Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
F-35 devine nuclear. Avioanele americane, un nou pas decisiv spre certificarea capacităților nucleare
Două aeronave F-35A au finalizat în Statele Unite ale Americii o etapă importantă în certificarea nucleară.
de  Tudor Curtifan
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

În cadrul unui test încheiat cu succes la Baza Aeriană Nellis din Nevada, US Air Force informează că două avioane F-35A a reușit să lanseze bombe nucleare inerte de tip B61-12.

Au fost lansate două astfel de bombe inerte, fără încărcătură nucleară.

Potrivit sursei citate, certificarea nucleară e un proces de lungă durată. Certificare nucleară e împărțită în două etape: proiectarea nucleară și operaționalizarea. Acest test finalizat cu succes reprezintă „absolvirea” primei etape.

 

F-35 devine a doua aeronavă stealth a SUA care va putea transporta și lansa bombe nucleare

 

2. Sursă foto... (f-35_48806500.jpg)

Sursă foto: F-35

Locotenent-colonelul american Daniel Jackson, cel care conduce divizia Headquarters ACC Strategic Deterrence and Nuclear Integration, a subliniat că o aeronavă de generația a V-a care atinge capacitate nucleară ridică nivelul strategic și aduce un plus misiunii de descurajare.

Oficialul american a subliniat că în prezent singurul aparat stealth care are capacitate nucleară este bombardierul B-2 Spirit.

Amintim că anul trecut, în luna noiembrie, în premieră, un F-35A  a reușit să lanseze o bombă nucleară inertă B61-12 la viteză supersonică.

Ogiva noilor bombe nucleare din programul B61-12 e dezvoltată de National Nuclear Security Administration (NNSA). Programul are ca obiectiv înlocuirea variantelor bombelor nucleare B61-3, B61-4 i B61-7, B-6110.

Bomba poate fi integrată și pe aeronave cu dublă comandă de tip F-15E și F-16C/D.

US Air Force mai precizează în comunicatul dat publicității că nu toate avioanele F-35A ale US Air Force vor dispune de capacitate nucleară, ci doar avioanele care vor fi întrebuințate în misiuni nucleare.

Ştiri Recomandate