Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franţa: Disputa cu SUA privind submarinele contractate de Australia încă nu este soluţionată
06 oct 2021 / 20:28
Disputa dintre Paris şi Washington privind decizia Australiei de a anula un contract de achiziţie a unor submarine franceze după ce această ţară a încheiat un parteneriat de securitate cu SUA şi Marea Britanie este în continuare serioasă şi nesoluţionată, a declarat miercuri ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, deşi el a evocat discuţii substanţiale avute la Paris cu omologul său american Antony Blinken, relatează Reuters.
de  DefenseRomania Team
Submarinul HMAS Collins. Sursă foto: Forțele Navale Regale Australiene

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au negociat în secret un pact militar pentru a contracara China. În urma încheierii acestei alianţe, anunţate luna trecută sub numele de AUKUS, Australia s-a angajat să cumpere submarine americane cu propulsie nucleară şi prin urmare a anulat un contract semnat cu Franţa pentru achiziţia a 12 submarine convenţionale, contract al cărui întreg pachet avea valoare de circa 56 de miliarde de euro.

Franţa a reacţionat vehement după această decizie, şi-a rechemat ambasadorul de la Washington - revenit între timp la post după o discuţie telefonică a preşedinţilor Emmanuel Macron şi Joe Biden -, iar ministrul Le Drian a acuzat SUA de ''o lovitură pe la spate''.

Vorbind miercuri în faţa parlamentarilor francezi, el a spus că a avut discuţii sincere şi substanţiale cu secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în vizită la Paris.

''Criza este serioasă, încă nu este soluţionată, pentru că abia am reluat dialogul şi acesta va fi de durată. Pentru a ajunge la un rezultat avem nevoie mai mult de acţiuni decât de vorbe'', a explicat şeful diplomaţiei franceze, adăugând că cele două părţi depun eforturi pentru a soluţiona această dispută până la finele lunii octombrie, o nouă discuţie între preşedinţii francez şi american, Emmanuel Macron şi Joe Biden, urmând să se desfăşoare la jumătatea acestei luni.

Ştiri Recomandate