Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Generalul american Vincent Brooks nu crede că armele nucleare ar oferi un avantaj Coreei de Sud. Nordul s-ar putea vedea încolțit
20 sep, 09:41
Generalul (r.) Vincent Brooks, fost șef Comandamentului Forțelor Americane din Peninsula Coreea, în cadrul unei dezbateri cu privire situația din Peninsula Coreea, a discutat despre posibiltiatea ca Coreea de Sud să dețină arme nucleare.
de  Tudor Curtifan
Sursă foto: Ministerul Apărării din Coreea de Sud

Generalul american e de părere că înzestrarea Sudului cu arme nucleare nu ar face decât să adauge un „risc inutil” în Peninsula și așa foarte tensionată. Un asemenea scenariu, e de părere generalul Vincent Brooks, citat de publicația Stripes, ar escalada tensiunile.

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Americane din Peninsula Coreea a precizat că înzestrare cu arme nucleare nu ar oferi vreun avantaj strategic Coreei de Sud și nici nu ar ajuta la descurajarea Nordului.

Generalul american a descris Coreea de Sud ca o „democrație matură” care a rezistat presiunilor și a trecut teste grele”, dar deținerea armelor nucleare nu ar ajuta în actuala situație.

În pofida faptului că Nordul e tot mai agresiv, Phenianul s-ar putea vedea încolțit și nevoit să riposteze.

 

Mai mulți politicieni de la Seul doresc arme nucleare. SUA și-au retras focoasele nucleare din Peninsulă în 1991

 

Discuția a avut loc în contextul în care în ultimii ani tot mai mulți politicieni sud-coreeni, inclusiv candidați la viitoarele alegeri prezidențiale, au ridicat problema înarmării nucleare ca răspuns la programul nuclear dezvoltat agresiv de Coreea de Nord.

Actualul președinte sud-coreean Moon Jae-in se opune desfășurării armelor nucleare în nucleare în Coreea de Sud, temându-se de o cursă nucleară a înarmării. El e de părere că Seulul și aliații au deja un avantaj militar în fața Nordului iar înzestrarea cu arme nucleare nu ar ajuta deloc.

Sursa citată amintește că SUA și-au retras din Peninsulă armele nucleare în 1991.

Amintim că în ultimele zile situația din Penisulă a devenit tot mai tensionată. La doar câteva ore după ce Coreea de Nord a testat, pe 15 septembrie, două rachete sol-sol, care au avut ca puncte de impact Marea de Est, Seulul a lansat o rachetă balistică, de pe submarinul Dosan Ahn Chang-ho de 3.000 de tone. Phenianul mai lansase o altă rachetă în urmă cu doar două zile înainte de a doua lansare.

CITEȘTE ȘI: Duel cu rachete balistice între cele două Corei. Sudul a răspuns lansărilor din Nord

Ştiri Recomandate