Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iranul a cerut SUA să returneze 10 miliarde de dolari înainte de a discuta despre acordul nuclear
04 oct, 13:05
Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat că Teheranul insistă asupra faptului că, pentru a-și arăta bunele intenții și disponibilitatea de a relua negocierile de la Viena privind dosarul nuclear iranian, Washingtonul trebuie să returneze cel puțin 10 miliarde de dolari din fondurile iraniene înghețate.
de  Cătălin Costea

„Nu sunt dispuși să elibereze 10 miliarde de dolari aparținând națiunii iraniene, astfel încât să putem spune că, o dată în ultimele deceni, americanii au luat în considerare interesele națiunii iranienei”, a declarat ministrul într-un interviu acordat televiziunii iraniene de stat.

Iranul nu a mai avut acces la zeci de miliarde de dolari din activele sale din bănci străine, provenite în principal din exporturile de petrol și gaze naturale, din cauza sancțiunilor impuse de SUA sectoarelor sale bancar și energetic.

Amir-Abdollahian a menționat că, în septembrie, prin intermediul mediatorilor ONU, oficiali ai SUA au contactat Iranul pentru a conveni reluarea negocierilor de la Viena care au ca scop restabilirea integrală a Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA) privind activitățile nucleare iraniene, negocieri suspendate în iunie.

"Americanii au încercat să ne contacteze prin diferite canale (în timpul Adunării Generale a ONU) din New York și le-am spus mediatorilor că, dacă intențiile Americii sunt serioase, atunci este nevoie de semnale serioase… prin eliberarea a cel puțin 10 miliarde de dolari din bani blocați”, a declarat ministrul iranian.

Acesta a dat asigurări că Teheranul lucrează pentru a pregăti discuțiile de la Viena, “care vor fi reluate în curând”, evitând însă anunțarea unei date concrete.

Din aprilie până în iunie anul acesta, au fost purtate șase runde de discuții la Viena în scopul restabilirii JCPOA. În prezent, discuțiile sunt întrerupte de către Iran, oficialii de la Teheran susținând că vor fi gata să continue negocierile abia după inaugurarea noului președinte al țării, Ibrahim Raisi, și formarea unui nou guvern.

La ceremonia de inaugurare desfășurată în urmă cu două luni, pe 5 august, Raisi a declarat că Teheranul este pregătit pentru negocieri și va sprijini inițiativele diplomatice, cu condiția ca Statele Unite să ridice sancțiunile impuse Iranului.

 

Ştiri Recomandate