Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În locul 'războiului nuclear de toamnă', Rusia a efectuat 'un război nuclear de iarnă', ceva mai modest
Strategica
Data publicării:
Ministerul rus al Apărării a anunțat recent că militarii ruși au efectuat, sub conducerea comandantului suprem al Forțelor Armate, președintele Vladimir Putin, un antrenament de conducere a Forțelor Nucleare Strategice.

 

Date cunoscute

 

În timpul manevrelor, au fost desfășurate activități ale echipajelor instalațiilor de lansare ale Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN), ale Aviației Strategice și unui submarin nuclear al Flotei de Nord. 

Lansări de instrucție și luptă ale unei rachete balistice intercontinentale, unei rachete balistice cu lansare de pe submarin și a unor rachete de croazieră de mare precizie cu bazare aeriană au fost efectuate de pe Cosmodromul Plesetsk, din acvatoriul Mării Barents și cu avioane Tu-160 și Tu-95MS, care au decolat de pe aerodromurile Engels și Ukrainka. Atacurile de instrucție cu rachete strategice au fost efectuate asupra unor ținte din poligonul Kura (Peninsula Kamchatka) și Pemboy (Republica Komi).

 

Forma de desfășurare a activităților

 

Prin analogie cu exercițiul de comandament și stat major al Forțelor Nucleare Strategice “Grom-2019”, multă lume a denumit activitățile din acest an “Grom-2020”, ceea ce nu este chiar corect. Activitățile nu au purtat un nume de cod, iar statutul lor a fost altul, fiind vorba despre un antrenament și nu de un exercițiu.

Exercițiile de toamnă ale Forțelor Nucleare Strategice au loc în fiecare an și, de-a lungul timpului, au primit tot felul de denumiri la trupe, în rețelele de socializare sau în presă. Li s-a spus “război nuclear de șapte ore”, prin analogie cu celebrul exercițiu “Scutul” al Forțelor Nucleare atât strategice, cât și nestrategice desfășurat în URSS în 1982 și care a primit o astfel de denumire în Occident, “focuri de toamnă”, “război nuclear de toamnă” și în multe alte feluri.

Acestea au loc la sfârșitul perioadei de instrucție de vară și reprezintă etapa lor finală. De obicei, acest lucru se întâmplă în luna octombrie. Denumirile lor nu au fost dezvăluite înainte, cu excepția anului 2019. Exercițiile pot fi asociate cu principalele exerciții ale Forțelor Armate ale Federației Ruse, care se desfășoară în fiecare an, adică “Caucaz”, “Centru”, “Est” și “Vest”, unde Forțele Nucleare, atât cele strategice, cât și nestrategice sunt implicate, de obicei, fără lansări reale de rachete.

 

Exercițiul de comandament și stat major “ultimul argument al regelui”

 

La exercițiul de comandament și stat major participă majoritatea efectivelor Forțelor Nucleare Strategice, inclusiv forțele aflate în serviciul de luptă. De asemenea, sunt implicate și trupele regulate, de la diverse mari unități și unități militare cu destinație specială (Spetsnaz) la Trupele de Rachete și Artilerie, Aviație, Trupele de Apărare Antiaeriană de la Forțele Terestre sau Trupele de Rachete Antiaeriene de la Forțele Aerocosmice.

Sunt alarmate nu numai regimentele RVSN, care aplică diverse scheme de desfășurare în secret a unor grupuri mobile în păduri sau lucrează la amplasarea ogivelor pe platformele purtătoare (bineînțeles că aceste antrenamente nu se desfășoară în condiții reale), ci și componenta maritimă a Forțelor Nucleare Strategice și forțele de asigurare a acestora. De asemenea, sunt implicate FSB și Trupele Gărzii Naționale, precum și mulți alții, inclusiv agențiile guvernamentale locale.

Desigur, în cadrul Forțelor Nucleare Strategice se desfășoară exerciții mai mult de o dată pe an. Pe tot parcursul anului, au loc exerciții cu regimentele grupărilor mobilă și staționară ale RVSN, precum și cu forțe ale Aviației cu rază lungă de acțiune sau Forțelor Navale. Dar, amploarea acestora este adesea mai mică, cu toate că implicarea anumitor formațiuni militare și ale altor structuri de forță poate fi la același nivel ca în cazul exercițiului de comandament și stat major.

La exercițiul de comandament și stat major există un nivel complet diferit de planificare a evenimentelor și de implicare a statelor majore. Desigur că, nu totul se desfășoară ca într-o situație reală, de aceea este și vorba despre un exercițiu de comandament și stat major.

Există un nivel și o participare diferită a conducerii politico-militare de vârf a țării, iar președintele, în calitate de comandant suprem, nu numai că „supraveghează formal” exercițiile, ci și participă activ la acestea, jucându-și rolul în luarea deciziilor, atât la începutul unui război global virtual, cât și în tranziția lui către o fază nucleară. Este vorba despre acele decizii pe care numai el le poate lua, alegând, desigur, dintre diferitele opțiuni pentru dezvoltarea evenimentelor și utilizarea potențialului nuclear al statului pe cea pe care o consideră necesară. Același lucru este valabil și pentru ministrul apărării sau șeful Statului Major General.

 

Enigmele amânării exercițiului de comandament și stat major

 

Toată lumea se aștepta ca și în 2020, exercițiul să se desfășoare, ca în fiecare an, în luna octombrie. Acest lucru însă nu s-a întâmplat și au apărut tot felul de speculații despre faptul că „războiul nuclear de toamnă” fie a fost anulat, fie se va desfășura mai târziu.

Înainte de începerea evenimentului din 09 decembrie, în cercurile de experți și la nivelul analiștilor s-a spus că motivele din cauza cărora exercițiul nu s-a desfășurat la timp sunt reprezentate de omniprezentul coronavirus ori de alegerile de la „partenerii americani”, considerați în continuare „inamicul potențial numărul unu”. Potrivit specialiștilor, în SUA exista deja o situație tensionată cu alegerile, iar Kremlinul a decis să nu provoace probleme suplimentare și a amânat „războiul”. Cu toate acestea, versiunea mai credibilă a fost cea reprezentată de coronavirus și situația economică asociată cu el.

 

Antrenamentul de comandament și stat major

 

Antrenamentul de comandament și stat major este un lucru diferit de exercițiul de comandament și stat major, dar impactul informațional este același.

În toamna acestui an, nu a mai avut loc un exercițiu de comandament și stat major de conducere a Forțelor Nucleare Strategice. În locul lui s-a ținut un antrenament de comandament și stat major, care, de obicei, se desfășoară în primăvară, dar nu întotdeauna. Pe de o parte, diferențele dintre cele două evenimente sunt semnificative, dar, pe de altă parte, acestea nu diferă foarte mult.

Din punctul de vedere al impactului informațional, diferențele nu sunt mari și pare că sunt reprezentate doar de numărul lansărilor de rachete strategice. Publicul neavizat vede pe Twitter sau pe You Tube cum sunt lansate rachetele și i se pare că s-a întâmplat același lucru. Însă, în ceea ce privește activitatea Forțelor Nucleare în sine, există mult mai multe diferențe. În cadrul antrenamentului de comandament și stat major nu sunt afectate toate Forțele Nucleare strategice și nestrategice și nu sunt atrase toate structurile de sprijin, precum Direcția Principală 12 a Ministerului Apărării. Participarea este mai modestă atât la RVSN, Aviația Strategică sau Forțele Navale. În același timp, activitățile se desfășoară mai mult pe hârtie și pe computer decât în teren.

Și încă un lucru. Întotdeauna la exercițiile din toamnă există două părți. Vestul și Estul sunt trupele Roșii, iar Nordul și Sudul trupele Albastre. Pot fi făcute și alte combinații, dar, în orice caz se știe foarte clar cine este adversarul și care sunt trupele proprii. Și o parte din Statul major lucrează pentru trupele proprii, iar altă parte pentru „băieții răi de peste ocean”.

 

Antrenament în două părți

 

În prima parte a antrenamentului din 09 decembrie, a fost lansată o rachetă Yars, într-o modificare neidentificată (Yars, Yars-S sau Yars-M), cu o instalație mobilă, de pe Cosmodromul Plesetsk și o rachetă Sineva R-29RMU2.1 cu echipament de luptă Liner de pe submarinul K-44 Karelia al Flotei de Nord. Ambele lansări au fost făcute asupra poligonului Kura din Peninsula Kamchatka. De asemenea, au fost efectuate două lansări de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune cu bazare aeriană (H-55MS de pe un bombardier strategic Tu-160 de la divizia de bombardiere grele din Engels și H-101, care a imitat o lovitură termonucleară cu racheta H-102, de pe un bombardier Tu-95MS modernizat de la baza aeriană Ukrainka. Lansări de rachete Kalibr sau rachete ale complexului Iskander-M (cvasi-balistice sau rachete de croazieră 9M728 ori 9M729) fie nu au existat, fie nu s-a informat despre ele.

Ca un lucru interesant, a existat și partea a doua a antrenamentului. Pentru perioada 11-14 decembrie era dată o notificare (NOTAM) de la Flota din Oceanul Pacific, care se presupunea că va include  lansarea unei rachete R-29RKU-02 de la bordul submarinului Ryazan. Până la urmă, pe 12 decembrie, a fost efectuată lansarea unei salve de patru rachete R-30 Bulava asupra unor ținte din poligonul Chizha din nordul Rusiei. Cel mai probabil, a fost simulată o lansare în cadrul celui de-al doilea sau al treilea atac, după cercetarea suplimentară a țintelor, de către forțele supraviețuitoare.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Gen. Sîrski, șeful Armatei Ucrainei deplânge situația „deosebit de dificilă”. Rușii împing masiv partea centrală a frontului pentru a-l sparge
Tudor Curtifan: Vorbim mult prea puțin de diplomația militară și sacrificiul pe care l-a făcut Armata pentru integrarea României în NATO
EXCLUSIV
Tezaurul furat. Documente din arhivele secrete ruse despre aurul României. Istoricul Ilie Schipor vine la Obiectiv EuroAtlantic
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României
EXCLUSIV
Iohannis sau Rutte? Următorul secretar general al NATO va trebui să înțeleagă profunda amenințare a Rusiei
E.S. Victor Micula, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României la Kiev, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania
EXCLUSIV
E.S. Victor Micula, ambasadorul României la Kiev, la Obiectiv EuroAtlantic. România, un „mister pozitiv” pentru Ucraina și de ce înfrângerea Ucrainei ar avea consecințe catastrofale
Ministrul de externe al Republicii Moldova: Relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istorie şi nu există premise de îmbunătăţire
Rachete balistice, testate pe bandă rulantă de Phenian. Cu un arsenal de câteva zeci de focoase nucleare, Nordul are sprijinul major al Rusiei
Franța cere Chinei să trimită "un mesaj clar Rusiei" cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei
Fără sprijinul SUA, retragerea trupelor ucrainene de pe front riscă să continue. ATACMS sunt "răspunsul", spune Zelenski
Cinci posibile scenarii pentru desfășurarea de trupe franceze în Ucraina
Statele nordice analizează posibilitatea unor schimbări în domeniul militar: Se doreşte formarea unui ''mini-NATO'' - crearea unei forțe aeriene nordice comune
Congresul SUA trebuie să aprobe ajutorul deoarece Ucraina are nevoie de apărare aeriană suplimentară - Casa Albă
Zelenski: Avem nevoie de ATACMS pentru a ataca aerodromurile din Crimeea, nu teritoriul Rusiei
Estonia nu crede în miracole: Trebuie să ne dublăm cheltuielile de apărare pentru a putea rezista Rusiei (șeful militar al Armatei)
Raport ECFR: Europenii cred că Rusia va câștiga războiul, dar vor să continue să ajute Ucraina
20 de ani de când România a aderat la NATO: Un act istoric prin care țara noastră s-a integrat în familia euro-atlantică
Ucraina construiește tot mai multe fortificații, dar procesul nu este suficient de rapid: Liderii militari ucraineni au crezut că sprijinul occidental "nu se va opri niciodată"
Germania spune că poartă responsabilitatea „războiului și păcii”: Rachetele Taurus pentru Ucraina ar putea declanșa războiul între NATO și Rusia
Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor
Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au înfuriat oficialii americani
Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza
Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația
Președintele Lituaniei: Consens "din ce în ce mai larg" în rândul liderilor UE cu privire la necesitatea de a-l învinge pe Putin
Sursă foto: Agerpres
EXCLUSIV
Tot ce trebuie să știi după masacrul de la Moscova și de ce Statul Islamic a atacat Rusia. Vulnerabilități și oportunități pentru Kremlin
Avioane F-35 românești la Mihail Kogălniceanu? Modernizarea istorică a bazei coincide cu achiziția României de avioane F-35
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război

Ştiri Recomandate

Suedia acționează deja ca un membru senior al NATO: Un batalion mecanizat de dimensiuni reduse va fi dislocat în Letonia
SUA sunt pe ultima sută de metri cu programul dronelor de luptă autonome. Noile UAV-uri vor face echipă cu F-35 și F-22
”Scutul” Republicii Moldova, construit cu bani de la UE. Estonia cumpără radare, blindate și echipament de bruiaj pentru Chișinău
NATO a exersat transferul trupelor și echipamentelor spre România, în Exercițiul Eagle Overland 24
Armata rusă a capturat primul vehicul de asalt M1150 ABV de pe frontul din Ucraina (Foto/Video)
Forțele ucrainene pentru Operații Speciale au țintit și distrus un alt sistem rusesc de apărare antiaeriană BUK (Foto/Video)
În ciuda aprobării ajutorului militar oferit de SUA, Europa ar trebui să-și sporească sprijinul pentru Ucraina
Coreea de Sud prezintă rachetă balistică CTM-290 de care Polonia este foarte interesată (Foto/Video): A fost semnat deja un contract de achiziţie
Rusia a respins propunerea ONU de interzicere a amplasării armelor nucleare în spațiu
Raport ISW: Eficiența pe câmpul de luptă din Ucraina a noului ATACMS ar putea fi diminuată de întârzierile în ceea ce privește acordarea ajutorului american
Analiştii militari spun că Rusia încearcă să distrugă liniile de aprovizionare ale forțelor armate ucrainene înainte de sosirea ajutorului american
Ucrainenii insistă pentru ,,Patriot made in Ucraina". Propunerea e producerea sistemelor americane împreună cu SUA
Bombardierele strategice americane B-1B au părăsit teatrul de operații european, după o lună de dislocare la Baza Aeriană Morón din Spania
Noul pachet de ajutor al SUA conține și rachete ATACMS. Primele tranșe din ajutorul de un miliard pentru Kiev ajung ”în câteva ore”
Rușii mai încasează o lovitură combinată: Depozite de combustibil și o uzină metalurgică de pe teritoriul Rusiei, ținta dronelor ucrainene
Pentagonul confirmă: Ucraina a primit rachete ATACMS la începutul lunii și le-a folosit în Crimeea
Orban e gata să joace cartea chineză, dar cu ce cost. Beijingul devine cel mai mare investitor și transformă Ungaria într-o uriașă fabrică de baterii
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot
O delegație din Coreea de Nord merge în Iran: Cooperarea bilaterală sporită dintre cele două țări naște noi îngrijorări
Complexitatea frontului din Ucraina pune unele probleme chiar şi unui soft cu inteligență artificială dezvoltat de Armata SUA
Rusia are planuri mari: Primele S-500 , prezentate ca ”anti-hipersonice”, vor fi trimise la trupe până în decembrie
Rușii au scos la paradă armele capturate în Ucraina: Mai multe Javelin, mitraliere și lansatoare de grenade suedeze Carl Gustav
Probleme în conducerea militară israeliană. Un important comandant al Armatei Israeliene și-a anunțat demisia marcând începutul unei posibile serii de demisii ale altor ofițeri
"Nu putem fugi de costul agresiunii Rusiei", spune secretarul general al NATO
În timp ce Rusia ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, administraţia Biden se grăbeşte să semneze proiectul de lege privind ajutorul militar
Noua strategie de război a Ucrainei: Sarcina noastră este de a crea un ''arbore defensiv'' care să ne protejeze soldații aflaţi pe linia frontului
4.000 de drone chinezești DJI Mavic 3 vor ajunge în dotarea Ucrainei în urma unui contract în valoare de 14 milioane de dolari
Oficial american: Ucraina nu dorește avioane A-10, dar o altă țară ar putea să fie interesată de ele
O grupare navală franceză, condusă de portavionul Charles de Gaulle, a început executarea operațiunii “Akila” în Marea Mediterană, sub comanda NATO
De ce Pakistanul, singura țară islamică deținătoare de armament nuclear, nu intervine în conflictul din Gaza
Statele Unite ar putea avea ocazia să scoată regimul sirian de sub influența Iranului: Bashar al-Assad vorbeşte despre discuţii ocazionale pe care le-a avut cu americanii
“Cel mai bogat om din structurile de forță ale Rusiei” a fost reținut pentru luare de mită. Timur Ivanov, adjunctul ministrului rus al apărării, riscă 15 ani de închisoare
pixel