Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În plină criză a submarinelor după ce Franța a pierdut „contractul secolului”, Blinken va efectua o vizită la Paris
01 oct, 17:00
Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, se va deplasa la Paris săptămâna viitoare pentru întrevederi cu lideri francezi, a comunicat vineri Departamentul de Stat de la Washington, în contextul crizei diplomatice provocate de anularea de către Australia a unui important contract pentru submarine franceze, informează Agerpres, care citează AFP.
de  Tudor Curtifan
Secretarul de stat Antony Blinken, sursă foto: U.S. Department of State Facebook

Blinken se va afla la Paris de luni până miercuri pentru o reuniune a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi 'se va întâlni, de asemenea, cu omologii săi francezi pentru a continua discuţiile cu privire la consolidarea relaţiei vitale între Statele Unite şi Franţa într-o serie de chestiuni', a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Oficialii vor discuta mai ales despre 'securitatea în regiunea indo-pacifică', dar şi despre 'criza climatică, relansarea economică după pandemia de COVId-19, despre relaţia transatlantică şi colaborarea cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a răspunde provocărilor şi oportunităţilor la nivel mondial', a adăugat Price.

De la Paris, Antony Blinken va pleca spre Mexic, în prima sa vizită în ţara vecină.

Luna trecută, Australia a rupt contractul pentru achiziţionarea a douăsprezece submarine franceze cu propulsie convenţională în valoare de 90 de miliarde de dolari (55 miliarde de euro), optând să cumpere în schimb unele cu propulsie nucleară, de concepţie americană.

Decizia a provocat furia Franţei, care a acuzat SUA de trădare şi şi-a rechemat pentru scurt timp ambasadorul de la Washington pentru consultări.

Criza diplomatică a părut să se calmeze după o discuţie telefonică între Joe Biden şi Emmanuel Macron săptămâna trecută, în care preşedintele american a recunoscut că Statele Unite ar fi putut să comunice mai bine cu aliatul lor francez.

Ştiri Recomandate