Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În Elveția se încearcă „prăbușirea” F-35. Serviciile americane, acuzate că vor fi „întotdeauna în cabina jucăriei de lux”
În vara acestui an, Consiliul Federal al Elveției a decis ca Berna să achiziționeze aeronave F-35A Lightning II. Decizia nu a fost deloc bine primită de o parte a clasei politice. În speță, stânga a demarat o campanie amplă care are ca obiectiv „prăbușirea” F-35 și stoparea achiziției.
de  Tudor Curtifan
F-35, în timpul unui zbor demonstrativ în Elveția, în 2019. Sursă foto: Lockheed Martin

În luna septembrie a anului trecut elvețienii au fost chemați la urne pentru a aproba o achiziție militară care vizează modernizarea Forțelor Aeriene Elvețiene. Referendumul a trecut la mustață, iar decizia cu privire la ce avion va alege Berna urma să fie luată de Consiliul Federal.

Iar elvețienii au ales F-35,  în detrimentul Rafale, Eurofighter și a F/A-18 Super Hornet.

Oferta câștigătoare constă în 36 de aeronave F-35 pentru un cost de achiziție de aproximativ 5 miliarde de euro, mult sub suma alocată programului Air 2030, care este de 6 miliarde de euro.

Totodată, Elveția va achiziționa și cinci sisteme sol-aer Patriot din SUA, dar în baza unui alt contract.

 

„Serviciile de informații americane vor fi întotdeauna în cabina F-35”

 

2. O aeronavă... (f-35_47800600.jpg)

O aeronavă F-35, în timpul unui zbor demonstrativ în Elveția, în 2019. Sursă foto: Lockheed Martin

 

Organizația pacifistă GSoA („Pentru o Elveție fără armată”) a lansat o amplă campanie pentru a „prăbuși” F-35, considerat un „avion de vânătoare de lux”. 

GSoA are și sprijin politic după ce grupului i s-au alăturat partidele de stânga din opoziție Partidul Verde și Partidul Social Democrat.

Organizația a lansat o petiție intitulată „Stop F-35” iar în primele ore a strâns aproximativ 4.100 de semnături, potrivit unei analiza a celor de la Forbes. Sursa citată amintește că sunt necesare 100.000 de semnături în următoarele 18 luni pentru a duce blocarea achiziției F-35 la referendum.

Cei de la Forbes amintesc însă că pentru ca referendumul să treacă și să blocheze achiziția F-35, pe lângă cele 100.000 de semnături necesare pentru declanșarea sa, va fi nevoie de o „majoritate dublă”, ceea ce înseamnă nu doar o majoritate la vot, cât și o majoritatea a cantoanelor Elveției. Elveția e formată din 26 de cantoane.

Sursa citată precizează că probabilitatea ca acest lucru să se întâmple e destul de redusă, deși e timp mai mult decât suficient pentru strângerea semnăturilor necesare referendumului.

 

Ştiri Recomandate