Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franța își reafirmă „deplina solidaritate” cu Polonia în criza migranților generată de Belarus
19 noi 2021 / 08:24
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a reiterat, joi, "deplina solidaritate cu Polonia" în criza migranţilor cu Belarus, în cursul a două convorbiri telefonice cu omologul său, Andrzej Duda, şi cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, a informat Palatul Elysee, notează Agerpres, care citează AFP.
de  Tudor Curtifan
Criza migranților. Sursă foto: Polska Policja - Poliția poloneză

De asemenea, Emmanuel Macron "a reafirmat necesitatea pentru Europa de a menţine presiunea asupra lui Alexandru Lukaşenko" cu scopul de "a pune capăt acestei instrumentalizări care pune multe persoane în pericol".

Şeful statului francez a îndemnat "Europa să continue să lucreze cu ţările de origine şi de tranzit şi cu companiile aeriene pentru a pune capăt acestor mişcări şi a permite readmisia persoanelor care nu sunt eligibile pentru azil", a adăugat Palatul Elysee.

Preşedintele Franţei "a reafirmat urgenţa de a acorda asistenţă umanitară necesară persoanelor blocate la frontieră", prin implicarea Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite şi a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, discutând joi cu director general al acesteia din urmă, Antonio Vitorino.

Mii de migranţi, majoritatea din Orientul Mijlociu, sunt blocaţi de zile întregi într-o pădure rece şi umedă de la frontiera cu Polonia, sperând să ajungă în Europa de Vest.

Belarus, care este acuzat că a orchestrat afluxul eliberând vize ca răzbunare pentru sancţiunile occidentale, a afirmat joi că pe teritoriul său se află 7.000 de migranţi, spunând că este gata "să repatrieze" 5.000 dintre ei.

Sute de migranţi irakieni au părăsit teritoriul belarus cu avionul joi, după ce au renunţat la orice speranţă de a ajunge în Europa prin Polonia vecină, care şi-a baricadat frontiera şi a arestat aproximativ 100 de candidaţi la exil. 

Ştiri Recomandate