Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Kiev: Armata ucraineană trebuie sa fie pregătită pentru o eliberare forţată a Donbasului
Armata ucraineană trebuie să fie pregătită pentru o eliberare forțată a Donbas, deoarece această posibilitate nu poate fi exclusă, a declarat într-un interviu Serhiy Kryvonos, secretar adjunct al Consiliului Național  de  Securitate și Apărare  al  Ucrainei  ( National  Security and Defence Council -  NSDC ) , pentru Radio Liberty.
de  S.I. Catalin

„Opinia mea: Forțele armate ale Ucrainei trebuie să fie gata pentru o eliberare forţată a teritoriului Donbas, dacă se ia o astfel de decizie politică", a spus Kryvonos.

Întrebat dacă este posibil scenariul croat (prin forță a teritoriilor controlate de separatiști), el a răspuns afirmativ: „Forțele armate trebuie să fie gata pentru acest lucru". Măsura în care acest scenariu va fi posibil depinde de sprijinul partenerilor externi ai Ucrainei, a adăugat el, potrivit Uawire.org.

,,Pentru că, dacă Croația nu ar fi avut sprijin din partea țărilor NATO, scenariul croat nu s-ar fi produs niciodată", a explicat el.

În timpul destrămării Iugoslaviei, Republica Sârbă Krajina (RSK) și-a declarat independența față de Croația. În mai și august 1995, armata croată a restabilit controlul acestui teritoriu printr-o serie de operațiuni militare. Conform mai multor estimări, numărul civililor ucişi a fos de ordinul miilor, ca urmare a luptelor, iar zeci de mii de oameni au devenit refugiați.

Oficialul a remarcat că o recapturare puternică ar fi posibilă numai după ce au fost luate o serie de măsuri pentru a împiedica Rusia să sprijine separatiștii din Donbas. Acestea includ o intensificare a sancțiunilor împotriva Moscovei, crearea unui sistem de apărare fiabil, consolidarea armatei și pregătirea pentru acțiuni ofensive active.

„Atunci, după ce sancțiunile au fost intensificate și Rusia a slăbit, trebuie să înțelegem că avem opțiunea de a ne elibera teritoriul prin forță, dacă Rusia nu va face nimic pentru ai sprijini pe separatişti", a explicat el.

Ştiri Recomandate