Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fost deputat ucrainean: Merkel s-a înțeles cu SUA și Rusia și i-a dat un ultimatum lui Zelenski în problema Donbas
În cadrul vizitei sale la Kiev, din 22 august, cancelarul german Angela Merkel i-a dat un ultimatum președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind acceptarea soluției propuse pentru rezolvarea situației din Donbas.
de  Cătălin Costea
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Sursă foto: Administrația Prezidențială a Ucrainei

Acest lucru a fost afirmat  un fost membru al Radei Supreme a Ucrainei, Evgeni Muraev, în cadrul unei emisiuni difuzate pe 27 august la postul de televiziune “Nash”. Potrivit acestuia, cerințele ultimatumului au fost convenite anterior cu președintele rus Vladimir Putin și cu omologul său american Joe Biden.

"Cred că există o decizie consolidată cu privire la Ucraina, căreia i se cere să renunțe la subiectivitate în îndeplinirea obligațiilor asumate", a declarat fostul parlamentar.

Acesta a explicat că este vorba despre obligații privind soluționare pașnică a conflictului armat din Donbas, conform acordurilor adoptate la Paris în timpul summitului liderilor celor patru țări ale Formatului Normandia (Ucraina, Federația Rusă, Franța, Germania) din 2019.

Potrivit lui Muraev, vizita lui Zelenski la Washington, planificată pentru săptămâna viitoare, va avea loc doar dacă președintele ucrainean acceptă acest „ultimatum”.

Dacă Zelenski acceptă ceea ce a convenit lumea pentru Ucraina, acest lucru va fi pus în aplicare în cadrul ședinței președinților Ucrainei și Statelor Unite. Dacă are opinii diferite, întâlnirea nu va mai avea loc", a spus politicianul ucrainean.

2. Cancelarul... (merkel-zelenski_31477600.jpeg)

Cancelarul german Angela Merkel și președintele Ucrainean Volodimir Zelenski. Sursă foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

Anterior, Evgheni Muraev a atras atenția asupra faptului că actualul curs urmat de conducerea ucraineană, de a refuza aplicarea acordurilor de la Minsk, ar putea duce la ridicarea de către UE a tuturor sancțiunilor impuse Rusiei.

Pe de altă parte, Rusia și-a reluat acuzațiile la adresa Ucrainei privind slaba implicare în procesul de reglementare. Reprezentantul plenipotențiar al Rusiei în Grupul Trilateral de Contact, Boris Gryzlov, a susținut pe 26 august că delegația ucraineană a întrerupt întâlnirea pe tema Donbas, refuzând să poarte discuțiile pentru care Moscova, reprezentanții republicilor separatiste și OSCE erau pregătiți.

De asemenea, media rusă a reluat intensiv ideea că președintele ucrainean a comparat pe 5 august situația din Donbas cu cea generată de Zidul Berlinului, când i-a sfătuit pe locuitori cu simpatie pentru Rusia să părăsească regiunea, deoarece aceasta „nu va fi niciodată rusă” și, mai devreme sau mai târziu, se va întoarce sub controlul Kievului.

 

Ştiri Recomandate