Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În locul Ucrainei, Rusia transformă Serbia într-un important hub de gaze naturale pentru Europa 
31 dec 2020 / 15:37
Pe 25 decembrie, Serbia a testat, cu succes, o porțiune a conductei Turkish Stream, care transportă gaze din Rusia pe teritoriul sârb și mai departe către alte țări europene. Potrivit unei declarații de la acea dată a președintelui țării, Alexander Vucic, conducta de gaz urma să fie pe deplin operațională pe 30 decembrie. Portalul de informații BRICS scrie despre transformarea Serbiei într-un important hub european de gaze naturale.
de  Ionel Copcea

Odată cu aprovizionarea cu gaze prin Serbia, țările balcanice care participă la proiect primesc o serie de avantaje, inclusiv securitatea energetică, capacitatea de a cumpăra „combustibil albastru” ieftin și de a obține venituri fiscale suplimentare.

Lungimea conductei, care traversează Serbia, este de 403 de kilometri. Aceasta începe de la Zajecar, la granița bulgară, și se întinde până la Khargosh, lângă granița cu Ungaria.

Serbia însăși va beneficia foarte mult după ce va deveni un centru regional de distribuție a gazelor, consolidându-și pozițiile economice și geostrategice. Ceea ce nu se poate spune despre Ucraina, care nu vrea să coopereze cu Rusia și, prin urmare, apelează la tot felul de preferințe conexe.

În plus, gazul livrat Serbiei va fi mai ieftin cu 40 de dolari la mia de metri cubi, datorită bonurilor fiscale pentru trecerea conductei pe teritoriul său. De asemenea, printre avantajele pe care Belgradul le va primi de la lansarea conductei de gaz se numără o îmbunătățire a relațiilor politice și economice cu Moscova, crearea de noi locuri de muncă și o creștere a influenței energetice în regiune.

Până în prezent, porțiunea sârbă a Turkish Stream nu a fost complet finalizată, dar nu există nicio îndoială cu privire la finalizarea cu succes a acesteia.

Pentru Gazprom, un hub sârbesc de gaze în loc de unul ucrainean înseamnă mai puțină dependență de Kiev ca „partener” ostil în prezent.

 

Ştiri Recomandate