Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Impactul tulburărilor din Kazahstan asupra Ankarei și a "lumii turce”
Strategica
Data publicării:
Tulburările care se înregistrează în Kazahstan sunt de mare importanță pentru Ankara, mai ales că au coincis cu mișcarea turcă în regiunea Asiei Centrale și aprofundarea relațiilor dintre țările de limbă turcă prin intermediul Organizației Statelor Turce.
Armata turcă, sursă foto: Ministerul Apărării de la Ankara - Facebook
Armata turcă, sursă foto: Ministerul Apărării de la Ankara - Facebook

Ceea ce se întâmplă în Kazahstan a devenit subiect pentru mass media și analiștii turci, care au acuzat "Organizația Gülen" că se află în spatele evenimentelor și, în același timp, și-au exprimat teama de repoziționare a Rusiei în fostul stat din Uniunea Sovietică.

 

O întâlnire viitoare a Organizației Statelor Turce

 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat joi cu liderii statelor membre ale Organizației Statelor Turce despre evoluțiile actuale din Kazahstan.

Erdogan l-a anunțat pe omologul său kazah, Kassym-Gumert Tokayev, că Ankara urmărește evoluțiile în curs din Kazahstan și a exprimat solidaritatea țării sale, subliniind sprijinul Organizației Statelor Turce în declarația sa față de statul asiatic. Erdogan a precizat că țara sa este gata să împărtășească cu Kazahstanul tot know-how-ul și expertiza sa tehnică, dacă este necesar.

Organizația (fostul Consiliul Turc) a fost înființată la 3 octombrie 2009 și își propune să dezvolte cooperarea între țările vorbitoare de turcă în multe domenii, inclusiv în educație și comerț.

Pe 11 ianuarie, miniștrii de externe ai Organizației Statelor Turce au programată o întâlnire de urgență pentru a discuta evoluțiile recente din Kazahstan.

 

Influențe externe..Organizația Statelor Turce se află într-o încercare dificilă

 

Expertul în terorism și securitate Goshkin Basbug, într-un interviu pentru ziarul turc "Sabah", a confirmat că protestele care au început la 2 ianuarie au venit cu influențe externe și nu a exclus rolul direct și indirect al Rusiei și Statelor Unite.

El a subliniat că Organizația Statelor Turce trece acum printr-un test foarte dificil, menționând că rezultatul care va fi obținut după acest test poate deschide sau închide ușa lumii turcești în viitor.

Kazahstanul ocupă locul nouă în lume ca suprafață și este o țară bogată în petrol și gaze naturale. Are o populație de 18,6 milioane de locuitori, aproximativ 75 la sută sunt turci kazahi, iar restul provin din minoritățile ruse care trăiesc în general în partea de nord a țării.

Expertul în securitate a afirmat că lăsarea unor astfel de minorități în fosta Uniune Sovietică este cea mai mare strategie rusă din regiune pentru a menține influența acolo. Acesta consider[ că Rusia se află direct în spatele evenimentelor, iar Statele Unite în mod indirect, arătând supărarea Occidentului față de rolul Turciei în regiunea Caucazului și formarea Uniunii Turce, care a pornit din Kazahstan, acuzând "Organizația Gülen" că s-ar afla în spatele alimentării protestelor din cauza a ceea ce el a numit "primăvara turcească" de acolo.

Basbuga afirmat că dacă "lumea turcă" va rămâne tăcută în fața mișcării ruse din Kazahstan, Organizația Statelor Turce se va confrunta cu dificultăți care ar putea duce în cele din urmă la dezintegrarea acesteia și nu a exclus posibilitatea extinderii acestor tulburări în etapele următoare în restul țărilor vorbitoare de limbă turcă.

El a subliniat necesitatea ca Organizația Statelor Turce să intervină direct în ceea ce se întâmplă și să ofere tot felul de sprijin Kazahstanului, țară care este considerată un simbol al unității turce.

Acesta a precizat că la următoarea întâlnire a țărilor organizației ar trebui să se întrebe: De ce Kazahstanul a cerut ajutor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă  și nu Organizației Statelor Turce?

 

Kazahstanul era o insulă a stabilității, iar desfășurarea forțelor ruse a reînviat influența Moscovei

 

Analistul turc Burhaneddin Duran a subliniat că, în ciuda retragerii majorărilor de prețuri și a demisiei guvernului, protestele au devenit violente la Almatî pe 4 ianuarie, iar manifestanții au demolat statuia fondatorului țării, Nursultan Nazarbayev, în orașul Taldykorgan, care a adus în minte scena revoluţiilor portocalii și arabe.

El a subliniat că unii cred că ceea ce se întâmplă în Kazahstan, o insulă de stabilitate în regiune, poate genera un "efect de domino" în țările din jur, Turkmenistan, Uzbekistan și Kârgâzstan, pe fondul întrebărilor despre relațiile dintre Rusia și Statele Unite.

Acesta a afirmat că în epoca lui Nazarbayev și Tokayev, Kazahstanul a ieșit în prim-plan cu politica sa externă multidimensională și oarecum echilibrată față de Rusia, Statele Unite și China, iar dezvoltarea acestei politici, care a început să nu neglijeze lumea turcă și Turcia, odată cu evenimentele recente, a devenit îngrijorătoare.

Duran consideră că desfășurarea forțelor ruse în Kazahstan a reînviat problema influenței Moscovei în această țară și a devenit clar că președintele rus Vladimir Putin nu consideră de fapt Kazahstanul o țară, iar problema este dată de faptul că 20 la sută din populația este de etnie rusă, iar naționaliștii ruși vor să includă o parte din Kazahstan în Rusia. Analistul a remarcat că ziarul francez "Le Monde" a legat protestele de tendința de apropiere kazahă de Turcia.

Acesta a subliniat că ne confruntăm cu o nouă eră de instabilitate în regiune, din Asia Centrală până în Afganistan și Caucaz, iar în această perioadă Turcia poate juca un rol în atingerea stabilității.

 

Ce se cere de la Organizația Statelor Turce?

 

Analistul turc Yusef Kaplan, într-un reportaj în cotidianul "Yeni Şafak", consideră că Rusia face un "joc murdar" în Asia Centrală împotriva eforturilor turce de a unifica lumea turcească.

El a subliniat că ar trebui să existe un rol pentru Organizația Statelor Turce, prin întinderea unei mâini de ajutor Kazahstanului, care ar fi trebuit să ceară ajutor organizației turce și nu Rusiei, dar se pare că situația din teren nu este potrivită pentru acest lucru.

Acesta a declarat că Occidentul, Rusia și China nu se simt confortabile cu puterea în creștere a Turciei și apariția acesteia ca jucător în regiune și, prin urmare, se poate spune că ceea ce se întâmplă în Kazahstan vizează Ankara.

Un alt analist turc, Rahim Er, într-un reportaj pentru cotidianul "Turcia", a afirmat că având în vedere evenimentele din Kazahstan, țările care sunt legate de această problemă sunt Rusia, Statele Unite, China, Ucraina și Turcia.

Demnitarii kazahi au afirmat că liderii atacurilor asupra birourilor guvernamentale, poliției și magazinelor, în recentele tulburări, sunt absolvenți ai Organizației "Gülen", care lucrează acolo de câțiva ani.

Acesta crede că tulburările din țară și intrarea lui "Gülen" și ISIS pe fir sunt în interesul Rusiei și al Statelor Unite și nu trebuie trecut cu vederea că aceste confruntări au avut loc după reînființarea Consiliului Turciei, sub numele de "Organizaţia Statelor Turce".

Acesta a evidențiat rolul  Kazahstanului în înființarea "Organizației Statelor Turce" și faptul că Moscova nu este mulțumită de marea apropiere dintre Ankara și Nur-Sultan, iar "Organizația Gülen" se află într-o stare de declin din cauza acestei apropieri.

Rahim E a făcut referire la acuzațiile conform cărora Moscova cere administrației kazahe să recunoască "anexarea" Crimeei și să accepte limba rusă ca a doua limbă oficială în țară, în timp ce Statele Unite sunt uşurate că accentul Rusiei s-a mutat de pe Ucraina pe Kazahstan.

Analistul turc a întrebat: "Nu ar fi trebuit ca Kazahstanul să ceară ajutorul Organizației Statelor Turce?", adăugând că sprijinul ar trebui oferit de Turcia, menționând că argumentul "distanței" nu este justificat. Dacă Statele Unite mobilizează zeci de mii de soldați, tancuri, artilerie și avioane în Irak și Golf, peste ocean, atunci și Turcia este capabilă să facă acest lucru în Kazahstan.

 

Turcia și țările vorbitoare de limba turcă ar trebui să urmeze o politică prudentă în fața tulburărilor

 

Referitor la Kazahstan, și analistul turc, Barış Dostar, într-un reportaj pentru cotidianul "Cumhuriyet", a indicat că președintele fondator al țării a urmat o politică externă de succes, care a echilibrat puterile regionale, Rusia, China și Statele Unite, și a fost unul dintre pionierii  consolidării lumii turcești şi formării "Organizaţiei Statelor Turce".

El a subliniat că Kazahstanul, în 2015, când Turcia a doborât avionul rusesc, a mediat între Ankara și Moscova și a avut un rol activ în crearea platformei Astana, care a reunit Turcia, Rusia și Iranul în conflictul sirian.

Acesta a evidențiat apartenența Kazahstanului la Uniunea Economică Eurasiatică, la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (influențată de Rusia), precum și că este membru fondator al Organizației de Cooperare de la Shanghai, Nazarbayev reușind să mențină un echilibru între Rusia și China.

Barış Dostar a subliniat că Nazarbayev, în pofida voinței Rusiei, a trecut la alfabetul latin în locul celui chirilic și a urmat o politică pur kazahă.

Analistul a subliniat că lumea afacerilor din Turcia are investiții în sectoare precum energia, construcțiile și alimentația și un număr mare de cetățeni turci locuiesc în Kazahstan, unde se află și Universitatea Ahmed Yasawi.

Acesta a concluzionat că este necesar ca Turcia și țările de limbă turcă să urmeze o politică echilibrată și prudentă într-un limbaj diplomatic sensibil, evitând în același timp declarațiile care ar duce la tulburări, subliniind independența, integritatea teritorială și suveranitatea Kazahstanului și totodată păstrarea autorităților centrale ale țării.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială
O delegație militară NATO vizitează Kievul pentru prima dată de la începutul invaziei ruse: Pesimiștii nu câștigă războaie. Cu ajutorul nostru, Ucraina poate și va învinge
Kuleba explică declarațiile lui Macron despre dislocarea aliaților în Ucraina: E vorba de instructori, nu de luptători
Arme pentru Ucraina, din bani rusești. Rusia „ia foc” și denunță „furt și banditism” propunerea de a achiziționa din fondurile rusești înghețate arme pentru Ucraina
Franța e a 4-a putere nucleară dar e pe punctul de a accelera mult producția. Cele 290 de focoase actuale, considerate insuficiente
Un oficial din Departamentul de Stat al SUA confirmă: Rusia a folosit rachete din Coreea de Nord de cel puțin 10 ori în Ucraina
Germania a anunțat un nou ajutor militar important pentru Ucraina. Dar, Taurus nu e pe listă
Secretarul american al Apărării deschide ''al 20-lea Ramstein'': Lumea liberă nu va lăsa Ucraina să eșueze. Vom fi cu toții mai puțin în siguranță dacă Putin va reuși să câştige
Rachete Taurus pentru Ucraina: Lista avioanelor de pe care pot fi lansate rachetele germane nu include aeronave de tip sovietic
Rusia încearcă să lanseze o ofensivă pe mai multe fronturi. Cum poate răspunde Ucraina şi de ce nu va putea câștiga războiul doar cu drone?
Kaja Kallas, contracandidata lui Klaus Iohannis la NATO: Putin se pricepe foarte bine să răspândească frică, dar se teme de un război cu Alianţa
S-a calculat impactul asupra întregii lumi în cazul în care China blochează militar Taiwanul. Greșelile Europei în fața Rusiei, lecție pentru statele din Pacific
Rusia se adaptează cu o viteză incredibilă și face o armată low-tech, de tip sovietic, pentru un conflict cu NATO
Infanteria grea a SUA „blindează” Europa de Sud-Est. Mii de mijloace de luptă, tancuri Abrams și vehicule Bradley dislocate de americani
"Cei care nu vor să susțină Ucraina nu aleg pacea, ci înfrângerea", declară președintele Franței, Emmanuel Macron
Franța examinează ideea trimiterii de trupe în Ucraina încă din iunie 2023 | Macron: O eventuală victorie a Moscovei ar "reduce credibilitatea Europei la zero"
Ion Petrescu, colaj DefenseRomania, foto arhivă proprie și MApN
EXCLUSIV
România, 20 de ani de la aderarea la NATO. Care ne-ar fi fost soarta fără summitul de la Praga din 2002? Ion Petrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Statele Unite şi Polonia sunt un model pentru ceea ce însemna parteneriat de securitatea transatlantică: Varşovia, apel către alți aliați de a crește cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB
Lupta partizanilor anti-Putin pe teritoriul rus: Prima reacție a Rusiei după incursiunea transfrontalieră a legiunii Libertatea Rusiei și Batalionului Siberian
Conceptul de război cibernetic și electronic a fost adus la un nou nivel. Experții din SUA cer Congresului investiții majore pentru a contracara China și Rusia
Angel Tîlvăr: Prezența militarilor americani pe teritoriul României consolidează menținerea stabilității regionale
Zelenski, mesaj pentru statele occidentale: Atât timp cât noi suntem în picioare, armata franceză se va afla pe teritoriul Franței şi nu în Ucraina
''Trebuie să trasăm linii roșii pentru Rusia, nu pentru noi înșine'': Oficiali și experți occidentali evaluează posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina
Radiografia arsenalului nuclear rusesc – o sumă cu necunoscute în creștere
Ministrul ucrainean de externe despre iniţiativa lui Macron de a trimite trupe în Ucraina: Toată lumea știe, dar le este frică să o spună. Dacă Rusia nu este oprită, va fi un război în Europa

Ştiri Recomandate

Şeful spionajului militar ucrainean explică modul în care Ucraina distruge aviația strategică rusă: Bombardierul rusesc Tu-22M3 a fost doborât de sistemul de rachete S-200
"Ucraina nu ne va dezamăgi, iar noi să nu-i dezamăgim pe ei". Mass-media și analiştii occidentali comentează atacul rusesc de la Dnipro și doborârea bombardierului rusesc Tu-22
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Războiul hibrid, rafinat de chinezi. Directorul FBI: China a infiltrat hackeri care pot să atace în orice moment infrastructura critică a SUA
Diplomat israelian: Rusia este interesată de un război major în Orientul Mijlociu. Trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii
Escadrila 48 începe să prindă contur în România. Primele 3 avioane F-16 au ajuns la Câmpia Turzii
Rusia își consolidează apărarea la frontiera cu Finlanda: În Republica Karelia, a fost formată o brigadă de rachete dotată cu sisteme Iskander-M
Deși Argentina a luat fața Kievului când a cumpărat 24 de F-16 din Danemarca, F-urile rămân ”în familie”: Statul sud-american vrea statutul de „partener global” al NATO
MiG-31 în versiunile I și K, cu rachete hipersonice Kinjal, realimentate aerian și rază mai lungă. Diferența dintre versiuni, dezvăluită în premieră de ruși
”Slăbirea adversarilor” și ”Campanie ofensivă de informare”. Documentul secret al Moscovei de politică externă recunoaște: Viitorul lumii depinde de rezultatul războiului din Ucraina
Israelul a lansat un atac limitat asupra unor obiective militare din Iran, dar nu nucleare. Iranienii spun că nu există pagube
O nouă ”defecțiune tehnică”, marca Rusia: Bombardierul Tu-22M3 a fost lovit de ucraineni cu sistemul S-200 (Armata ucraineană)
Polonia vrea și ea sub Iron Dome-ul european. Varșovia s-ar putea alătura European Sky Shield Initiative (ESSI)
Greșeală neforțată? Un bombardier Tu-22M3 se prăbușește spectaculos în Rusia (Video). Avionul a căzut după o misiune de luptă
Germania va trimite Ucrainei un nou sistem de rachete IRIS-T. Vicecancelarul german Robert Habeck promite continuarea sprijinului acordat ucrainenilor
O dronă de cercetare MQ-4C Triton a SUA monitorizează în Mediterană mișcările Rusiei și transportul de armament în Libia
După ce a vândut avioanele F-16 către România, Portugalia confirmă achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II
Serbia i-a reținut pe directorul adjunct al Poliției din Kosovo și pe alți patru ofițeri de poliție
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
SUA au dislocat în România un sistem M-LIDS, cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei americane. Trageri reale cu efectuate la Capu Midia
De ce sunt tinerii atât de vulnerabili la campaniile de propagandă rusă. Daniela Munteanu (E-ARC): Nu există un glonț de argint în stoparea dezinformării
Israelul duce F-35 la un alt nivel. Zilnic sunt în aer între 35 și 39 de avioane F-35I iar numărul orelor de zbor a crescut cu 565%
U.S. Air Force nu va cumpăra mai mult de 100 de bombardiere B-21 Raider: S-ar putea să inventeze ceva mai bun până când toate aceste avioane vor fi construite.
Un nou episod din „drone la Mihail Kogălniceanu”: Baza 57 confirmă că un UAV s-a apropiat aseară la doar 4 km de turnul de control
O veste bună pentru Ucraina: Ajutorul poate fi deblocat. S-a ajuns la un acord și un compromis. Armament livrat ca în al Doilea Război Mondial, pe sistemul „Lend-lease”
Zelenski, apel către oficialii europeni: Sistemele europene de apărare aeriană trebuie să protejeze Europa direct de pe teritoriul Ucrainei
Cum acționează Rusia împotriva intereselor României, fără a interveni militar. Sergiu Mitrescu (NSC): Rusia percepe Marea Neagră ca un laborator pentru acțiuni maligne
Rușii pleacă din Nagorno-Karabah după ce au reușit cu „succes” să „mențină pacea”. Retragerea, o mișcare pentru a nu angaja Rusia într-un conflict în regiune
MApN, cu motoarele turate la maximum pentru combaterea propagandei ruse. Temele preferate: Militari români în Ucraina și armament românesc în Moldova
Industria de apărare din România face primii pași pentru a se implica în posibila achiziție de blindate turcești Cobra II 4x4 pentru Armată
Ucraina a efectuat unul dintre cele mai reușite atacuri cu rachete împotriva Rusiei (Foto/Video): Au fost distruse mai multe sisteme de rachete S-300 şi S-400
Noi sancțiuni privind Iranul, au convenit liderii UE. Sunt vizate companiile care produc rachete și drone militare iraniene
pixel