Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Imagini dramatice cu prăbușirea avionului F-35 în momentul decolării de pe portavionul HMS Queen Elizabeth (VIDEO)
30 noi 2021 / 11:09
Pe rețelele de socializare a apărut un scurt material video, ce pare filmat cu un telefon, care surprinde momentul în care avionul britanic F-35B se prăbușește în momentul decolării. Imaginile surprind și momentul în care pilotul s-a catapultat.
de  Tudor Curtifan
Un avion F-35B decolând de pe portavionul britanic HMS Queen Elizabeth. Sură foto: Royal Navy

Subliniem că nu există o confirmare oficială cu privire la faptul că materialul video e real. Specialiștii publicației The Drive remarcă însă că imaginile confirmă ceea ce se știa, anume faptul că avionul F-35B s-a prăbușit la decolarea de pe portavionul britanic HMS Queen Elizabeth.

Pe imagini se poate sesiza cum avionul pare să încetinească, sugerând faptul că pilotul a realizat că nu poate decola și a încercat să abandoneze procedura. În momentul în care avionul se afla pe rampa de decolare a portavionului pilotul se catapultează iar aparatul de aproape 100 de milioane de dolari se prăbușește în Mediterană.

Publicația britanică The Sun a contactat Ministerul Apărării de la Londra pentru a verifica autenticitatea imaginilor video. Downing Street a refuzat însă să comenteze materialul video.

Imagini video care surprind prăbușirea avionului F-35B în momentul decolării de pe HMS Queen Elizabeth. Autenticitatea imaginilor nu a fost încă confirmată:

 

Marea Britanie şi SUA doresc să recupereze înaintea Rusiei epava avionului F-35B, prăbuşit recent în Marea Mediterană

 

Amintim că pe data de 17 noiembrie, avion de luptă britanic de tip F-35B - cu decolare pe distanță scurtă și aterizare pe verticală (STOVL) -, alocat portavionului HMS Queen Elizabeth al Royal Navy, s-a prăbușit în estul Mării Mediterane. Pilotul s-a catapultat, a fost recuperat și se află în afara oricărui pericol.

Aeronava care s-a prăbuşit este una dintre cele 24 livrate până acum de SUA către Marea Britanie. Londra a comandat până acum 48 de avioane F-35, chiar dacă se angajase să cumpere 138 de astfel de aeronave.

Incidentul a dat naștere unor îngrijorări cu privire la faptul că Federația Rusă sau China ar putea recupera componente ale F-35, în contextul în care aeronava s-a prăbușit în apele internaționale.

F-35 Lightning II dispune de tehnologii sensibile iar programul Joint Strike Fighter (JSF)  de dezvoltare a aeronavei de generația a V-a este cel mai scump program militar din istoria SUA.

O anchetă este deja în curs de desfășurare pentru a afla cauzele care au dus la prăbuşirea avionul britanic. 

Ştiri Recomandate