Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Din cauza Nord Stream 2, președintele Duda nu se va mai întâlni cu Angela Merkel, deși aceasta e în Polonia
10 sep, 15:23
Preşedintele polonez Andrzej Duda nu se va mai întâlni cu cancelarul german Angela Merkel sâmbătă în timpul vizitei şefei executivului german la Varşovia, a anunţat vineri un înalt oficial din administraţia lui Duda, în contextul în care, potrivit presei locale, nemulţumirea faţă de gazoductul Nord Stream 2 a jucat un rol în această modificare de program.
de  Tudor Curtifan
Construirea gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania. Sursă foto: www.Nord-Stream2.com

Schimbarea programului intervine la scurt timp după ce Rusia a anunţat că a finalizat un controversat gazoduct către Germania, un proiect împotriva căruia Polonia s-a opus demult, notează agenţia Agerpres, citând DPA.

Guvernul german a anunţat la începutul acestei luni că Merkel şi Duda urmau să se întâlnească.

Dar Pawel Soloch, şeful biroului securităţii naţionale al preşedintelui polonez, a declarat vineri că întâlnirea nu va loc din cauza "coincidenţei circumstanţelor şi nepotrivirii" programelor.

Duda va fi la Katowice pentru o vizită planificată de mult timp, în timp ce Merkel se află la Varşovia, a declarat Soloch pentru radioul polonez, adăugând că ambasada germană a fost informată despre deplasările preşedintelui.

 

Nord Stream 2, mărul discordiei?Însă sincronizarea anunţului ridică semne de întrebare, deoarece intervine la scurt timp după ce Rusia a anunţat că lucrările la construcţia conductei de gaze naturale Nord Stream 2 către Germania au fost finalizate, semnalează DPA.

Polonia, alături de alte ţări din Europa de Est şi Statele Unite, au criticat gazoductul, numindu-l proiect geopolitic al Moscovei ce ar putea submina securitatea energetică a Europei.

"Relaţia cu Germania este bună, chiar dacă Nord Stream 2 aruncă asupra ei o umbră ce slăbeşte încrederea în relaţiile bilaterale", a spus Soloch.

Potrivit unor informaţii din presa poloneză, nemulţumirea faţă de proiect a jucat un rol în decizia lui Duda de a nu se întâlni cu Merkel.

Cancelarul german ar urma să se întâlnească sâmbătă cu prim-ministrul Mateusz Morawiecki, a declarat guvernul de la Varşovia, adăugând că un punct central al discuţiilor lor va fi situaţia de la frontiera Poloniei cu Belarus.

Ţările UE Polonia, Lituania şi Letonia îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko că aduce refugiaţi din Orientul Mijlociu la frontierele lor ca represalii pentru sancţiunile impuse de UE împotriva ţării sale.

Ştiri Recomandate