Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iranul nu dă semne de conciliere. Înaintea reluării discuțiilor privind programul său nuclear, Teheranul execută manevrele militare anuale
08 noi 2021 / 15:08
Armata iraniană a început manevrele anuale  "Zulfiqar 1400", pe coasta Makran, în sud-estul Iranului, cu participarea unităților din toate categoriile de forțe ale armatei.
de  Nicolae Iordan
Sursă foto: Middle-East-Online.com

Televiziunea de stat iraniană a relatat că, pe 7 noiembrie, armata iraniană a început să desfășoare exercițiile militare anuale, lângă intrarea în Golf, cu câteva săptămâni înainte de reluarea discuțiilor dintre Teheran și puterile mondiale pentru revenirea la acordul nuclear din 2015.

Asistentul pentru afaceri de coordonare al comandantului șef al armatei iraniene, amiralul Habibollah Sayyari, citat de agenția de presă iraniană Tasnim, a declarat că etapa principală a manevrelor "Zulfiqar 1400" se va desfășura într-o zonă de peste un milion de kilometri pătrați, din estul Strâmtorii Hormuz și a Mării Oman până în nordul Oceanului Indian și Marea Roșie.

Amiralul Mahmoud Mousavi, purtătorul de cuvânt al manevrelor "Zulfiqar 1400" a afirmat că "scopul exercițiilor militare de pe coasta Iranului la Golful Oman este de a demonstra capacitatea militară a țării și disponibilitatea de a se confrunta cu inamicii țării".

Săptămâna trecută Iranul a anunțat că a dejucat o încercare a SUA de a sechestra un petrolier aflat în drum spre Golful Aden, acuzații negate de Pentagon, care le consideră "complet false și ridicole".

Discuțiile indirecte dintre Iran și administrația președintelui american Joe Biden sunt programate să se reia pe 29 noiembrie, la Viena. Discuțiile, care au stagnat de la alegerea președintelui ultraconservator iranian Ebrahim Raisi în iunie, urmăresc revenirea Iranului la acordul nuclear după reculul înregistrat în perioada Trump.

Ştiri Recomandate