Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
John Bolton, apel pentru desființarea Transnistriei. Influența Rusiei poate fi combătută prin eliminarea conflictelor înghețate
29 noi 2021 / 17:55
John Bolton, fost consilier pe probleme de securitate națională în administrația Trump, a declarat pentru 19Fortyfive că Statele Unite trebuie să răspundă „politicii macrostrategice dusă în spațiul post-sovietic de președintele rus Vladimir Putin” prin începerea stingerii conflictelor înghețate.
de  Cătălin Costea

Una dintre prioritățile politicii ar trebui să fie desființarea Republicii Moldovenești Nistrene, o entitate artificială, complet dependentă de Rusia. O altă direcție ar putea fi acordarea unei atenții sporite, de către comunitatea internațională, regiunilor georgiene ocupate, Abhazia și Osetia de Sud”, a declarat Bolton.

Acesta consideră că implementarea unui astfel scenariu va ajuta la distragerea atenției Moscovei de la direcția ucraineană și susține că doar o strategie unitară, folosind pârghiile NATO, îi poate rezista lui Putin, „care conduce o politică pe termen lung în tot spațiul post-sovietic, considerat un întreg”.

Nu este prima dată când Bolton face apel la eliberarea Transnistriei. Acesta a recomandat constant dezghețarea conflictului transnistrean, considerând că Transnistria este un proiect al Rusiei și există separat de Republica Moldova doar datorită prezenței militare continue a Moscovei, iar această prezență trebuie să înceteze. De asemenea, Bolton a afirmat că, rămânând în „zona gri”, Moldova nu a realizat necesitatea vitală de a adera la NATO.

În acest context, fostul ambasador al SUA la Chișinău, Derek Hogan, și-a exprimat încrederea că, odată cu victoria în alegerile parlamentare din 11 iulie a forțelor pro-occidentale conduse de președintele Maia Sandu, se vor crea condițiile necesare pentru ca reglementarea transnistreană să intre în ultima etapă.

De asemenea, Doyle Logsdon, nominalizat pentru a-l înlocui pe Hogan ca ambasador american la Chișinău, consideră că „influența dăunătoare și dezinformarea Rusiei amenință dezvoltarea democratică a Republicii Moldova, programul ambițios de reformă și cursul său european”.

Logsdon a precizat că, dacă va fi numit ambasador la Chișinău, va susține continuarea presiunilor asupra Rusiei pentru ca aceasta să-și îndeplinească obligațiile de retragere a trupelor, inclusiv a contingentului de menținere a păcii, de pe teritoriul Republicii Moldova.

Ştiri Recomandate