Pen, şi actualul preşedinte Emmanuel Macron. În prezent Melenchon e cotat cu șanse infime pentru a ajunge în turul secund, unde sondajele indică că va exista o nouă confruntare între Macron și Le Pen.

 

Ştiri Recomandate