Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Detașamente militare străine care au defilat alături de Armata României. Premieră la paradă
News
Data publicării:
Un număr de 21 de detaşamente reprezentând ţări aliate şi partenere au defilat la Parada Militară care a avut loc cu ocazia Zilei Naționale a României. 

Este cel mai mare număr de ţări care au participat la parada de Ziua Naţională a României. Detaşamentele de militari străini au fost din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi SUA.

O premieră la Parada Militară Națională a fost prezența unui detașament format din 3 militari ai armatei luxemburgheze. Vă prezentăm în cele ce urmează detașamentele statelor aliate și partenere care au participat la Parada Militară, un material realizat cu sprijinul MApN.


BULGARIA (18 militari)

 

Participarea militarilor bulgari la parada organizată de Ziua Națională a României a devenit deja o tradiţie.

Detaşamentul din acest an a avut în compunere militari din cadrul Brigăzii 2 Mecanizată și a fost comandat de locotenent-colonelul Georgi VALEV.

Misiunile de bază ale Brigăzii 2 Mecanizată din Bulgaria sunt apărarea țării și sprijinul păcii și securității internaționale.

 

CANADA (31 militari)

 

Au defilat și militarii canadieni. Aceștia fac parte din detaşamentul ce execută, în țara noastră, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită sub comandă NATO.

Detașamentul este format din 135 de militari (piloţi şi personal tehnic) şi 5 aeronave CF-188 Hornet. Militarii canadieni asigură securitatea spațiului aerian al României, împreună cu aeronavele MiG-21 LanceR şi F 16 ale Forţelor Aeriene Române.

Misiunile de Poliţie Aeriană desfăşurate în comun contribuie la consolidarea interoperabilităţii dintre cele două armate.

România și Canada sunt aliați apropiați, Forțele Armate Canadiene fiind mândre să participe la misiunile de Poliție Aeriană NATO din România.

Militarii canadieni transmit mesajul: „Air Task Force Romania vă urează tuturor o zi națională minunată”.

 

CEHIA (6 militari)


A defilat și detaşamentul Republicii Cehia sub comanda maiorului Pavel BUČEK.

 

Militarii fac parte din Comandamentul Garnizoanei Praga, unitate care asigură serviciul de garnizoană. Unitatea are în responsabilitate conducerea şi coordonarea tuturor evenimentelor la care participă structurile militare, dispuse permanent sau temporar în capitala Republicii Cehia.

Comandamentul Garnizoanei Praga poartă denumirea onorifică de "Primăvara de la Praga”.

 

CROAŢIA (3 militari)

 

Urmează detaşamentul Gărzii de onoare a Republicii Croaţia, comandat de locotenentul Vjekoslav BILINOVAC.  Militarii detașamentului fac parte din Batalionul de Gardă, unitate de elită, înființată în 1994.

Misiunea batalionului este de a asigura protecţia și securitatea Președintelui Croației și de a executa activități de protocol la cel mai înalt nivel. Batalionul de gardă este dislocat în Zagreb, Capitala Republicii Croația.

 

FRANŢA (31 militari)

 

Au defilat în Piaţa Arcului de Triumf și militari din cadrul detașamentul Forțelor Aeriene Franceze, comandat de locotenent-colonelul Frederic MAY, locțiitorul comandantului Bazei Aeriene Bordeaux-Merignac, pilot cu mai mult de 3.000 de ore de zbor, din care peste 100 de ore în misiuni de luptă.

Locotenent-colonelul MAY a fost angajat în mai multe parteneriate cu România, fiind ofițerul care a coordonat procesul de instruire a piloților români la școala de la Tours. Baza Aeriană Bordeaux-Merignac este de nivel divizie, una dintre unitățile de elită ale Forțelor Aeriene Franceze. Cu un personal format din aproximativ 300 de piloți, baza aeriană franceză are o forță de dislocare rapidă, fiind astfel aptă să execute misiuni de sprijin aerian într-un mediu operațional ostil.


GERMANIA (39 militari)


Detaşamentul German care a prezentat onorul a fost format din militarii Diviziei de Dislocare Rapidă a Forțelor din Germania, mare unitate dotată și instruită pentru comanda brigăzilor mecanizate, precum și  a forțelor de manevră aeriană. Detașamentul a fost condus de căpitanul Tobias FUCHS.

Motto-ul diviziei este "Gata de acțiune - oricând - oriunde".

Începând cu anul 2013, Brigada olandeză de Manevră prin Desantare aeriană și Brigada 81 Mecanizată a Armatei României sunt afiliate Diviziei de Dislocare Rapidă a Forțelor din Germania.


GEORGIA (5 militari)

 

Parada detașamentelor străine a continuat cu defilarea detașamentului georgian, condus de maiorul Levan KVERNADZE, veteran al teatrului de operații din Irak, participant la luptele pentru apărarea integrității teritoriale a Georgiei.

Militarii georgieni care au defilat fac parte din Garda Națională de Apărare a Georgiei, înființată în urmă cu 29 de ani, structură de bază a Forțelor Armate georgiene.

În prezent, un pluton al Gărzii Naționale de Apărare a Georgiei participă la operații militare în Republica Centrafricană, după ce, timp de mai mulți ani, a executat misiuni în teatrul de operații  Afganistan.


GRECIA (27 militari)


Republica Elenă a participat la Parada Militară Națională de la București cu un pluton format din 18 militari ai Gărzii de Onoare.

Militarii greci au purtat uniformele tradiţionale ale Forţelor Terestre, Aeriene şi Navale ale Greciei.

Garda de Onoare are misiunea de a prezenta onorul oaspeților oficiali ai Guvernului Elen și  comandanților Forțelor Armate. De asemenea, contribuie la paza infrastructurii militare din Grecia.

 

ITALIA (16 militari)

 

A defilat în Piața Arcului de Triumf detașamentul format din militari ai Gărzii de Onoare a Forțelor Aeriene Italiene, comandat de locotenentul Danilo MARI. Militarii italieni au fost echipați cu puști de asalt Beretta.

Garda de Onoare a Forțelor Aeriene Italiene execută misiuni de protocol pentru principalele structuri ale statului Italian, precum Președinția Republicii. Este angajată în cele mai importante activități de reprezentare.

 

LETONIA (4 militari)

 

Au defilat și militari ai Armatei Letoniei, din cadrul Batalionul de Stat Major al Comandamentului Forțelor Armate Naționale Întrunite. Batalionul are în responsabilitate securitatea Comandamentului Leton, comunicațiile Forțelor Armate letone și participă la manifestări oficiale. Batalionul este subordonat direct Comandantului Forțelor Armate.

Compania Gărzii de Onoare este alcătuită din patru plutoane de infanterie care în mod curent operează ca unități standard de infanterie. Suplimentar, Compania Gărzii de Onoare este responsabilă pentru serviciul Gărzii de Onoare la Monumentul Libertății și la Castelul din Riga, participând, de asemenea, la activități de reprezentare militară.


LITUANIA (5 militari)


Detaşamentul ce reprezintă Forțele Armate Lituaniene a fost format din cinci militari, care au defilat cu Drapelulul Forțelor Terestre Lituaniene şi a fost condus de sublocotenentul Haroldas GRABAUSKAS.

Militarii lituanieni au defilat în uniforme ce amintesc de cele ale forțelor armate lituaniene din perioada interbelică. Militarii fac parte din Garda de onoare, o subunitate reprezentativă a Forțelor Armate Lituaniene, responsabilă cu executarea activităților pe timpul ceremoniilor militare și naționale, în țară și în străinătate.

          

LUXEMBURG (3 militari)

 

A participat la Parada Militară Națională în premieră un detașament format din 3 militari ai armatei luxemburgheze, comandat de locotenentul RaphaëlNEVES, comandant de pluton în cadrul Gărzii de Onoare.

Principalele mijloace tehnice din dotarea Forțelor Armate Luxemburgheze sunt vehiculele blindate de cercetare. Pentru a asigura sprijinul capabilităților sale terestre, Armata Luxemburgeheză investește masiv în capabilități aeriene fără pilot.


MACEDONIA DE NORD (34 militari)

 

A defilat și un detașament al Armatei Republicii Macedonia de Nord. Detașamentul a fost format din membri ai Batalionului Gărzii de Onoare și a fost condus de căpitanul Stefan DIMITROVSKI. Batalionul Gărzii de Onoare este singura structură din armata Republicii Macedonia de Nord ce are în responsabilitate asigurarea activităților militare de protocol.

Batalionul Gărzii de Onoare își menține în permanență pregătirea pentru luptă și contribuie la misiuni de stabilitate și de sprijin al păcii în afara granițelor naționale.

Prin participarea la misiuni internaționale, Republica Macedonia de Nord a dovedit că poate face față provocărilor de securitate regională și globală.


MUNTENEGRU (14 militari)

 

A urmat detașamentul militarilor din Forțele Armate ale Republicii Muntenegru, comandat de plutonierul-adjutant principal Nenad DURASKOVIC. Militarul și-a început cariera în 2001, cu funcția de comandant subunitate de apărare antiaeriană. Din 2006 activează în cadrul unui Batalion de Gardă. În 2011, subofițerul muntenegrean a îndeplinit o misiune în Afganistan.


POLONIA (75 militari)

 

Cel mai mare număr de militari străini de la Parada Militară Națională a fost reprezentat de detaşamentul militarilor polonezi dislocați în România, comandat de căpitanul Marcin CHODAKOWSKI.

Contingentul militar polonez dislocat în România, ca parte a Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova, este constituit din 230 de militari. Cea mai mare parte a Contingentului Militar Polonez este generată de Brigada 17 Mecanizată din Polonia, care a îndeplinit misiuni în Golful Persic și în Afganistan, în perioada 2007- 2014.

Brigada 17 Mecanizată este una dintre cele mai mari unităţi din Polonia, fiind dotată cu cel mai nou echipament de luptă al armatei acestui stat. Mijloacele tehnice principale ale Contingentului Militar Polonez sunt transportoarele de trupe 8X8 Rosomak, în mai multe versiuni. Principalul model de mașină de luptă a infanteriei este echipat cu un tun Bushmaster calibru 30 mm. De altfel, în cadrul paradei tehnicii militare, militarii polonezi au defilat cu transportoarele de trupe ROSOMAK.

 

PORTUGALIA (6 militari)


Detaşamentul portughez a fost compus din militari ai Batalionului 2 Mecanizat PANDUR.

Începând cu 2017, Batalionul 2 Mecanizat PANDUR este una dintre unităţile afiliate la Brigada Multinaţională Sud-Est din Craiova, în cadrul Prezenței Înaintate Adaptate a forţelor aliate în partea de sud a flancului estic al NATO.

Batalionul 2 Mecanizat „Pandur” are o capacitate de manevră sporită, unitatea fiind dotată cu tehnică blindată „Pandur II 8X8”, cu capacitate de dislocare rapidă.

 

REPUBLICA MOLDOVA (27 militari)

 

Este deja o tradiţie pentru noi şi pentru militarii Gărzii de Onoare a Republicii Moldova să defileze sub Arcul de Triumf din Bucureşti de Ziua Naţională a României. În fruntea formaţiei, la parada de ieri, s-a aflat maiorul Vasile OJOGA.

Purtând cu demnitate Drapelul Republicii Moldova, militarii Gărzii de Onoare sunt primii care întâmpină oficialii străini, în cadrul evenimentelor şi ceremoniilor militar - protocolare şi a celor oficiale de stat. Ei sunt cartea de vizită a ţării şi a Armatei Naţionale a Republicii Moldova.

În palmaresul acestei unităţi sunt multiple participări la parade militare în diferite ţări europene, cum ar fi: Bulgaria, Franța, România, Federaţia Rusă şi Ucraina.

 

SLOVENIA (24 militari)

 

Au intrat ulterior în Piața Arcului de Triumf militarii Gărzii de Onoare a Forțelor Armate Slovene, o unitate care execută misiuni de protocol și de reprezentare militară.

De asemenea, Garda de Onoare are sarcini de protocol special la evenimente și la ceremonii prilejuite de evenimente naționale majore. Specific acestei unități este exercițiul de mânuire a armamentului.

Garda de Onoare a Forțelor Armate Slovene este mândră să participe la Parada Națională Militară, prilejuită de marcarea Zilei Naționale a României.


TURCIA


Forțele Terestre din Turcia au fost reprezentate la Parada Militară Națională de către Corpul 4 Armată. Garda drapelului, comandată de locotenentul Gozkan MÜRAT, face parte din Grupul 2 Comando.

Corpul 4 Armată are în responsabilitate Ankara, Anatolia centrală, Zona Mediteraneană de Centru-Vest și Zona Mării Negre central-vestică. Din punctul de vedere al securității interne, Corpul 4 Armată reprezintă una dintre cele mai active unități anti-tero.

 

UCRAINA (4 militari)

 

A urmat detașamentul format din militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei. Detașamentul a fost comandat de maiorul Serhii KOBETS.

 

SUA

 

De Ziua Națională a României nu putea lipsi de la Parada Militară detașamentul Forțelor Armate Americane.

Militarii fac parte din Batalionul 1 al Regimentului 5 Cavalerie, unitatea cu tradiția cea mai îndelungată din Forțele Terestre ale Statelor Unite al Americii. Unitatea a participat la toate conflictele armate, începând cu 1855.

Detașamentul a fost comandat de locotenent-colonelul Tim MEADORS, comandantul batalionului. Unitatea militară are sediul la Fort Hood, Texas, și este în prezent dislocată în baza aeriană Mihail Kogălniceanu de pe teritoriul țării noastre.

Sursă: MApN

CITEȘTE ȘI: VIDEO - 1 DECEMBRIE | Parada militară. Soldații Armatei României defilează și prezintă tehnica de luptă


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Două greșeli de amator ale strategului Putin dau ”roade”. Rusia pare că are un sac fără fund, dar mobilizarea deplină își arată limitele
Iranul pregătește de lansare 100 de rachete de croazieră. ”Nu o face”, avertizează Biden regimul de la Teheran
Rușii au testat o nouă armă ”fără egal”: Racheta balistică intercontinentală lansată recent a început să facă viraje non-balistice
Rusia, împinsă de la spate de China. Rușii sunt pe cale să realizeze „cea mai importantă expansiune militară” din perioada sovietică încoace
Cehia a depășit planul și anunță că a identificat peste un milion de obuze de artilerie pentru Ucraina
NATO trebuie să rezolve rapid problema deficitului de trupe. Războiul din Ucraina arată și care pot fi soluțiile
Europa va avea o Forță de Reacție Rapidă, dar Polonia e pregătită și de următorul pas. Sikorski: Avem nevoie de o Apărare Europeană
Deși nu e încă gata, laserul DragonFire ar putea ajunge pe frontul din Ucraina. UK: Nu e nevoie să fie perfect pentru a-l trimite pe teren
Are Ungaria o opoziție adevărată? Un fost apropiat al regimului Orban vrea să rupă monopolul FIDESZ și merge la alegerile comasate cu un alt partid
Kuzmin e istorie. Ambasadorul Rusiei la București a părăsit definitiv România după ce și-a încheiat misiunea diplomatică
”Economia de război nu este mâine, este aici”. Franța lui Macron nu exclude nici varianta rechizițiilor pentru accelera producția militară
SUA spun că sunt deplin angajate să apere Japonia; chiar și nuclear. Premierul japonez: Cea mai mare provocare vine din China
Turcia pregătește un plan de pace pentru războiul din Ucraina. Dacă va accepta condițiile, Kievul ar spune adio aderării la NATO și teritoriilor deja cucerite de ruși
”Avem nevoie urgentă de cel puțin șapte Patriot”. Patru țări din Europa și Asia dețin baterii Patriot care ar putea fi trimise imediat în Ucraina, spune un oficial ucrainean
Forțele ruse încearcă să îngenuncheze Harkivul prin lovituri aeriene repetate. Ultimul atac, din cursul zilei de joi, realizat cu rachete Iskander-M
După două amânări, rușii au lansat Angara-A5, prima rachetă spațială produsă de Rusia de la prăbușirea URSS
Parlamentul European a aprobat Pactul privind migrația. Legile care reglementează migrația și azilul nu sunt pe placul Ungariei și Poloniei
Suedia cere răspuns NATO la bruiajul rusesc asupra semnalului GPS
F-35 devine hipersonic. A fost prezentată noua rachetă Mako care va putea fi integrată și pe alte aeronave americane
Găgăuzia vrea să-și mute toate conturile din sectorul public la o bancă de stat din Rusia
Ceremonia evenimentului „România - NATO, 20 de ani”. MApN marchează două decenii de la aderarea României la NATO
Kremlinul vrea propriii săi Patrioți: Rusia ar putea avea un Minister al Educației Patriotice care va forma generațiile de ”pionieri” ruși
Drone de sute de dolari, la concurență cu Javelinele. Oficial NATO: În ultimele luni, dronele FPV au distrus peste două treimi din tancurile rusești
Ar putea încerca Erdogan să-și salveze viitorul politic printr-o escaladare militară în nordul Irakului?
Armata SUA a predat Kievului un lot consistent de arme care provin din Iran. Armele au fost confiscate după inspecții ale navelor ce duceau mărfuri în Yemen
Rusia și Japonia nu au reușit să facă pace după al Doilea Război Mondial, iar Kremlinul a venit acum cu motivul: SUA sunt de vină
Compania chineză Huawei a dat în judecată toată România: CSAT, Administrația Prezidențială, Primul Ministru și Ministerul Cercetării, chemate în instanță
Marea Britanie mizează pe descurajarea nucleară. Sunt prevăzute investiții de zeci de miliarde în tehnologie și expertiză de vârf
Rușii schimbă tactica. Loviturile s-au axat pe infrastructura energetică a Ucrainei mai puțin apărată de sistemele antiaeriene

Ştiri Recomandate

Zaharova: Ucraina și-a primit ”recompensa”. Iată de ce sunt atât de nervoși oficialii de la Moscova, după aprobarea ajutorului american pentru Ucraina
"Nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor": Un oficial american a recunoscut că bombele de înaltă precizie GLSDB, furnizate Ucrainei, au fost ineficiente pe front
SUA speră că furnizarea rachetelor ATACMS va determina Berlinul să trimită Ucrainei rachete Taurus: Este o decizie pe care trebuie să o ia Germania
Ucraina retrage tancurile Abrams de pe linia frontului din cauza atacurilor cu drone rusești: Cel mai puternic simbol ale puterii militare americane este pus în dificultate
Occidentul trebuie să evite să devină la fel de dependent de China cum a fost de Rusia
Informații recente arată că Turcia se gândește să operaționalizeze sistemul antiaerian rusesc S-400
SUA ar fi trimis în secret Ucrainei peste 100 de ATACMS: Unele au fost imediat utilizate pentru a lovi un aerodrom militar rusesc din Crimeea
Livrarea ATACMS indică o schimbare în strategia SUA, spun unii experți militari: Anterior au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor
Viceamiralul american Mike LeFever: Pentru Rusia, Ucraina este doar un prim pas din multe altele. Observați șmecheriile pe care le fac și în jurul țărilor baltice
Rusia încearcă să perturbe construirea noilor linii defensive ale armatei ucrainene. Militarii ruși au început să lovească tehnica folosită pentru construcția fortificațiilor
Dronele americane din Italia și-au împărțit zonele de responsabilitate: Cele aparținând Forțelor Aeriene operează în Marea Neagră, iar cele ale Forțelor Navale în Marea Mediterană
Croația a primit primele șase avioane Rafale. ”Spațiul aerian va fi și mai sigur de astăzi”
Suedia acționează deja ca un membru senior al NATO: Un batalion mecanizat de dimensiuni reduse va fi dislocat în Letonia
SUA sunt pe ultima sută de metri cu programul dronelor de luptă autonome. Noile UAV-uri vor face echipă cu F-35 și F-22
”Scutul” Republicii Moldova, construit cu bani de la UE. Estonia cumpără radare, blindate și echipament de bruiaj pentru Chișinău
NATO a exersat transferul trupelor și echipamentelor spre România, în Exercițiul Eagle Overland 24
Armata rusă a capturat primul vehicul de asalt M1150 ABV de pe frontul din Ucraina (Foto/Video)
Forțele ucrainene pentru Operații Speciale au țintit și distrus un alt sistem rusesc de apărare antiaeriană BUK (Foto/Video)
În ciuda aprobării ajutorului militar oferit de SUA, Europa ar trebui să-și sporească sprijinul pentru Ucraina
Coreea de Sud prezintă racheta balistică CTM-290 de care Polonia este foarte interesată (Foto/Video): A fost semnat deja un contract de achiziţie
Rusia a respins propunerea ONU de interzicere a amplasării armelor nucleare în spațiu
Raport ISW: Eficiența pe câmpul de luptă din Ucraina a noului ATACMS ar putea fi diminuată de întârzierile în ceea ce privește acordarea ajutorului american
Analiştii militari spun că Rusia încearcă să distrugă liniile de aprovizionare ale forțelor armate ucrainene înainte de sosirea ajutorului american
Ucrainenii insistă pentru ,,Patriot made in Ucraina". Propunerea e producerea sistemelor americane împreună cu SUA
Bombardierele strategice americane B-1B au părăsit teatrul de operații european, după o lună de dislocare la Baza Aeriană Morón din Spania
Noul pachet de ajutor al SUA conține și rachete ATACMS. Primele tranșe din ajutorul de un miliard pentru Kiev ajung ”în câteva ore”
Rușii mai încasează o lovitură combinată: Depozite de combustibil și o uzină metalurgică de pe teritoriul Rusiei, ținta dronelor ucrainene
Pentagonul confirmă: Ucraina a primit rachete ATACMS la începutul lunii și le-a folosit în Crimeea
Orban e gata să joace cartea chineză, dar cu ce cost. Beijingul devine cel mai mare investitor și transformă Ungaria într-o uriașă fabrică de baterii
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot
O delegație din Coreea de Nord merge în Iran: Cooperarea bilaterală sporită dintre cele două țări naște noi îngrijorări
pixel