Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Israelul nu tolerează amenințările. Grantz: La fel cum am câștigat războaiele din Orient, vom câștiga și confruntare cibernetică
Cyber
Data publicării:
Ministrul Apărării din Israel, Benny Gantz, a transmis marţi, în prima zi a conferinţei Cyber Week 2021 de la Tel Aviv, un mesaj de fermitate faţă de "duşmanii" ţării, afirmând că, indiferent dacă e vorba de "rachetă sau tastatură, nu vom tolera pe nimeni care ne ameninţă poporul", lansând însă în acelaşi timp şi un apel la cooperare în domeniul securităţii cibernetice între statele partenere.
Sursă Foto: Israel Defense Forces - IDF Official
Sursă Foto: Israel Defense Forces - IDF Official

"Atacurile asupra Israelului vor primi un răspuns adecvat", a declarat şi general maiorul Tamir Heyman, director al serviciului de informaţii militare al IDF (Forţele Defensive Israeliene), care a ridicat premiul pentru securitate cibernetică la Cyber Week 2021, decernat chiar armatei.

El a mai afirmat că atacurile cibernetice trebuie tratate la fel ca cele care au loc în lumea reală.

Tamir Heyman a spus că, în cadrul recentei operaţiuni 'Guardian of the Walls' împotriva Hamas din Fâşia Gaza, informaţii adunate din mai multe surse, inclusiv din spaţiul cibernetic, au fost utilizate prin capabilităţi de procesare avansate, printre care şi inteligenţa artificială, şi au dus la rezultate operaţionale.

"Asta a permis IDF să funcţioneze mai bine, mai repede şi cu mai puţine victime", a afirmat el. IDF a putut astfel să adune informaţii cu un mare grad de acurateţe privind locurile în care se aflau mai mulţi comandanţi de rang înalt din Hamas, lichidând mai mulţi dintre ei, a adăugat el.

Referindu-se la ameninţările cu care se confruntă în prezent Israelul, Heyman a spus că cele din spaţiul cibernetic apar constant.

"Putem să răspundem majorităţii ameninţărilor prin intermediul unor capabilităţi avansate de apărare. Israelul are un aparat de securitate avansat şi reuşeşte să dejoace mii de atacuri cibernetice zilnic", a dat el asigurări.

Însă, ca şi în alte dimensiuni ale luptei, doar apărarea în sine nu este de ajuns. "Sunt necesari paşi suplimentari pentru a păstra supremaţia Israelului asupra duşmanilor săi", a afirmat el, avertizând că toţi cei care atacă Israelul în aer, pe mare sau la sol trebuie să înţeleagă riscurile pe care şi le asumă.

 

Israelul acordă o importanță majoră componentei cibernetice



Benny Gantz, ministrul apărării din Israel, a felicitat IDF pentru că a câştigat premiul pentru securitate cibernetică la ediţia din 2021 a Cyber Week şi a dat asigurări că ţara sa depune constant eforturi pentru a-şi îmbunătăţi securitatea cibernetică.

El a afirmat că în ultimii ani a existat o înmulţire semnificativă a numărului atacurilor comise de elemente ostile, inclusiv de Iran şi statele afiliate, care încearcă să obţină acces la sistemele IT ale infrastructurilor naţionale ale Israelului.

"Israelul a demonstrat abilitatea de a-şi dezvolta rezilienţa, avantajele tehnologic şi calitativ în regiune", a afirmat Gantz.

Ministrul a reamintit că, în timpul operaţiunii 'Guardian of the Walls', Israelul a reuşit să-l elimine pe şeful diviziei cibernetice a Hamas, Juma Tahla, şi că IDF a distrus mai multe echipamente şi infrastructuri de care se folosea organizaţia jihadistă.

"Mesajul nostru este foarte clar: indiferent dacă e vorba de rachetă sau tastatură, nu vom tolera pe nimeni care ne ameninţă poporul. Multă muncă este necesară pentru a ne menţine avantajul în domeniu. Asta presupune crearea unui întreg ecosistem", a spus ministrul israelian al Apărării.

"Facem apel la prietenii noştri din întreaga lume să facă schimb de informaţii şi expertiză şi să dezvolte noi capabilităţi. Noile grupuri de lucru pe care le avem cu SUA şi alte ţări sunt foarte importante. În acest context, Israelul vrea ca, împreună cu SUA, să se asigure că securitatea este menţinută şi în spaţiul cibernetic", a mai afirmat el.

 

Gantz: La fel cum Israelul a învins în războaiele din Orientul Mijlociu, va avea câștig de cauză și în confruntarea cibernetică



Gantz a subliniat că Israelul va continua să colaboreze cu toate organizaţiile relevante şi să-şi dezvolte capabilităţile, dotându-şi experţii în securitate cibernetică cu toate instrumentele de care au nevoie.

"Vom continua să acţionăm împotriva tuturor celor care ne ameninţă cetăţenii, fie că lansează rachete sau încearcă să atace un spital. La fel cum Israelul a învins în războaiele din Orientul Mijlociu, va avea câştig de cauză şi în înfruntarea noii ameninţări cibernetice. Statul Israel va rămâne cea mai puternică ţară din regiune şi în acest domeniu", a încheiat el.

Brandon Wales, director executiv al Agenţiei americane pentru securitate cibernetică şi a infrastructurii (CISA), a spus, la rândul său, că "peisajul ameninţărilor cibernetice este mai dinamic ca niciodată".

"Adversarii noştri sunt diverşi - de la state ostile, ca Rusia, China şi Iran - până la infractori cibernetici. În ultimul an am asistat la incident cibernetic după incident cibernetic", a adăugat responsabilul american, afirmând că infractorii cibernetici au profitat de pandemie, pe care au folosit-o ca pe o oportunitate "de a fura date, de a-i viza pe dezvoltatorii de vaccinuri şi lanţurile de aprovizionare".

"Trebuie să abordăm schimbările de mâine într-un ecosistem mai amplu. Trebuie să ne continuăm să ne întrebăm: Cum putem face reţelele mai sigure? Cum putem să ne asigurăm că va exista forţa de muncă în domeniu adaptată la asta? Ce inovaţii avem nevoie de a schimba paradigma în securitate cibernetică? Răspunsul trebuie să vină în urma unor consultări cu toţi actorii, de la marile companii, agenţii guvernamentale şi până la mediul academic. Avem nevoie de mai multă colaborare şi de mai multă inovare", a subliniat Brandon Wales.

 

Rusia și Iranul au depus eforturi pentru a se amesteca în alegeri



El a acuzat Rusia şi Iranul că au făcut eforturi pentru a se amesteca în alegerile din 2020, vizând sistemele de vot de la nivelul statelor, dar şi locale.

"Ritmul şi severitatea atacurilor au crescut, adversarii noştrii recurg tot mai mult la atacuri cibernetice pentru a semăna discordie. Securitatea cibernetică nu mai poate fi ceva care apare după evenimentul propriu-zis", a subliniat el, completând că "aşa cum tacticile se îmbunătăţesc, acelaşi lucru trebuie să se întâmple cu capabilităţile".

Oficialul american a afirmat că CISA este angajată pentru a asigura o apărare cibernetică colectivă, la nivel internaţional, şi a făcut apel la cooperare la toate nivelurile guvernelor şi industriilor din toate ţările pentru a permite un răspuns rapid la astfel de riscuri.

"Niciun atac, niciun compromis nu trebuie să se producă mai mult de o singură dată. Trebuie să reducem la minim amploarea şi consecinţele împărtăşind informaţii despre grupurile criminale şi tacticile lor", a mai spus Brandon Wales.

Lindy Cameron, director executiv al Centrului naţional de securitate cibernetică din Regatul Unit, a mărturisit marţi că participă pentru prima la o conferinţă alături de omologii ei după ce a fost numită în funcţie, în urmă cu un an.

"Pandemia de COVID-19 a adus o schimbare dramatică în modul în care trăim şi muncim, iar tehnologia a fost un mare sprijin în această perioadă dificilă. Securitatea cibernetică nu a fost niciodată mai importantă", a subliniat ea.

Lindy Cameron susţine că centrul pe care îl conduce a răspuns la peste 3.000 de incidente care au vizat în primul rând serviciile sanitare, colaborând cu 5.000 de organizaţii pentru a le întări rezistenţa.

La fel ca şi omologii ei, ea a militat pentru intensificarea colaborării operaţionale între state. "Securitatea cibernetică nu poate fi asigurată de o singură organizaţie", a afirmat Lindy Cameron, afirmând că serviciile de securitate publică, sectorul privat şi simplii cetăţeni trebuie să fie cu toţii implicaţi.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Ruşii susţin că un hacker din Donețk a spart programul Delta utilizat de armata ucraineană. Reacţia ministerului ucrainean al Apărării: Nimeni nu a pătruns în sistem
Armata Belgiană are de azi un nou comandament: Cyber ​​Command va lucra în strânsă colaborare cu serviciul de informații militare SGRS
Într-o perioadă de tensiuni maxime, șeful Securității Cibernetice a Germaniei este acuzat de legături cu Rusia. Ministerul de Interne l-a demis din funcție
Şeful agenției germane de securitate cibernetică, suspendat din funcţie pentru legăturile sale cu persoane apropiate de serviciile ruse de informaţii
Raport Thales: Companiile încep să aibă mai multă încredere în soluțiile de securizare a muncii în sistem hibrid
Software din Rusia, amenințare la adresa securității naționale. Toate produsele software rusești vor fi deconectate de la sistemele administrației publice. Proiect de lege
Albania acuză Iranul de „agresiune de stat" și rupe relaţiile diplomatice cu Teheranul
China acuză agenția de informații militare a SUA de un atac cibernetic masiv prin care a furat date sensibile de cercetare
Complexul militar-industrial al Rusiei, atacat cibernetic chiar de către ''prietenii de la est'' ai Moscovei - un grup de hackeri chinezi
Energoatom, operatorul ucrainean al centralelor nucleare, denunţă un atac cibernetic rus ''fără precedent''
Atac cibernetic asupra Poliției de Frontieră române în iulie. Atacul ar fi fost condus de hackeri proxy ai Iranului pentru a sprijini Rusia
EXCLUSIV
Sustenabilitatea – Cum transformăm paradigma de business prin noile tehnologii: De la BIM via Digital Twin în Metavers
Manualul amenințărilor cibernetice – Thales 2022. Tot ce trebuie să știți despre noul val de amenințări invizibile
Ofensivă cibernetică împotriva României. STS a blocat mii de atacuri asupra celor mai importante instituții din România
SRI deține informații despre o posibilă campanie de atacuri cibernetice în masă asupra României
Hackerii ruşi ai grupării Killnet au revendicat atacurile cibernetice produse vineri în România
Generalul Anton Rog: SRI știa ziua când Rusia va ataca, nu și minutul. Instituții strategice din România - ținta atacurilor cibernetice
Rusia acuză SUA de „banditism” de stat și dă asigurări că nu pregătește niciun atac cibernetic ca răspuns la sancțiuni
Polonia intră în alertă avansată de amenințare cibernetică
Ucraina anunță că deține dovezi că Rusia s-a aflat în spatele atacului cibernetic de amploare împotriva ei
Radu Tudor: Rusia și-a asumat și un risc militar înainte de atacurile cibernetice. Un atac asupra României ar produce pagube uriașe
NATO a condamnat ferm atacul cibernetic asupra Ucrainei: Vom semna un acord privind întărirea cooperării în domeniul cibernetic
Ultima versiune a GPS III este pe masa de lucru. Primii sateliți vor fi operaționali din 2026
Importanța securității cibernetice în afaceri
''Cyber Coalition 21''. NATO începe cel mai mare exercițiu anual de apărare cibernetică
Incident de securitate la FBI. Un server a fost spart și s-au trimis mesaje false cu privire la atacuri cibernetice
Statele Unite pun bazele unui departament însărcinaţi cu securitatea cibernetică. Scopul: contracararea atacurilor hackerilor apropiaţi de ţări rivale
În era criptomonedelor, SUA vor un efort global împotriva atacurilor cibernetice
Ministrul Ciucă a participat la „Cetatea 2021”. Pe lângă structurile de apărare cibernetică ale Armatei României, la exercițiu a participat și un detașament din R. Moldova
Fost oficial al Pentagonului: SUA au pierdut deja bătălia pentru inteligenţa artificială cu China

Ştiri Recomandate

Germania va trimite Ucrainei un nou sistem de rachete IRIS-T. Vicecancelarul german Robert Habeck promite continuarea sprijinului acordat ucrainenilor
O dronă de cercetare MQ-4C Triton a SUA monitorizează în Mediterană mișcările Rusiei și transportul de armament în Libia
După ce a vândut avioanele F-16 către România, Portugalia confirmă achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II
Serbia i-a reținut pe directorul adjunct al Poliției din Kosovo și pe alți patru ofițeri de poliție
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
SUA au dislocat în România un sistem M-LIDS, cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei americane. Trageri reale cu efectuate la Capu Midia
De ce sunt tinerii atât de vulnerabili la campaniile de propagandă rusă. Daniela Munteanu (E-ARC): Nu există un glonț de argint în stoparea dezinformării
Israelul duce F-35 la un alt nivel. Zilnic sunt în aer între 35 și 39 de avioane F-35I iar numărul orelor de zbor a crescut cu 565%
U.S. Air Force nu va cumpăra mai mult de 100 de bombardiere B-21 Raider: S-ar putea să inventeze ceva mai bun până când toate aceste avioane vor fi construite.
Un nou episod din „drone la Mihail Kogălniceanu”: Baza 57 confirmă că un UAV s-a apropiat aseară la doar 4 km de turnul de control
O veste bună pentru Ucraina: Ajutorul poate fi deblocat. S-a ajuns la un acord și un compromis. Armament livrat ca în al Doilea Război Mondial, pe sistemul „Lend-lease”
Zelenski, apel către oficialii europeni: Sistemele europene de apărare aeriană trebuie să protejeze Europa direct de pe teritoriul Ucrainei
Cum acționează Rusia împotriva intereselor României, fără a interveni militar. Sergiu Mitrescu (NSC): Rusia percepe Marea Neagră ca un laborator pentru acțiuni maligne
Rușii pleacă din Nagorno-Karabah după ce au reușit cu „succes” să „mențină pacea”. Retragerea, o mișcare pentru a nu angaja Rusia într-un conflict în regiune
MApN, cu motoarele turate la maximum pentru combaterea propagandei ruse. Temele preferate: Militari români în Ucraina și armament românesc în Moldova
Industria de apărare din România face primii pași pentru a se implica în posibila achiziție de blindate turcești Cobra II 4x4 pentru Armată
Ucraina a efectuat unul dintre cele mai reușite atacuri cu rachete împotriva Rusiei (Foto/Video): Au fost distruse mai multe sisteme de rachete S-300 şi S-400
Noi sancțiuni privind Iranul, au convenit liderii UE. Sunt vizate companiile care produc rachete și drone militare iraniene
Germania inițiază un nou program de ajutorare destinat Ucrainei: Se face apel la aliații din UE și NATO pentru accesul la mai multe sisteme de apărare aeriană
Studiul „Bătălia pentru Marea Neagră nu s-a încheiat”, prezentat în SUA. NSC: E necesară o strategie americană pe termen lung la Marea Neagră
Federația Rusă are în vizor și România. Cum reușește Bucureștiul să ofere pe tavă Moscovei un avantaj istoric
Armata ucraineană a trecut de la drone la baloane: În Rusia au fost identificate mai multe baloane meteorologice ucrainene, adaptate pentru misiuni de cercetare și atac
Serviciile ucrainene de informaţii confirmă că au efectuat un atac asupra unei uzine unde Rusia îşi produce bombardierele Tu-22M
Europa se pregătește deja pentru ce se va întâmpla dacă Ucraina va pierde: ''Noua Rusie'' își intensifică deja operațiunile în zonele gri ale Europei de Est
După ce a rămas fără “obiectul muncii”, Rusia a început retragerea contingentului de menținere a păcii din Nagorno-Karabah
Europa are 100 de baterii Patriot și nu poate furniza șapte dintre acestea Ucrainei? Acest argument nu convinge pe nimeni, spune Borrell
Ucraina încă rezistă la porțile Europei, dar capturarea Chasiv Yar deschide rușilor direcții noi. Scenariul cel mai prost: Căderea Ucrainei ar genera riscuri pentru tot Flancul Estic al NATO (ISW)
Confruntarea Iran-Israel: Statele Unite continuă să sporească gradul de pregătire și de integrare a sistemelor de apărare aeriană în Orientul Mijlociu
După o ședință specială referitoare la situaţia din Ucraina, Comisia pentru Informații a SUA a cerut aprobarea imediată a ajutorului militar până la sfârșitul săptămânii
Teheranul avertizează Israelul să nu răspundă: Vom lovi cu arme pe care nu le-ați mai văzut până acum. ”Va fi instantaneu, fără avertisment”
Noapte albă pentru ruși: După ce au distrus un radar ce ”vedea” la 700 km, ucrainenii au lovit un aerodrom militar din Crimeea și o fabrică de rachete S-400 de lângă Moscova
Semnal puternic al SUA: Bombardierele strategice B-1B revin în Turcia, într-o misiune de instruire ”îndelung planificată”
pixel