Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
După ce SUA și-au retras sistemele THAAD și Patriot din regat, Arabia Saudită a contactat Israelul pentru a achiziționa Iron Dome sau Barak ER
16 sep, 11:39
Arabia Saudită a contactat Israelul pentru achiziționarea de sisteme de apărare antirachetă, după retragerea sistemelor americane pe care regatul s-a bazat o perioadă lungă mult timp. O sursă israeliană a confirmat că "interesul saudit pentru aceste sisteme a atins stadii foarte avansate", după cum a informat site-ul "Breaking Defense".
de  Nicolae Iordan
Sistem de apărare antirachetă THAAD

Sursa precizează că saudiții "iau în considerare fie achiziționarea sistemului Iron Dome, care este mai bun împotriva rachetelor cu rază scurtă de acțiune, fie sistemul de rachete de apărare aeriană Barak ER, care este conceput pentru a intercepta rachetele de croazieră".

Generalul de brigadă în retragere, Giora Eiland, fost director al Consiliului de Securitate Națională israeliană și fost șef al Departamentului de planificare din armata israeliană a afirmat că se așteaptă ca Washingtonul să nu se opună vânzării acestor sisteme către statele prietene din Golf.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, interpelat de "Breaking Defense", a afirmat că Arabia Saudită și Israelul sunt parteneri importanți ai securității Statelor Unite, lăsând să se înțeleagă că o astfel de cooperare nu ar trebui să deranjeze Washingtonul.

Associated Press a relatat, sâmbătă, că Statele Unite și-au retras cel mai avansat sistem de apărare antirachetă THAAD și bateriile Patriot din Arabia Saudită în ultimele săptămâni, chiar dacă regatul s-a confruntat cu atacuri aeriene continue din partea rebelilor Houthi din Yemen, conform imaginilor satelitare analizate.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a recunoscut "redistribuirea anumitor active de apărare aeriană”, precizând că Statele Unite și-au menținut un angajament "larg și profund" față de aliații lor din Orientul Mijlociu.

John Kirby a menționat că Departamentul Apărării continuă să mențină zeci de mii de militari, precum și o postură militară îmbunătățită în Orientul Mijlociu, reprezentată de cele mai avansate capacități aeriene și navale, "în sprijinul intereselor naționale ale SUA și ale parteneriatelor noastre regionale".

În pofida retragerii sistemelor, Ministerul Apărării din Arabia Saudită a descris relația regatului cu Statele Unite ca fiind puternică și de lungă durată, precizat că armata saudită este capabilă să-și apere pământul, mările și spațiul aerian și să-și protejeze cetățenii, iar redistribuirea din regiune a unor capacități de apărare ale Statelor Unite ale Americii se face prin înțelegerea reciprocă.

 

 

 

Ştiri Recomandate