Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Florin Cîțu: Premierul desemnat nu va mai aloca 2% din PIB pentru Apărare. E prima încălcare a relației României cu NATO
19 oct, 09:57
Premierul interimar Florin Cîțu a declarat că în programul de guvernare al premierului desemnat România nu va mai aloca 2% din PIB pentru Apărare.
de  Tudor Curtifan
Sursă foto: MApN

UPDATE - În cadrul Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, candidatul propus Nicu Fălcoi a infirmat faptul că nu vor mai fi alocați 2% din PIB pentru apărare în noul program de guvernare.

„Am spus-o încă de la început și chiar în program puteți observa că „modernizarea Armatei române si consolidarea statutului de partener internațional potrivit cerinței de asigurare a parametrilor stabiliți în context NATO e o prioritate”. Mie mi se pare că in ultimii ani, din 2016 încoace fiecare ministru a ținut să spună această chestiune cu 2% cât mai apăsat. Mie mi se pare că deja e o cutumă. 2% e subînțeles, putem vorbi de creșterea acestui procent”, a precizat Nicu Fălcoi, în cadrul audierilor.

Știrea inițială:

Declarația lui Florin Cîțu a fost făcută în contextul în care premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat ieri că a depus la Parlament lista cu miniştri şi programul de guvernare.

În cadrul acestei zile miniștrii propuși de Dacian Cioloș vor fi audiați în comisiile de specialitate din Parlament. Propunerea pentru Ministerul Apărării este Nicu Fălcoi, deputat USR și fost pilot de avioane supersonice și observator militar.

Șansele însă ca acest executiv să treacă de Parlament sunt infime întrucât nicio formațiune politică, cu excepția USR nu și-a manifestat susținerea pentru premierul propus.

Premierul interimar și președintele PNL a anunțat că parlamentarii liberali se vor abține de la vot.

 

Florin Cîțu: În programul de guvernare al premierului propus România nu mai alocă 2% din PIB pentru Apărare. E prima încălcare a relației noastre cu NATO

 

„Apărarea nu mai primește 2%. E prima încălcare a relației noastre cu NATO și a promisiunii păstrării acestui procent în Guvernul”, a declarat Florin Cîțu, în cadrul unei conferințe de presă. Întrebat care e procentul alocat de premierul propus Apărării, Florin Cîțu a afirmat că „procentul e mai mic decât 2%”.

România face parte dintr-un club select care alocă 2% din PIB pentru Apărare, un deziderat pe care NATO dorește să îl atingă toate statele membre.

Sunt 11 state NATO care alocă cel puțin 2% din PIB pentru apărare: SUA (3,73%), Grecia (2,68%), Estonia (2,33%), Marea Britanie (2,32%), Polonia (2,31%), Letonia (2,27%), Lituania (2,13%), România (2,07%), Franţa (2,04%), Norvegia şi Slovacia (2%).

România a cheltuit în anul 2020 suma de 21,431 miliarde de lei (2,07% din PIB) pentru apărare. Din acest procent 23,08% din cheltuielile totale au fost pentru echipamente militare. Cifrele rapoartelor NATO arată că peste jumătate (53,09%) din bugetul pentru apărare al României a fost cheltuit cu personalul.

Toate statele membre NATO s-au angajat, în 2014, să majoreze cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB până în 2024. 

Ştiri Recomandate