Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Grecia trimite sisteme Patriot în Arabia Saudită
Pe 14 septembrie, la baza aeriană Tanagra a avut loc ceremonia de plecare în Arabia Saudită, a unui detașament elen (Forța Elenă din Arabia Saudită) de apărare antiaeriană, echipat cu tehnică de luptă Patriot.
de  Gheorghiță Orjanu

La eveniment, au participat ministrul apărării, Nikos Panagiotopoulos, precum și alți oficiali din minister, inclusiv șeful Statului Major General, generalul Constantin Floros. Au fost prezenți, de asemenea, ambasadorii la Atena ai Arabiei Saudite, Saad Alam, și Kuweitului, Saud Al-Faisal Saud D aweesh. Din partea SUA, au participat însărcinatul cu afaceri al ambasadei în Grecia, David Burger, și atașatul aero, colonelul Christopher Todd Barber.

"Desfășurarea sistemului nostru de apărare antiaeriană Patriot va spori protecția infrastructurii energetice critice a prietenului nostru Arabia Saudită, care este crucială pentru securitatea energetică la nivel global", a declarat Nikos Panagiotopoulos.

Ministrul a subliniat contextul regional tensionat de securitate, în care se execută misiunea, precizând că „regiunea mai largă a Mediteranei de Est și Orientul Mijlociu au o valoare geopolitică și strategică extrem de mare, dar în același timp se confruntă cu provocări continue și complexe, care pun în pericol securitatea, dezvoltarea și prosperitatea statelor din regiune."

„Țara noastră exercită o diplomație militară foarte activă, având un rol cheie în promovarea inițiativelor de apărare și în crearea unor scheme de cooperare bilaterală și multilaterală”. Grecia „a răspuns pozitiv la solicitarea Arabiei Saudite de asistență multinațională privind apărare antiaeriană integrată", a adăugat Panagiotopoulos explicând prezența militarilor eleni pe teritoriul saudit.

Pe 20 aprilie 2021, ministrul grec de externe Nikos Dendias și omologul său saudit, Faisal bin Farhan, au semnat la Riad un acord privind dislocarea de complexe de apărare antiaeriană Patriot în țara arabă pentru a proteja facilitățile energetice importante.

Desfășurarea tehnicii elene de apărare antiaeriană Patriot în Arabia Saudită are loc în contextul creșterii numărului de atacuri cu rachete ale forțelor houthi yemenite împotriva Arabiei Saudite, în special asupra infrastructurii petroliere.

La finalul lunii august, SUA și-au retras mai multe baterii de rachete antiaeriene formate din sisteme THAAD şi Patriot, care sprijineau sistemul național saudit de protecție antiaeriană, bazat în mare parte pe tehnica Patriot.

 

Ştiri Recomandate