Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Deja vu. Un F-16 al SUA a pierdut două rezervoare în timpul zborului, amintind de incidentul similar al F-ului românesc
02 dec 2021 / 11:38
Un avion de vânătoare de tip F-16 Fightning Falcon a fost implicat într-un incident în Japonia când a fost nevoit să arunce două rezervoare de combustibil pentru a efectua o aterizare de urgență. Ministerul Apărării de la Tokyo, în urma incidentului, a solicitat Washigtonului consemnarea la sol a aeronavelor F-16.
de  Tudor Curtifan
Avioane F-16 americane, sursă foto: US Air Force

Aeronava americană aparține  escadrilei 35 Fighter Wing dislocată în Japonia la Baza Aeriană Misawa. 

Publicația finanțată de Pentagon - dar independentă din punct de vedere editorial - Stars and Stripes precizează că incidentul a avut loc în momentul în care aeronava s-a pregătit să aterizeze de urgență pe aeroportul din localitatea Aomori.

Nu se cunosc detalii cu privire la motivul pentru care pilot a fost nevoit să aterizeze de urgență, dar situația a fost una la limită în contextul în care F-ul american a fost nevoit să arunce în zbor cele două rezervoare externe de combustibil pentru a putea ateriza.

Incidentul a avut loc marți seară. Dacă inițial americanii au anunțat că cele două rezervoare externe au căzut în zone nerezidențiale, escadrila 35 Fighter Wing și-a nuanțat declarația după ce a fost contrazisă de japonezi. Se pare că unul din rezervoarele externe a aterizat într-o zonă populată, căzând lângă case și în apropiere de primăria din localitatea japoneză Fukaura. Incidentul a avut loc aproximativ la 257 de km de baza Misawa, unde sunt dislocate aparatele americane.

Ce știm sigur e că, din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Ministerul japonez al Apărării a solicitat U.S. Air Force să decidă consemnarea la sol a aeronavelor F-16 dislocate în Japonia până când se va stabili că aeronavele sunt sigure.

Contactat telefonic de sursa citată, Matthew Kakaris, purtător de cuvânt al 35 Fighter Wing, nu a dorit să comenteze solicitarea japonezilor.

 

Incidentul amintește de avionul F-16 al României care anul acesta a pierdut un rezervor extern de combustibil în momentul în care a lansat bomba de antrenament

 

Incidentul amintește de cele petrecute în luna iulie a acestui an când un F-16 al Forțelor Aeriene Române a pierdut un rezervor extern de combustibil în timp ce participa la un antrenament cu trageri de luptă aer-sol în zona poligonului Mălina din județul Galați.

Se pare că, potrivit Forțelor Aeriene Române, în momentul în care pilotul a lansat bomba de antrenament, rezervorul extern de combustibil și grinda s-au desprins de aeronavă. Acestea au căzut în poligon.

Din fericire incidentul nu a pus în pericol viața pilotului român și nici a altor persoane aflate la sol, precum nici integritatea aeronavei. 

Ştiri Recomandate