Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În Rusia a început construcția noului Su-75 Checkmate. Soarta primului Su-57 din producția de serie provoacă încă fiori reci Moscovei
27 noi 2021 / 10:14
Federația Rusă a prezentat oficial noul său avion de generația a V-a - Su-75 „Checkmate” (Șah-mat) în vara acestui an la salonul MAKS 2021.  
de  DefenseRomania Team
LTS „Checkmate”, noul avion de generația a V-a, răspunsul rus pentru F-35. Sursă foto: Kremlin

Noua aeronavă urmează să efectueze primul zbor în anul 2023, iar livrările din producția de serie sunt planificate pentru 2026. În perspectivă, pe baza acesteia vor fi create o aeronavă cu două locuri și un aparat de zbor fără pilot.

Noul avion va fi dezvoltat de rușii de la Suhoi și va concura cu F-35 pe piața externă, cu un preț mult mai scăzut, estimat undeva la 25-30 de milioane de dolari.

La mijlocul acestei luni, publicația The Drive, citând presa rusă, preciza că industria de apărare de la Moscova a început dezvoltarea primului prototip pentru Su-75 Checkmate. 

Programul este unul ambițios, dar experiența rușilor cu Su-57 ar trebui să le dea emoții.

Programul Su-57 e mult mai avansat decât Su-75, deși s-a confruntat cu numeroase probleme și întârzieri. În baza contractului aflat în derulare, până la sfârșitul anului 2024, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse ar trebui să primească 22 de avioane Su-57, iar până în 2028 numărul aeronavelor livrate către trupe este planificat să crească la 76.

Săptămâna trecută presa rusă scria că, într-un final, în luna decembrie a acestui an, Forțele Aerocosmice ruse vor primi încă patru avioane de vânătoare de generația a cincea Su-57 din producția de serie.

Primul avion, considerat de ruși ca fiind de generația a V-a, a fost livrat trupelor ruse la finalul anului trecut.

Rusia a început construcția primului prototip Su-75 Checkmate, dar „coșmarul” Su-57 încă nu a trecut: Primul Su-57 din producția de serie s-a prăbușit, fapt ce a reprezentat o lovitură în plus pentru programul aflat oricum în dificultate 

 

Rușii speră că noul Checkmate să nu aibă soarta primului Su-57 după ce, în decembrie 2019, Moscova anunța prăbușirea unui Su-57. Din fericire pilotul s-a catapultat la timp și a supraviețuit.

Dar avionul prăbușit auntci a fost primul Su-57 din producția de serie, fapt ce a dus la o întârziere și mai mare a producției aeronavelor.

Până la finalizarea dezvoltării primului prototip, dar și până la comenzi externe - obiectivul Su-75 Checkmate -, în luna septembrie a acestui an vicepremierul Yuri Borisov a anunțat că ministerul Apărării din Federația Rusă ar putea lua în considerare achiziționarea avioanelor Su-57 Checkmate în cadrul unui viitor program de stat pentru armament. 

În ceea ce privește Su-57, marea problemă a avioanelor ce se vor de generația a V-a rămâne motorul. Moscova a anunțat însă că a rezolvat problema, prin dezvoltarea noilor motoare Saturn Izdeliye 30 proiectate special pentru Su-57. 

Cu toate acestea, dacă lucrurile merg precum planului, ultimele estimări indică faptul că abia din 2023 avioanele Su-57 vor fi echipate cu noile motoare.

CITEȘTE ȘI: Rusia prezintă un video spectaculos în care noul Su-75 lansează o rachetă către un F-35 (VIDEO). „Acesta este Checkmate”

Ştiri Recomandate