Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Gruparea Stat Islamic din Siria promite noi atacuri
12 aug 2019 / 09:20
Gruparea Stat Islamic (SI) a promis duminică că îşi va intensifica "lupta" împotriva coaliţiei internaţionale conduse de SUA şi aliaţii săi kurzi în Siria, într-o înregistrare video postată pe site-ul său de propagandă, a doua de acest tip de la înfrângerea teritorială suferită în martie, transmite AFP.
Gruparea Stat Islamic

În ultimele luni, SI a organizat o serie de atentate care au vizat în special forţele kurde din fostele sale fiefuri situate în nordul şi nord-estul Siriei.

Căderea "califatului" autoproclamat de SI în 2014 a fost anunţată pe 23 martie după cucerirea ultimului bastion al jihadiştilor din estul Siriei în urma ofensivei Forţelor democratice siriene (FDS) dominate de luptători kurzi şi susţinute de coaliţia internaţională antijihadistă.

Dar luptătorii SI şi ai "celulelor în adormire" sunt încă răspândiţi în mai multe regiuni ale ţării. Conform unui raport recent al Pentagonului, SI este pe cale să "reînvie în Siria".

"Chiar dacă şi-au pierdut califatul teritorial, SI (...) şi-a reluat activităţile în Siria în acest trimestru", se precizează în raportul Pentagonului. Statele Unite s-au retras parţial din Siria în urma deciziei adoptate în acest sens de preşedintele Donald Trump.

"Focul bătăliei dintre noi şi ei (forţele kurde şi aliaţii lor) a fost reaprins şi se va intensifica", a ameninţat SI în înregistrarea video adresată partizanilor săi.

Ultimul atentat revendicat de SI a fost comis pe 7 august. Cinci persoane, printre care trei copii, şi-au pierdut viaţa într-un atac cu maşină capcană la Qahtaniya, în provincia Hassake, controlată de kurzi. 

Vezi și: ISIS se regrupează în Siria și Irak

Ştiri Recomandate