Testul, care a avut loc la finalul anului trecut, dar care a fost anunțat recent, a fost efectuat de o echipă de la Centrul de testare a Forțelor Aeriene Americane de la Baza Aeriană Eglin din Florida, folosind un avion de vânătoare F-16 Viper. Aeronava a lansat două bombe de diametru mic, care colaborează, (CSDB - Collaborative Small Diameter Bomb), special configurate pentru acest experiment, notează publicația Breakingdefense.
Prin Golden Horde, unul din programele prioritare ale AFRL - Centrul de Cercetare al Forțelor Aeriene, armata SUA încearcă introducerea în arsenalul său de război a capacității autonome de colaborare în rețea ale sistemelor de arme existente.
Programul își propune să demonstreze că mai multe arme pot să interacționeze între ele și să transmită date într-o rețea. Atunci când sunt desfășurate în masă, aceste arme schimbă permanent informații și își coordonează loviturile (pe baza algoritmilor pre-programați) pentru a copleși apărarea inamică.
US Air Force au lansat bombe de diametru mic, modificate pentru a încorpora pentru prima dată tehnologia de "roire", ca parte a programului Golden Horde, scopul final al acestui efort fiind de a dezvolta sisteme bazate pe inteligență artificială care ar putea permite conectarea în comun a diferitelor tipuri de muniții de precizie într-un sistem autonom.
Practic, bombele își aleg singure ținta și, când sunt lansate în număr mare, colaborează între ele pentru a nu lovi de două ori aceeași țintă.
"Demonstrația Golden Horde, care a implicat lansări de bombe de diametru mic, este un pas important către sistemele de arme care colaborează în cadrul aceleiași rețele", a spus Chris Ristich, director în cadrul AFRL.
Astfel de bombe par a fi versiuni modificate ale bombei laser de diametru mic GBU-39B/B (LSDB), componenta laser a acelei arme fiind înlocuită de o nouă secțiune care dispune de tehnologia Golden Horde.
Mark Gunzinger, director de dezvoltare din cadrul Institutului Mitchell a afirmat faptul că, deși testul a utilizat pentru lansare un avion F-16, "există un potențial evident pentru ca asemenea bombe să fie integrate pe o gamă largă de aeronave de generație nou, precum F-35. E nevoie de arme de generația a 5-a pentru avioane de generația a 5-a".
Două alte teste de zbor cu asemenea armament sunt planificate pentru începutul anului 2021, urmând a fi crescut la patru, numărul de arme colaborative utilizate în fiecare test.