Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ecouri puternice după ce Australia a rupt contractul cu Franța. Rusia cere monitorizarea atentă a construcției de submarine nucleare americane
Australia a rupt „contractul secolului” cu partea franceză în ceea ce privește construcția a 12 submarine, un program gigant care se ridica la aproximativ 40 de miliarde de dolari.
de  Tudor Curtifan
Submarinul HMAS Onslow, din clasa Oberon, la Sydney. Sursă foto: Australian National Maritime Museum

Decizia Australiei a venit după ce în prealabil constructorul francez Naval Group a mărit costul programului, acesta aproape dublându-se, iar procentul de implicare în program al industriei din Australia a fost redus substanțial. Australia a rupt contractul și a decis să se îndrepte spre submarine nucleare americane, intrând astfel, după înzestrare, într-un club select al statelor care dețin submarine nucleare.

De partea cealaltă, decizia a provocat furie la Paris unde Franța a acuzat că a fost „înjunghiată pe la spate” iar președintele Joe Biden a apelat la tacticile predecesorului său Donald Trump

Australia va deține submarine nucleare fabricate în baza tehnologiei americane, ca parte a noii alianțe pentru securizarea Indo-Pacificului - AUKUS. 

AUKUS este o nouă alianță formată din Australia, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii.

Însă pe lângă scandalul diplomatic care s-a născut între Franța și SUA ca urmare a deciziei Australiei de a rupe „contractul secolului” cu Naval Group, Rusia și mai ales China - ultima vizată direct de noua alianță din Indo-Pacific - și-a exprimat nemulțumirea cu privire la modificarea statu quo-ului în regiune. 

 

Rusia cere monitorizarea atentă a construcției submarinelor nucleare australiene cu tehnologie americană

 

Mikhail Ulianov, reprezentantul Rusiei la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organizație internațională cu sediul la Viena, a declarat, citat de agenția de presă Tass, că AIEA trebuie să monitorizeze atent construcția de submarine nucleare pe care Australia o va demara. Declarația a fost făcută de către oficialul rus care comenta noua alianță din Indo-Pacific.

„Voi împărtăși în cadrul AIEA opinia mea. Construcția acestor submarine trebuie supravegheată îndeaproape de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică”, care a precizat că vor trebui respectat la virgulă atât „Tratatul de neproliferare cât și acordurile AIEA”. Moscova a cerut transparență în ceea ce privește construcția viitoarelor submarine nucleare ale Australiei.

Amintim că în 2016 Australia a desemnat constructorul francez Naval Group pentru a construit o nouă flotă de submarine, contract estimat la 40 de miliarde de dolari. Australia urmărește înlocuirea submarineor sale din clasa Collins. 

Ştiri Recomandate