Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Implicarea strategică a Rusiei în Siria. Război la preț redus
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
La doar patru ani de la începerea intervenției militare ruse în Siria, Moscova continuă să se bucure de recompensele diplomatice, comerciale și militare ale operațiunilor sale din Levant. Creând o falie severă între membrii NATO, testând noi arme și obținând poziții cheie pe teren, Rusia a reușit o serie de succese strategice și tactice în Siria. Cu toate aceste câștiguri, pentru actorii europeni şi în special pentru SUA, nu este de loc clară perspectiva militară, de securitate regională și desigur perspectiva politică pe care Moscova le propune.
EXCLUSIV

Una dintre cele mai notabile realizări ale Rusiei în Siria a fost avansul strategic pe care l-a obținut la un cost relativ redus. Indiferent de propagandă sau de ceea ce unii analiști susțin, Rusia a demonstrat că poate reduce costul unui război la sume șu resurse mai mult decât mici. Contribuind o forță de aproximativ 5.000 de militari, majoritatea cu atribuții de sprijin aerian, consultanță și operațiuni speciale, Moscova a stabilizat guvernul sirian practic asediat de către tot felul de forță rebele, fiecare cu sponsori internaționali diferiți, anulând eforturile financiare externe care se ridicau la sume de 10 ori mai mari decât ceea ce Rusia a pus la bătaie.

Restabilind dominația Damascului pe teren împotriva rebelilor, Moscova a realizat cea mai importantă mișcare asimetrică imaginată de către un actor stat în interiorul unui conflict care este în același timp și război civil și agresiune externă. Nedorind să intre în conflict direct cu agresiunea externă, deosebit de dură mai ales dinspre organizația DAESH sponsorizată masiv de grupuri financiare din Orientul Mijlociu precum și (se pare) de către anumite interese petroliere ale unor puteri occidentale europene, Rusia a ales să sugrume războiul civil, creat de tribalizare uneia dintre cele mai stabile republici arabe din regiune.

Astfel, Siria, înțelegând jocul rusesc a asigurat bazele siriene rusești - care acum includ atât un port, cât și o bază aeriană -, dând acces la o serie de interese comerciale din țară.

Pentru regimul de la Damasc care practic nu mai are nici un fel de infrastructură economică intactă, prețul plătit pentru ajutorul rusesc a fost și el extrem de mic. Pentru Rusia însă intervenția să siriană a punctat masiv și decisiv în planul diplomatic.

După ce Obama a făcut greşeala incredibilă de a insulta Rusia declarând-o putere regională, deci nedemnă de a fi băgată în seamă de el ca nou simbol al democrației progresiste-transgender, Moscova a plătit înapoi cu excluderea practic a SUA din Siria şi eliminarea americană din spații întinse ale Orientului Mijlociu. Căci Putin, dacă tot a fost redus din leader mondial în leader regional a demonstrat celor de la Washington că în regiunea sa de interese el este stăpân. Războiul la preț redus dus de Putin a deschis calea, imposibil de imaginat doar acum 10 ani, de blocare a SUA, demonstrând că SUA nu mai au nici capacitatea de a susține zone îndepărtate și nici de a impune peste tot interesele lor.


Pe plan militar, intervenția a permis forțelor armate ruse să testeze, în condiții reale de război, noi echipamente precum rachetele de croazieră și avioane noi de luptă, să rotească marea majoritate a ofițerilor săi de stat major în teatru de luptă pentru a acumula experiență în de război. Mai mult a obținut formarea a două divizii de soldați și subofițeri, antrenați în lupta împotriva trupelor zeloților islamici, fapt care îî va permite o mai bună înțelegere și reacție la fenomenele islamiste din Caucaz.

În același timp, Rusia a accesat mai multe piețe de export militar, după evidențierea performanței a armelor sale.

Cel mai mare succes insă se referă la utilizarea pe scară largă a forțelor mercenare cum ar fi Grupul Wagner. Faptul că Rusia a reușit cu mercenari prost plătiți dar extrem de bine motivați şi blocheze atât ofensiva DAESH cât și blocarea mișcărilor americane din Irak a creionat un alt tip de strategie militară. Rusia a obținut toate acestea cu atât de puține victime și pierderi de echipamente încât înaltul comandament a început să vorbească despre utilizarea experienței siriene ca model pentru un nou cadru de operațiuni, dublând „strategia de acțiune limitată".


Pe tărâmul diplomatic, Rusia și-a extins parteneriatul cu Iranul, a transformat o poziție tensionată cu Turcia într-o relație îmbunătățită (deși deloc ușoară și deseori contondentă) și a devenit un actor regional critic pe care Israel, Iordania și (cu toate acestea, într-o măsură mai mică) directă cu Irakul. Astfel aliatul arab cel mai puternic al SUA, Arabia Saudită nu a mai putut ignora masivitatea implantării rusești, doar acum câteva săptămâni, primindu-l cu un fast egalat doar de cel al primirii lui Trump, pe președintele Putin.

Această primire imperială pentru un regat condus de o familie extrem de religioasă, care timp de decenii a decis să fie rece față de Moscova considerată păgână, dovedește că Putin a câștigat enorm din punct de vedere al politicii sale internaționale. Mai mult noua poziție de super putere regională a Rusiei a forțat Statele Unite să se angajeze în negocieri ample privind preocupările regiunii, inclusiv discuții pentru eliminarea DAESH din Siria și Irak, execuția leaderului al Baghdadi fiind de altfel consecință directă a presiunii pe care expansiunea rusă a creat-o. Și toate acestea se întâmplă pe fundalul politic falimentar creat de faptul că Statele Unite și alte puteri occidentale pedepseau Kremlinul pentru anexarea Crimeei.

Mișcarea siriană a Rusiei, complexă și extrem de amplă a dovedit că un imperiu, fie el și parțial apropiat valorilor democratice, a știut să își joace avantajele geografice și militare, anulând efectiv orice formă de încercuire pe care progresiştii transgeder din Germania, SUA și UE o pregătiseră la adresa intereselor ei.

Chiar de la începutul incursiunii turcești în nord-estul Siriei pe 9 octombrie, rușii au atins ținte semnificative prin prezența lor în țară.

Nu numai că Statele Unite au început procesul de retragerea soldaților lor din Siria (o cerere pe termen lung susţinută exclusiv de către Moscova) dar trupele americane au predat chiar și o parte din bazele și facilitățile lor direct rușilor, oferindu-le o puternică victorie simbolică care, desigur că aceștia au folist-o extensiv pentru valoare propagandistică excepţională pe care o reprezintă.

Momentul retragerii militare americane din Siria a coincis și cu o escaladare semnificativă a tensiunilor dintre doi aliați NATO, Statele Unite și Turcia.

Diviziunile dintre cele două petri NATO sunt o veste foarte binevenită pentru Moscova, care continuă să perceapă alianța transatlantică ca o amenințare critică la adresa securității sale naționale. Rusia a conceput și executat un program de măsuri active pentru a încuraja această scindare.

A vândut sisteme de arme la cheie către Turcia, precum S-400, care complică interoperabilitatea echipamentelor NATO și încurajând o mutare în alinierea turcă către Moscova, oferind concesii strategice cu țintă, turcilor în Siria sau a încheiat un acord cu turcii, pe 22 octombrie, pentru a forța kurzii sirieni să plece din avanposturile lor de lângă granița turco-siriană.

Recenta ofensivă turcă din nord-estul Siriei și retragerea Statelor Unite au determinat forțele de apărare siriene (SDF) să ajungă la guvernul sirian, permițând forțelor președintelui Bashar al Assad să extindă controlul asupra unor părți mai largi ale țării sale. Ambele dezvoltări îmbunătățesc în mod semnificativ influența și poziția Rusiei în țară, cultivând atât un guvern sirian mai puternic și mai înrădăcinat sub influența sa directă și făcând din Moscova un mediator din ce în ce mai indispensabil între toate facțiunile majore din Siria, inclusiv SDF și Turcia.

Prețul redus investit de către Rusia în acest conflict demonstrează că până în prezent, strategia siriană pe care Moscova a desenat-o a fost un succes.

Cu un minim efort, față de ceilalți actori NATO care au investit masiv în eșecul stabilizării Siriei devastate de islamiști, de radicali, de bandiți și criminali în serie, Rusia a cules recompensele, devenind cel mai puternic actor din regiune, alături de un Iran slab și foarte ideologizat. Mai mult, Rusia nu a permis nimănui să fructifice rezultatele propriilor eforturi, obligând până şi Turcia să negocieze cu ea.

Însă, aceste obiective atinse, Moscova riscă să fie mai vulnerabilă la atacurile militante și la planurile rivalilor regionali, în timp ce și-a extins angajamentele în protejarea intereselor atât ale sale, cât și ale guvernului sirian. Astfel, pentru Rusia, o putere regională mai mare vine în cele din urmă cu o responsabilitate la fel de întinsă - precum și o expunere mult mai directă la noile pericole.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Biden: Războiul din Ucraina se va încheia când ajutorul american va fi supus la vot
De ce ar putea fi nevoie de trupe NATO în Ucraina? Experții explică presiunea ce ar putea fi pusă pe Rusia și lipsurile de care se va lovi Ucraina
Secretarul american al Apărării confirmă temerile aliaţilor europeni: Dacă Ucraina va cădea, statele baltice ar putea fi în pericol
Ar putea încerca Erdogan să-și salveze viitorul politic printr-o escaladare militară în nordul Irakului?
Modul în care piața neagră aprovizionează trupele rusești cu sisteme Starlink: Achiziţia se face cu ajutorul unei reţele de contrabandă
SUA confirmă atenționarea aliaților cu privire la sprijinul pe care China l-a acordat în ultimele luni Rusiei: Complexul militar-industrial rus este principalul beneficiar
SUA intenționează să desfășoare cele mai moderne sisteme de rachete în regiunea Indo-Pacific, pe fondul amenințărilor Coreei de Nord
Gen. Sîrski, șeful Armatei Ucrainei deplânge situația „deosebit de dificilă”. Rușii împing masiv partea centrală a frontului pentru a-l sparge
Tudor Curtifan: Vorbim mult prea puțin de diplomația militară și sacrificiul pe care l-a făcut Armata pentru integrarea României în NATO
EXCLUSIV
Tezaurul furat. Documente din arhivele secrete ruse despre aurul României. Istoricul Ilie Schipor vine la Obiectiv EuroAtlantic
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României
EXCLUSIV
Iohannis sau Rutte? Următorul secretar general al NATO va trebui să înțeleagă profunda amenințare a Rusiei
E.S. Victor Micula, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României la Kiev, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania
EXCLUSIV
E.S. Victor Micula, ambasadorul României la Kiev, la Obiectiv EuroAtlantic. România, un „mister pozitiv” pentru Ucraina și de ce înfrângerea Ucrainei ar avea consecințe catastrofale
Ministrul de externe al Republicii Moldova: Relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istorie şi nu există premise de îmbunătăţire
Rachete balistice, testate pe bandă rulantă de Phenian. Cu un arsenal de câteva zeci de focoase nucleare, Nordul are sprijinul major al Rusiei
Franța cere Chinei să trimită "un mesaj clar Rusiei" cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei
Fără sprijinul SUA, retragerea trupelor ucrainene de pe front riscă să continue. ATACMS sunt "răspunsul", spune Zelenski
Cinci posibile scenarii pentru desfășurarea de trupe franceze în Ucraina
Statele nordice analizează posibilitatea unor schimbări în domeniul militar: Se doreşte formarea unui ''mini-NATO'' - crearea unei forțe aeriene nordice comune
Congresul SUA trebuie să aprobe ajutorul deoarece Ucraina are nevoie de apărare aeriană suplimentară - Casa Albă
Zelenski: Avem nevoie de ATACMS pentru a ataca aerodromurile din Crimeea, nu teritoriul Rusiei
Estonia nu crede în miracole: Trebuie să ne dublăm cheltuielile de apărare pentru a putea rezista Rusiei (șeful militar al Armatei)
Raport ECFR: Europenii cred că Rusia va câștiga războiul, dar vor să continue să ajute Ucraina
20 de ani de când România a aderat la NATO: Un act istoric prin care țara noastră s-a integrat în familia euro-atlantică
Ucraina construiește tot mai multe fortificații, dar procesul nu este suficient de rapid: Liderii militari ucraineni au crezut că sprijinul occidental "nu se va opri niciodată"
Germania spune că poartă responsabilitatea „războiului și păcii”: Rachetele Taurus pentru Ucraina ar putea declanșa războiul între NATO și Rusia
Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor
Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au înfuriat oficialii americani
Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza
Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația

Ştiri Recomandate

Varşovia, cerere oficială la Washington pentru ca armele nucleare americane să fie depozitate și în Polonia: Programul Nuclear Sharing ar trebui să fie extins și la țările din flancul estic al NATO
Serviciile secrete britanice indică numele unor înalți oficiali ruși care ar putea fi afectați de arestarea adjunctului ministrului rus al apărării
Lansarea rachetelor AGM-88 HARM de pe avioanele ucrainene MiG-29 și Su-27 se face şi cu ajutorul unui iPad (Foto/Video)
Armata israeliană renunță treptat la bateriile Patriot PAC 2 în favoarea unor sisteme de apărare moderne
Rafinăria rusească din Ryazan lovită de dronele ucrainene (Foto/Video)
"Armata americană este cea mai letală forță de luptă de pe planetă și o vom păstra așa'' - Generalul Austin prezintă proiectul de buget al Pentagonului
Aliații fac o demonstrație forță în Europa: Desant aerian major după al Doilea Război Mondial. Parașutiștii români participă și ei
Cum funcționează Skynex, „distrugătorul german de drone'' care întărește apărarea aeriană a Ucrainei în faţa dronelor Rusiei
Armata ucraineană pregătește terenul pentru lovirea Podului Crimeea. În ultimele două săptămâni, asupra Peninsulei Crimeea au fost executate trei atacuri cu rachete ATACMS
Violențe în Georgia după ce guvernul pro-rus a folosit forța asupra celor care manifestau împotriva legii „influenței străine” pe model rusesc
România, vizată și ea. SUA îndeamnă statele aliate care nu au livrat încă Ucrainei sisteme Patriot să nu mai ezite să o facă
Situație foarte grea pe frontul de Est: Ocupantul rus avansează la nord-vest de Avdiivka, în timp ce Armata Ucrainei depune eforturi mari pentru a opri avansul
Nu doar Marea Britanie și Franța. Britanicii dezvăluie numele celui de-al treilea stat european care a livrat Ucrainei rachete Storm Shadow
Polonia a ales numele pe care îl vor purta avioanele F-35. Au fost publicate și imagini din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat
Turcia, de neoprit: După un avion de generația a 5-a, a început proiectarea unui portavion în adevăratul sens al cuvântului, peste TCG Anadolu
Franța accelerează „economia de război” și cere industriei să mărească producția de rachete Aster 15 și 30. Rachetele vor deveni astfel o prioritate
O delegație a grupării teroriste Hamas a părăsit Egiptul și urmează să anunțe dacă acceptă armistițiul propus de Israel și eliberează ostaticii
SUA proiectează superioritatea de luptă pe tot globul: Portavionul USS Eisenhower a intrat în Mediterană și va fi înlocuit de USS Harry Truman
Ursula von der Leyen nu exclude interzicerea TikTok în UE, măsură solicitată de mai multe ori și de fostul ambasador american Adrian Zuckerman la DefenseRomania
Netanyahu: Vom intra în Rafah și vom elimina ultimele bastioane ale Hamas. Nu se pune problema ca Israel să încheie războiul fără a-și atinge obiectivele
Fereastra de oportunitate pentru Iohannis se închide tot mai mult. Turcia a anunțat oficial că îl susține pe Rutte la șefia NATO
În premieră o dronă MQ-4C Triton a SUA, deasupra Mării Negre. E de așteptat ca MQ-4C să „se aventureze” mai mult în perioada următoare
Geoană: Lupta Ucrainei e și a noastră iar SUA nu sunt singurele care pun umărul. NATO, atentă la modul în care China își face calculele în acest război
România trimite ajutor umanitar în Gaza. Un C-130 Hercules și un C-27J Spartan al Forțelor Aeriene execută misiunile umanitare
Europa ia fața SUA care nu e pregătită de epoca post-Abrams. Eurotank va înlocui oficial Leopard și Leclerc, în ciuda dispute mari dintre Germania și Franța
Începe procesul membrilor Reuss acuzați în Germania de înaltă trădare. Printre inculpați sunt și foști soldați și membri ai AfD care nu recunosc legitimitatea statului german
Noul Ambasador al Japoniei, în vizită la Parlament. Japonia reiterează susținerea pentru aderarea României la OECD
Operația “Solda de grad”. Rezerviștii se mobilizează la un nivel fără precedent, însă pentru a lupta împotriva MApN pe frontul respectului față de militari 
Biden a discutat la telefon cu Netanyahu. SUA nu susțin ofensiva în Rafah, dar și-au reafirmat angajamentul față de securitatea Israelului
Se ascut săbiile pentru viitoarea mașină de luptă a Armatei României: CV90 confirmă că vrea în competiția unde Redback și-a anunțat deja prezența
Dronele ucrainene au început să vizeze depozitele rusești de bombe cu planare, aruncate intensiv de avioanele Su-34
De ce Israelul nu a interceptat toate rachetele balistice iraniene Emad și cum focosul rachetelor se separă de țintă în timpul traiectoriei
pixel