Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Israelul se angajează să sprijine Azerbaidjanul în cazul unui conflict cu Iranul. Zvonuri privind desfășurarea F-35 israeliene în Azerbaidjan
07 oct 2021 / 14:54
Pe fondul escaladării crizei dintre Iran și Azerbaidjan, Baku a primit o delegație din Israel. Potrivit ziarului saudit Elaph, reprezentanții israelieni au asigurat autoritățile azere de sprijin și disponibilitatea de a oferi asistență în caz de agresiune din partea Iranului.
de  S.I. Catalin

Surse ale publicației susțin că două avioane F-35 ale Forțelor Aeriene Israeliene au fost desfășurate în Azerbaidjan. În același timp, Israelul fiind pregătit să trimită forțe suplimentare în regiune.

În plus, Azerbaidjanul ar intenționa să semneze un acord cu Israel pentru achiziționarea sistemelor de apărare antirachetă Hetz-3 (Arrow - 3), concepute pentru a contracara rachetele ghidate cu rază medie de acțiune, relatează blog-ul Azer.media. Până în prezent nu se cunosc detalii despre acest posibil acord militar.

Conflictul dintre Baku și Teheran a izbucnit după ce Azerbaidjanul a acuzat Iranul de contrabandă cu bunuri în Armenia. Azerbaidjanul consideră că ruta, care după războiul din Nagorno-Karabah a intrat sub controlul Baku, este utilizată pentru contrabandă. Zona este în prezent sub controlul forțelor rusești de menținere a păcii.

Israelul este un furnizor important de arme către Azerbaidjan, care în toamna anului trecut a câștigat un război de șase săptămâni cu Armenia pentru disputata regiune Nagorno-Karabah.

Săptămâna trecută, Iranul a susţinut că Israelul ar fi desfăşurat soldaţi la graniţa azero-iraniană, cu permisiunea autorităţilor de la Baku.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Azerbaidjanului, Leyla Abdullayeva, a declarat luni că afirmațiile Iranului sunt nefondate.

"Respingem acuzațiile privind prezența oricărui terț lângă granița azero-iraniană, astfel de acuzații sunt total nefondate", a spus ea.

Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, i-a spus săptămâna trecută ambasadorului Azerbaidjanului că țara să nu va tolera prezența sau activitatea Israelului „lângă granițele sale” și a promis că va lua toate măsurile necesare pentru a împiedica acest lucru.

Ştiri Recomandate